Stop met het gebruik als je baby kan omrollen. Zodra je kleine zelf kan omrollen, neemt de kans op verstikkingsgevaar toe. Het is dan beter om het mandje niet meer te gebruiken.
Een babynestje is een matrasje met hoge, zachte randen waar je je baby in kunt leggen. Helaas wordt het babynestje vaak verkocht als een veilige slaapplek. Maar dat is het niet. De zachte randen zijn gevaarlijk.
Risico's babynestje
Maar let op: een babynestje is per definitie geen veilige slaapplek. De veiligheid van babynestjes is niet aangetoond. Het wordt vaak aangeraden tot leeftijden waarop baby's in de regel allang kunnen omrollen. Het nestje is klein, waardoor de stootrand dicht bij het hoofd van het kind ligt.
Een babynest gebruik je als mobiele rustplek voor je baby. De opstaande randen zorgen voor een geborgen gevoel. Zie het als een soepele overgang van baarmoeder naar de buitenwereld. Doordat het nestje licht en klein is, is 'ie makkelijk overal mee naar toe te nemen.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Samen in één bed slapen vormt risico's, vooral bij baby's jonger dan 4 maanden. Je kindje kan het te warm krijgen, bekneld raken, met zijn gezichtje tegen kussens of het dekbed aangedrukt worden of uit bed vallen. Ook kan jij onbedoeld op je baby rollen.
Leg het babynestje altijd op een vlakke ondergrond.Leg je baby er op zijn rug in met de voetjes bij het openingsgedeelte. Houd je baby altijd in de gaten als je een babynestje gebruikt. Leg je baby er alleen in om te spelen of als rustplekje, wil je baby slapen, leg je baby dan in de wieg.
Veiligheid staat op nummer één bij het Doomoo babynestje, wat hem duidelijk anders maakt dan overige nestjes uit dit overzicht. Zo kan je een baby veilig in dit babynestje laten slapen. Er zit namelijk een (afneembare) gordel op de Cocoon. Deze kun je om het kindje doen om hem veilig op zijn rug te laten liggen.
Als je samen met je baby in een bed slaapt, is het belangrijk om goed te letten op onder andere de temperatuur in de slaapkamer en het bedmateriaal als matras en kussens. Zorg voor een stevige matras. Een zachte matras en een waterbed zijn niet geschikt. Zorg dat je baby niet uit bed kan vallen.
Voor zij die niet bekend zijn met het fenomeen: engelennestjes zijn inderdaad kleine nestjes voor uw engeltje. Het handige is dat u ze overal kunt meenemen, zodat uw baby altijd en overal kan slapen, ook naast u in bed en soms zelf in de auto.
Het matrozenbedje is een speciaal laken bedoeld voor een baby die zijn dekens los schopt of omhoog kruipt in bed. Met een matrozenbedje kun je het ledikant bovenin opmaken op een veilige manier.
Als een baby op de buik ligt, kunnen de neus en mond tegen het matras aan komen te liggen, waardoor de kans bestaat dat uitgeademde lucht voor een deel weer wordt ingeademd (rebreathing). Zo krijgt een baby te weinig zuurstof binnen.
Doorgaans is het doel van een nestje om de baby een geborgen gevoel te geven, om hem 'veilig' te laten slapen tussen de ouders in bed, in de woonkamer etc. Voor ouders die bijvoorbeeld niet wensen in te bakeren, kan het helpen om de baby toch dat knusse gevoel te geven en beter te doen slapen.
Een babynestje kost gemiddeld tussen de €30 en €120. Misschien val je voor een printje of de prijs maar houdt ook rekening met onderstaande punten: De lengte van je baby: de binnenmaat is meestal 30 x 70 cm. Maar er zijn merken die extra grote babynestjes aanbieden.
Alle babynestjes worden gemaakt van Oeko-Tex gecertificeerde stoffen. Dit kan wafelkatoen, fleece of katoen zijn, maar ze hebben allemaal een certificering. Wat is Oeko-Tex gecertificeerd? Het label wordt enkel toegekend aan textiel dat vrij is van schadelijke stoffen.
Daarnaast kan het babyneste uitgewassen worden in de wasmachine op een temperatuur van maximaal 30 graden. Verwijder voor het wassen wel even het matrasje wat erin ligt. Het babynestje kan niet in de droger, laat hem liggend ergens drogen.
Wist je dat baby's en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen.
De geschikte houding voor jonge baby's om te slapen is op de rug. Dat komt omdat dit de meest veilig slaaphouding is. Op de buik- of zij slapen zorgt bij baby's voor een vergroot risico op wiegendood. Dat komt omdat jonge baby's niet zelfstandig om kunnen draaien.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
Veilige situatie als de baby wakker is
Zet de speelbox niet in volle zon. Laat een baby nooit alleen achter in de auto. Zorg bij een draagdoek of draagzak dat je steeds het gezicht van je baby kan blijven zien. Controleer of je baby het niet te warm krijgt.
Een oververmoeide baby ziet vaak bleek. In tegenstelling tot een baby die moe wordt en dromerig uit zijn ogen kijkt, zijn de ogen van een oververmoeide baby juist groot. Je baby heeft rust en slaap nodig.
Er zijn verschillende redenen voor het slechter slapen overdag. Je baby kan in een slaapregressie zitten, oververmoeid zijn of juist niet moe genoeg, honger hebben of niet zelf in slaap kunnen vallen.
Ja, een baby kan te veel slapen, of het nu een pasgeboren of een oudere baby is. Maar in het algemeen is een pasgeborene die de hele dag slaapt vaak belangrijker om op te letten dan een oudere baby die te veel slaapt, wat meestal alleen gebeurt als hij ziek is of een extra drukke dag heeft gehad.