Natuurlijk stofje
Als veganist loop je waarschijnlijk met een grote boog om alles met het woord 'melk' heen. Maar wist je dat melkzuur (als toegevoegd ingrediënt) gewoon vegan is? Melkzuur is een natuurlijke stof, die voorkomt in gefermenteerde producten.
Melkzuur is vegan!
Met dit proces komt er energie vrij. Deze melkzuurbacteriën worden gebruikt om bijvoorbeeld zuurkool, karnemelk (bah!) en yoghurt te maken. Bacteriën zijn geen dieren en dus vegan.
Een veganist eet geen dierlijke producten. Voorbeelden hiervan zijn vlees, vis, eieren, zuivel (o.a. melk, yoghurt, kaas) en honing. Daarnaast ook geen producten die dierlijke ingrediënten bevatten zoals weipoeder, kippeneiwit, bijenwas of e-nummers van dierlijke afkomst.
Mensen die geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) eten en ook geen dierlijke producten (zoals leer en wol) gebruiken zijn "veganisten". Met "vegetariër" bedoelt men dus doorgaans "lacto-ovo-vegetariër", wat wil zeggen dat die persoon geen vlees of vis eet, maar wel zuivel en eieren.
Veganistisch? Op dit moment hebben we nog geen informatie van fabrikanten dat hun sigaretten geschikt voor veganisten zijn. Van sigaretten die naast tabak en water extra additieven bevatten moet de fabrikant bevestigen dat daar geen dierlijke stoffen tussen zitten.
Vijg. Eentje waar ook veganisten het maar niet over eens worden: vijgen. De vrucht van de vijgenboom kan een dode vijgenwesp bevatten. Wij eten de vrouwelijke vijg, maar in de mannelijke vijg worden eitjes gelegd door vrouwelijke wespen.
Pas als er 100% plantaardig op de verpakking staat, is het product vrij van dierlijke stoffen. Maar ook dan kan het plantaardige eindproduct op een niet veganistische manier geproduceerd zijn.
Vegan is niet altijd beter voor je gezondheid
Maar er zijn ook een aantal voedingsstoffen die je binnenkrijgt door het eten van dierlijke producten en die je lichaam wel nodig heeft. Vitamine B12 en vitamine D (wat trouwens geen vitamine is, maar een hormoon) zijn daar de bekendste voorbeelden van.
Als veganist neem je helemaal geen dierlijke producten. Dus geen vlees, vis, zuivel, eieren en E-nummers van dierlijke oorsprong. Wil je veganistisch eten? Dan let je vooral goed op of je voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12 en calcium binnenkrijgt.
Alle dranken van het merk Coca Cola zijn bijvoorbeeld vegan (niet alleen cola, maar ook fanta, sprite etc.) behalve hun Minute Maid Multivitamin. Toch blijft het handig om op de verpakking te kijken van frisdranken. Rivella en Taksi zijn bijvoorbeeld niet veganistisch omdat ze melk bevatten.
Op basis van de naam lijkt lactaat/melkzuur lactose te bevatten. Dat is niet zo. Het komt niet uit melk en bevat geen lactose. Lactaat wordt gebruikt als zuurteregelaar en toegevoegd aan bijvoorbeeld brood.
Echter is Melkzuur gewoon vegan. Melkzuur is een natuurlijke stof, die voorkomt in gefermenteerde producten. Ook kan het van nature voorkomen in gefermenteerde dierlijke producten. Echter is het melkzuur wat wordt gebruikt in de voedingsindustrie altijd van plantaardige bron.
Melkzuur beschermt de pH-waarde (zuurmantel) van de huid en doodt organismen die huidklachten kunnen uitlokken, zoals schimmels en gisten en de Demodex mijt die rosacea kan veroorzaken. Kortom, melkzuur maakt de huid zachter, weerbaarder en toleranter.
Melkzuur (E270) is een stof die als voedingsadditief wordt toegevoegd aan producten. In tegenstelling tot wat de naam suggereert wordt melkzuur niet van dierlijke melk gemaakt.
Melkzuurbacteriën zijn onmisbaar voor je gezondheid. Deze bacteriën zetten melksuiker (lactose) om in melkzuur (lactaat), vandaar hun naam. Dit doen ze niet alleen in ons lichaam, maar ook in ons voedsel, bijvoorbeeld in kaas en zuurkool. Melkzuurbacteriën zijn daarom ook onmisbaar in de voedingsindustrie.
Veganisten eten plantaardig en planten zijn een bron van alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft, met de uitzondering van vitamine B12. Deze vitamine moeten veganisten via suppletie binnenkrijgen.
Zelf broodbeleg maken is zo gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan tofu-'eier'salade, kip'-kerriesalade, linzen-kerriespread, vegan kaas, cottage cheese of roomkaas. Hummus kun je ook heel lekker zelf maken, in allerlei varianten zoals 'umami hummus', maar meestal ben ik daar te lui voor.
Honing is de zoete substantie die door honingbijen gemaakt wordt van de nectar van bloemen. Het is niet veganistisch, omdat het door dieren gemaakt wordt.
Polyurethaan (PU) of polyvinylchloride (PVC) zijn op dit moment zeer populair om te gebruiken bij de productie van vegan leer. PU en PVC bevatten geen dierlijke materialen en ook tijdens het productieproces worden er geen dierlijke materialen gebruikt.
'Gewoon' brood bevat in de meeste gevallen geen dierlijke producten. Bruin- en volkorenbrood past daarom goed in een veganistisch dieet. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium.
Vegan leer: kurk
Kurkleer is 100 procent vegan, natuurlijk, hernieuwbaar en recyclebaar. Het is een heel flexibel en tevens duurzaam materiaal. Het is waterafstotend, licht in gewicht en makkelijk schoon te maken.
Vegan bier
De vier basisingrediënten van bier zijn vegan: graan (om mout van te maken), water, hop en gist. Aan sommige bieren wordt ook honing toegevoegd, wat het niet meer vegan maakt. Net als wijn wordt ook bier vaak gefilterd of geklaard om gistresten en troebele deeltjes te verwijderen.
Voor de productie van honing moeten honingbijen gehouden worden. Hierdoor is honing per definitie niet veganistisch. Om honing te produceren, wordt deze bijensoort geëxploiteerd. De honing waar de honingbijen hard voor werken, maken ze voor zichzelf, maar wordt van hen afgenomen.
Fruit niet altijd vegan: Laagje bijenwas op het fruit
Naast het gebruik van bijen voor het bestuiven, kan je fruit om nog een technische reden niet vegan zijn. Citroenen, meloen, mandarijnen en appels worden veelal bespoten met een laagje bijenwas. Dit gebeurd voor dat het in de winkels terecht komt.