De resultaten tonen aan dat het er best geregeld bovenarms opzit in de huisgezinnen. De doorsnee ouder gaat per jaar gemiddeld 2.184 keer met zoon- of dochterlief in de clinch. Omgerekend komt het neer op 182 ruzies per maand, 42 per week, of zes per dag. En elke ruzie duurt gemiddeld acht minuten.
Potharst: "Al heel jong kunnen baby's verschillende gezichtsuitdrukkingen onderscheiden, stemmen herkennen. Ze kunnen dus ook angstig worden van stemverheffing, of van een boos gezicht. Ook stress van ouders voelen ze aan. Mensen denken vaak: hoe jonger kinderen zijn, hoe minder ze doorhebben.
Een pasgeboren baby ervaart een scheiding of relatiebreuk misschien niet bewust. Het kind ervaart wel spanningen als er veel stress en ruzie is. Dat kan ook een onveilig gevoel geven. Het is voor een goede ontwikkeling van het kind dan ook heel belangrijk dat u het samen als ouders goed regelt.
Baby's reageren vaak sterk op – negatieve – prikkels in hun omgeving. Zoals honger of dorst, kou, harde geluiden, maar ook spanningen in de directe omgeving. Uw baby voelt aan wanneer u en/of uw ex-partner gestresst zijn. Bij kinderen tot één jaar is het stress-systeem nog niet helemaal ontwikkeld.
Als je een baby krijgt, verandert er veel in je leven. Je bent niet meer met z'n tweeën, vanaf nu ben je een gezinnetje. Je moet vooral genieten van je baby en van je nieuwe rol als papa of mama. Maar die nieuwe rol betekent voor veel stellen ook een (tijdelijk) dipje in de relatie.
Tijdens de waarom-fase, die begint rond de 2,5 – 3 jaar, leert je kind dat er meer is dan allen het kleine wereldje om zich heen, dat bepaalde dingen bij elkaar horen en dat hij zijn gedachten om kan zetten naar vragen.
Accepteer de keuze van je kind, en zeg tegen je kind dat het goed is. Geef je kind het gevoel en de boodschap mee dat je van hem/haar houdt. Maak duidelijk dat je kind altijd welkom is bij je. Geef je kind het gevoel dat hij/zij bij jou terecht kan en altijd naar je toe mag komen.
Luister goed.
Ook al ben je het ergens niet mee eens, laat de ander uitpraten en reageer dan. Je zegt zelf ook wel eens iets zonder er eerst goed over nagedacht te hebben. Geef je ouders de kans om hun verhaal te doen, laat dit even op je inwerken en reageer dan pas.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het contact met je vader en/of moeder verbroken is. Na de scheiding zie je de ene ouder niet meer. Je ouders hebben je het huis uit gezet na een heftige ruzie. Je bent zelf weggelopen en kunt of durft niet terug.
De manier waarop een ruzie zich ontplooit, is de reden dat het vaak misgaat. De ruzie zelf is juist een teken van een goede en gezonde relatie. Wat is veel ruzie in een relatie? “Stellen die eerlijk en veilig ruzie maken, zelfs wanneer dat vroeg in de relatie gebeurt, hebben een grotere kans op slagen”, beweert Klow.
Niet genoeg liefde of affectie tonen. Gebrek aan communicatie. Een van beide geeft te weinig aandacht aan de ander. Niet gewaardeerd worden.
Wanneer je overprikkeld bent, kun je zomaar 'ineens' ruzie maken met mensen om je heen. Vaak maak je ruzie met iemand van wie je heel veel houdt, omdat je weet dat diegene niet meteen bij je weg gaat als je een keertje boos wordt.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Een relatie goed houden zonder kinderen is voortduren hard werken, een relatie geweldig houden mét kinderen is dubbel zo hard werken. Een relatie redden door een baby te nemen is daarom een droom die niet zal uitkomen. Een baby is een kroon op je relatie en natuurlijk geen reddingsboei.
Tips voor de partner die liefde aan de ander ontzegt
Geef aan hoe jij je voelt en koppel daar vervolgens een behoefte aan. Maak duidelijk hoe je partner deze behoefte bij jou kan vervullen. Als je alles hebt gedaan maar nog niets hebt bereikt, vraag je dan serieus af of je partner jou wel kan geven wat je nodig hebt.
Je kind praat negatief over zichzelf, bijvoorbeeld “Ik ben dom” of “Ik kan ook niks goed doen” Je kind vraagt veel bevestiging of hij het wel goed doet. Je kind heeft moeite kritiek. Hij wordt dan boos of klapt juist dicht.
De baby kan erg gevoelig zijn voor geuren, geluiden, smaken en reageert hier soms heftig op. Wanneer de baby leert praten, kan hij gelijk al woorden van drie- of meer lettergrepen zeggen. De baby heeft al vroeg veel begrip voor gesproken taal. Het kindje heeft een erg duidelijke eigen wil.
Storend gedrag is wanneer dat gedrag een negatieve invloed heeft op het kind en de omgeving. Je spreekt van gedragsproblemen als een kind agressief of antisociaal is, de omgeving daar last van heeft en het gedrag enkele maanden duurt.
Veel ruzies ontstaan door kleine irritaties die een bom van emoties tot uitbarsting laat komen. Als ruziemaker kun je hieraan werken door frustraties in compartimenten op te delen, en ze niet te botvieren op iemand die je afsnijdt in het verkeer. Een tegenaanval leidt zelden of nooit tot een prettige oplossing.
Kinderen leren enorm veel van ruzie maken. Ze leren hun gevoelens onder woorden te brengen (ten minste zolang de boosheid niet enkel geuit wordt met slaan), ze leren voor zichzelf op te komen, ze leren onderhandelen en rekening te houden met de gevoelens en wensen van anderen.