Een stentimplantatie verloopt ongeveer op dezelfde manier als een ballondilatatie. De stent zit gemonteerd op een ballonnetje en ontvouwt zich zodra de ballon opgeblazen wordt. Hij zet zich vast tegen uw kransslagaderwand en blijft levenslang zitten.
Er is een kleine kans op het vormen van bloedstolsels op de stent. Er is een risico dat zo'n stolsel een kransslagader afsluit. Zo kan een hartinfarct ontstaan. De stent kan een zijtak van de kransslagader vernauwen of afsluiten.
U kunt beter niet langdurig hurken, knielen en/of de benen kruisen (zeker niet als er een stent in het been geplaatst is). Na één week mag u weer rustig beginnen met fietsen.
De nu gepubliceerde vervolgstudie FAME II toont klip en klaar aan, dat het plaatsen van een stent bij een vernauwing die leidt tot zuurstofgebrek, daadwerkelijk leidt tot langer leven. Ook de kwaliteit van leven wordt sterk verbeterd ten opzichte van behandeling met uitsluitend medicatie.
Verstopping van de stent
De stent kan verstopt raken. Je kunt dan niet meer eten en je gaat braken. In het ziekenhuis kan de arts weer een doorgang maken met een endoscoop. Als dit vaker gebeurt, bespreekt je arts mogelijke andere behandelingen met je.
Kan ik de stent voelen? Nee. U zult de stent zelf in uw lichaam niet voelen.
De huidige aanbeveling - twaalf maanden bloedverdunners gebruiken na een stentimplantatie - is voornamelijk gebaseerd op onderzoek met oudere stents.
Een stentimplantatie verloopt ongeveer op dezelfde manier als een ballondilatatie. De stent zit gemonteerd op een ballonnetje en ontvouwt zich zodra de ballon opgeblazen wordt. Hij zet zich vast tegen uw kransslagaderwand en blijft levenslang zitten.
Het percentage patiënten dat 5 jaar na een hartinfarct nog in leven is ligt tussen 49-75%; na 10 jaar is dat tussen 29-56% (tabel 1).
De eerste drie dagen mag u niet veel doen met de arm waardoor u gedotterd bent. Dus bijvoorbeeld niet schrijven, brood snijden en bijvoorbeeld opletten met aankleden. De eerste week mag u geen zwaar werk doen. Door kracht te zetten kan de insteekopening weer gaan bloeden.
Wat u moet weten als u wilt vliegen met een stent
Als u na de hartoperatie geen complicaties hebt, kunt u na de vereiste wachttijd met een medische escort op een commerciële vlucht vliegen.
Stentprocedures hebben een voordeel boven alleen dotteren, omdat stents een permanente structurele ondersteuning bieden om te voorkomen dat de kransslagader weer vernauwd raakt (ook wel restenose genoemd), hoewel restenose nog steeds kan optreden.
Aderverkalking heet ook wel atherosclerose. Aderverkalking ontstaat door ophoping van cholesterol, ontstekingscellen en kalk in de wand van aderen. De vaatwand wordt daardoor langzaam dikker en minder elastisch. Ook kunnen vernauwingen ontstaan, waardoor bepaalde organen of spieren te weinig bloed en zuurstof krijgen.
De stent blijft achter en houdt de slagader open. Het plaatsen van de stent gebeurt via een katheter, ook via de lies. Na het verwijderen van de voerdraad wordt een contrastvloeistof ingespoten om te kijken of de vernauwing voldoende opgeheven is.
Het herstellen van een hartinfarct, een dotter- of een stentbehandeling duurt globaal een half jaar tot een jaar. Naast het lichamelijke herstel moeten alle gebeurtenissen ook emotioneel een plekje krijgen. U moet weer vertrouwen krijgen in uw eigen lichaam en in het leven. Het kost tijd om dit te verwerken.
Dus je overleeft. Maar je hebt dan wel een grotere kans op een tweede infarct, dat dodelijk afloopt. In feite is het vijf over twaalf als je eenmaal een infarct hebt gehad.” “Zowel onder mannen als vrouwen lopen nu veel meer chronische hartpatiënten rond.
Jaarlijks wordt er in Nederland bij ongeveer 35.000 patiënten een stent geplaatst. De voornaamste indicatie voor een stentimplantatie is een acuut coronair syndroom, gevolgd door stabiel coronair lijden.
Na een aantal dagen tot een week kunt u meestal gewoon weer aan het werk. De dagelijkse activiteiten die u uitvoerde voor de behandeling, kunt u meestal de derde dag na de ingreep weer hervatten. Wij adviseren u pas een week na ontslag weer met sporten en/of zwaar lichamelijke arbeid te beginnen.
Mogelijk heeft u gedurende een week na de behandeling nog een zeurend of trekkend gevoel bij het hart (anders dan de voor uw bekende pijn op de borst waarvoor u gedotterd bent). Dit kan nog een gevolg zijn van de ingreep en/of het plaatsen van de stent. Dit wordt ook wel 'stentpijn' genoemd.
Na ongeveer vijf dagen kun je proberen je dagelijkse activiteiten (werk en huishouden) weer voorzichtig op te pakken. Stel zware lichamelijke inspanningen uit tot ongeveer een week nadat je thuis bent gekomen. Overleg met je arts wanneer je bijvoorbeeld weer kan sporten. Niet autorijden en fietsen.
Ook kunt u een lange tijd last hebben van vermoeidheid. Dit kan soms wel enkele maanden duren, omdat het lichaam weer op conditie moet komen. Het kost tijd om het vertrouwen in uw lichaam weer terug te krijgen. Het kan zijn dat u in de eerste periode wat somber bent en moeilijk slaapt.
Dotteren en het plaatsen van een stent zijn minder-ingrijpende (minimaal-invasieve) ingrepen waarvoor u wellicht minder lang in het ziekenhuis hoeft te blijven.