Golden milk is een warm en kruidig drankje met kurkuma in de hoofdrol. De kurkuma geeft het drankje zijn goudgele kleur, vandaar de naam. Naast kurkuma bevat het drankje gemalen zwarte peper, gemberpoeder en kaneel.
Het hoofdingrediënt van het drankje, kurkuma, zou volgens deze geneeswijze vele gezondheidsvoordelen hebben. Het zou bijvoorbeeld griep en verkoudheid voorkomen, ontstekingsremmend werken, een positief effect hebben op hart- en vaatziekten, overwicht voorkomen en mogelijk zelfs preventief werken tegen kanker.
Drink dagelijks 1 kop Golden Milk. Roer 1 - 3 theelepels (aan te passen naar eigen smaak) Golden Milk Powder door 240 ml (1 flinke kop) noten- of rijstemelk, voeg eventueel 1 theelepel kokosolie, ghee of roomboter toe en verwarm dit mengsel enkele minuten al roerend in een pannetje.
Dit verwarmende en gezonde drankje, ook wel bekend als golden milk, is een fijne boost voor je weerstand en gelukkig ook erg lekker.
Chikko Golden Milk Bio kopen bij Holland & Barrett.
De eenvoudigste manier om kurkuma-thee te maken is door een theelepel gemalen kurkuma en een snufje zwarte peper op te lossen in een glas warm water. Roer goed door en drink de kurkuma-thee wanneer de drank nog warm is. Voeg eventueel wat extra-vierge olijfolie toe.
Je kunt het bijvoorbeeld over je groenten strooien of in een soep of smoothie verwerken. Zorg wel dat je het met vet, groene thee, zwarte peper of omega 3-vetzuren (vis, schaal- en schelpdieren) combineert. Verschillende kruidenmixen, zoals kerriepoeder en de Thaise kruidenmix van Urtekram, bevatten kurkuma.
Kurkuma, Indiase geelwortel, koenier of turmeric is een specerij die wordt gewonnen uit de plant ' Curcuma longa' (Latijnse benaming). De kurkuma wordt uit de wortel gewonnen het grootste gedeelte van de oogst komt uit India.
Om het meeste uit je Golden Milk te halen, moet je wel een beetje vet toevoegen, aangezien de curcumine in kurkuma niet in water oplosbaar is. Een beetje kokosolie (of misschien zelfs boter) kan je lichaam helpen om de curcumine beter op te nemen.
Hoeveel kurkuma per dag? Kurkuma is gezond! Volwassenen wordt daarom aanbevolen tussen de 1 en 3 theelepels kurkuma per dag te eten. Te veel kurkuma is niet goed, maar het blijkt geen kwaad te kunnen wanneer u 3 maanden achter elkaar dagelijks 12 gram eet.
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
Kurkuma is vooral bekend van de Indiase keuken. Je ziet de specerijen terug in Curry's of kerriegerechten. Kurkuma wordt meer gebruikt t.o.v. gember vanwege de voedingswaarde, en vele andere voordelen.
Kurkuma is bloedverdunnend, helpt om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen en verlaagt de cholesterol. Verlicht gewrichtspijn bij reuma, artrose en artritis. Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller.
Kurkuma kan op verschillende manieren helpen bij het afvallen. Kurkuma helpt bij het vermijden van vetophopingen, en bevordert de transformatie van wit vet naar bruin vet. Het heeft ook een thermogene werking wat duidelijk helpt bij het verbranden van vet.
Behalve het remmen van ontstekingen zorgt Kurkuma ook voor een sterkere hart- en bloedvaten, waardoor de kans op hoge bloeddruk en alle bijkomende gevolgen verminderd wordt.
Kurkuma werkt ontstekingsremmend
Studies tonen aan dat kurkuma met curcumine ontstekingsremmend werkt en kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden.
Tal van wetenschappelijk publicaties tonen aan dat de kruiden kurkuma en gember elkaar versterken. De combinatie werkt ontstekingsremmend, beschermt de aderen en remt het hongergevoel. De werkende stoffen in gember zijn gingerol, shogaol en zerumbone.
De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Kurkuma voelen de effecten na 2-5 dagen. We adviseren om tenminste 1 verpakking lang elke dag Kurkuma te nemen om de maximale effecten te kunnen ondervinden.
Conclusie. Verschillende onderzoeken tonen aan dat supplementen op basis van kurkuma de pijn, stijfheid en beweeglijkheid bij knieartrose op korte termijn kunnen verbeteren. De effecten op lange termijn moeten verder onderzocht worden.
Geelwortel (vers of gedroogd) dat u in de keuken gebruikt bij het klaarmaken van voedsel heeft geen invloed op uw medicijnen.
Verse kurkuma, daarentegen, is wat minder algemeen in kruidenierswinkels, maar eerder te vinden bij een groenteboer op de wekelijkse markt, in biologische voedingswinkels, of zelfs soms in natuurvoedingswinkels. Bovendien is er de mogelijkheid om verse kurkuma op het internet te kopen.
Omdat gember de stofwisseling op gang helpt, is gemberthee een perfecte remedie voor maag- en darmklachten. Mocht je dus last hebben van obstipatie of maagklachten, kan het geen kwaad wat vaker gemberthee te drinken of gember in je eten te verwerken.
Kurkuma helpt enorm bij de spijsvertering en vermindert maag- en darmklachten. Maar ook maagzuur – een veelgehoorde klacht tijdens de zwangerschap – vermindert door het eten van kurkuma.
Kun je kurkuma longa wortel rauw eten ? Het antwoord op deze vraag is helder, duidelijk en eenvoudig : Nee . Rauwe kurkuma-wortel is alleen te gebruiken voor uitwendig gebruik.