De Pulled Oats breng je op smaak met de bijgeleverde Tex Mex kruidenpasta. Pulled Oats van Gold&Green is verkrijgbaar bij Jumbo, Albert Heijn, DekaMarkt, Sligro, Hanos en in de Crisp en Picnic app.
Pulled Oats wordt gemaakt door de 5 ingrediënten te kneden, te rollen en te verhitten. Dit innovatieve proces waarbij de haver als het ware uit elkaar getrokken wordt, gecombineerd met de werking van de tuinbonen en de erwten, geeft Pulled Oats een unieke bite.
Ze zijn sojavrij, maar helaas niet glutenvrij. Naturel: Water, haver (21%) (haverzemelen, volkoren havermeel, havereiwit), erwteneiwit (21%), tuinbooneiwit (12%), koolzaadolie, jodiumzout.
In de verpakking zien de pulled oats eruit als brokken, een soort geruld gehakt. Het ruikt ook een beetje haverachtig, maar dat is verder prima. De pulled oats worden naarmate je ze bakt zacht en inderdaad sappig. Je moet ze wel stevig kruiden en bakken in een royale scheut olie voor een optimale smaak.
Gangbare glutenvrije voeding bevat geen granen en is daardoor arm aan vezels. Toen wetenschappelijk geaccepteerd werd dat haver in principe een glutenvrij product is, heeft de Europese Commissie besloten dat haver en haverproducten die minder dan 20 ppm (mg/kg) gluten bevatten als glutenvrij verkocht mogen worden.
Vanwege het hoge risico op besmetting, wordt voor glutenvrije haverproducten de haver in speciale glutenvrije velden verbouwd en bewerkt in speciale bedrijven die geen middelen toepassen die besmet zijn met gluten. Haver kan dan verkocht worden als glutenvrij.
Haver is van nature glutenvrij. Maar in de Europese wetgeving via de Verordening EG Nr. 828/2014 staat dat haver een glutenbevattende graansoort is. Dat is opmerkelijk omdat haver van nature geen gluten bevat.
Zuivere haver is glutenvrij. Zuivere haver wordt echter nauwelijks verkocht in Nederland. De meeste haver die hier te koop is, is in bepaalde mate in contact gekomen met glutenhoudende granen. Gewone havermout is dus niet geschikt voor mensen die glutenvrij moeten eten!
Ja, pindakaas is normaal gesproken een glutenvrij product. We moeten wel een kanttekening maken: sommige andere soorten of merken pindakaas bevatten mogelijk (sporen van) gluten. Door zogeheten 'kruisbestuiving' is het namelijk mogelijk dat er in sommige soorten pindakaas gluten zitten verstopt.
Het antwoord is simpel: Brinta is gemaakt van tarwe, havermout van haver. Brinta is een merknaam en staat voor 'Breakfast Instant Tarwe'. Havermout en Brinta zijn allebei een graanproduct. Brinta is gemaakt van volkorentarwemeel en havermout van haver.
Crownfield uit Lidl (1 euro 98 per kg): Een grove havermout maar zeker niet droog, hij absorbeert de melk goed. Heel lekker en zeer aangenaam omdat je nog de echte havermoutstructuur in je mond krijgt. Nutritioneel dezelfde samenstelling als die van Aldi, mogelijk komen ze zelfs uit dezelfde Duitse fabriek.
Sommige personen krijgen direct klachten, bij anderen komen de klachten na een aantal dagen opzetten. Iemand met glutensensitiviteit zal waarschijnlijk minder heftig reageren op het binnenkrijgen van gluten dan iemand met coeliakie die per ongeluk gluten gegeten heeft.
De polyfenolen in lijnzaad werken ontstekingsremmend en helpen bij verkoudheid en griep [2]. Lijnzaad is glutenvrij: Doordat lijnzaad glutenvrij is, is het geschikt voor mensen met coeliakie of een gluten-overgevoeligheid [2].
Zo kan je daadwerkelijk laten vaststellen of je last hebt van een glutenintolerantie. Dit doet de huisarts door middel van een bloedonderzoek. De arts kijkt of je bloed antistoffen tegen gluten bevat. Als er antistoffen worden gevonden kan er verder onderzoek gedaan worden.
Ondanks dat havermout veel goede eigenschappen heeft, is het een minder goede keuze wanneer je gewicht wil verliezen. Het bevat het veel koolhydraten: maar liefst 62 gram koolhydraten per 100 gram havermout. Niettegenstaande dat dit langzame koolhydraten zijn, past het niet goed in een koolhydraatarm dieet.
Mensen met glutensensitiviteit krijgen klachten zoals buikpijn en vermoeidheid na het eten van graanproducten. Hoewel deze mensen geen aantoonbare coeliakie hebben, leidt het vermijden van glutenbevattende producten wel tot vermindering van de klachten.
Direct na het eten van een product met gluten, waaronder brood, kunnen klachten ontstaan zoals misselijkheid, een opgezette buik, buikpijn, energietekort, diarree of juist verstopping. Wanneer je elke keer nadat je iets met gluten eet, last hebt van buikpijn of een andere klacht, dan kan dit duiden op coeliakie.
Een opgeblazen gevoel is een heel belangrijk waarschuwingssignaal. 87% (3) van de mensen met glutenintolerantie heeft last van een opgeblazen gevoel nadat zij gluten hebben binnengekregen. Je buik is opgezet, je hebt een vol gevoel en dat kan erg vervelend en pijnlijk zijn.
1) Havermout is rijk aan bètaglucaan
Zo nemen de oplosbare vezels veel vocht op in de darmen en binden ze daarbij cholesterol. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van 3 gram bètaglucaan per dag (gelijk aan ongeveer 70 gram havermout) je LDL-cholesterol met ongeveer 7% kan verlagen.
Kun je beter havermout eten dan brood? Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout.
Havermout bevat veel vezels ofwel voedingsvezels. Vezelrijk voedsel is essentieel voor een goede stofwisseling en darmwerking (stoelgang). Vezels vormen namelijk een smeermiddel in de darmen waardoor de vertering van voedsel veel beter verloopt.
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter. Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
De minste calorieën vind je in de havermout van Leev, de meeste calorieën in de havermout van Smaakt. De producten van AH en Quaker zitten daar netjes tussen.