Uw verklaring blijft altijd geldig. Heeft u uw wilsverklaring lang geleden geschreven? Dan kan een arts wel twijfelen of uw wensen nog hetzelfde zijn.
De wet stelt dat een wilsverklaring opgesteld na 2 april 2020 niet langer om de vijf jaar dient herbevestigd te worden: deze is onbeperkt geldig.
U bewaart de negatieve wilsverklaring zelf en u geeft één exemplaar aan uw vertrouwenspersoon en aan uw behandelende (huis)arts voor in uw patiëntendossier. Deze wilsverklaring blijft onbeperkt geldig, tenzij u ze herroept. De inhoud van de negatieve wilsverklaring is wettelijk afdwingbaar.
Dat is onjuist. Een schriftelijke euthanasieverklaring blijft van kracht zolang deze niet is ingetrokken of gewijzigd. Ook tientallen jaren lang. Er is geen enkele wet of rechterlijke uitspraak die zegt dat men een dergelijke wilsverklaring om de paar jaar opnieuw moet opstellen of bevestigen.
De wilsverklaring euthanasie, waarmee je voorafgaandelijk kan aangeven dat je euthanasie wenst ingeval van een onomkeerbare coma, wordt vanaf 2 april 2020 onbeperkt geldig. Tot op vandaag is de wilsverklaring vijf jaar geldig vanaf het moment dat het document wordt opgesteld.
In een wilsverklaring zet u op papier welke medische behandelingen u wel of niet wilt. U kunt bijvoorbeeld opschrijven dat u geen reanimatie wilt als uw hart stil staat. U kunt ook opschrijven in welke situatie u uitzichtloos ondraaglijk lijdt en of u dan euthanasie wilt.
Een wilsverklaring is gratis. U kunt een wilsverklaring op elk moment herzien (bij een notaris kost dat opnieuw geld). Een zelf opgestelde wilsverklaring is persoonlijker en daardoor voor artsen vaak meer overtuigend.
Strikt genomen vormt de euthanasieverklaring een onderdeel van een wilsverklaring. In de wilsverklaring staan verschillende documebten die in direct verband staan met levenseinde, zoals: Verbod op behandeling. Verklaring wel/niet reanimeren.
Een zachte dood: euthanasie bij ondraaglijk en uitzichtloos psychisch lijden.
Er is geen verschil in rechtsgeldigheid tussen een wilsverklaring en een levenstestament als het gaat om medische beslissingen. Voor beiden geldt dat je over je wensen met je dokter moet spreken.
Elke persoon die in staat is om zijn wil te uiten, of het nu gaat om een meerderjarige of ontvoogde minderjarige, en die een identificatienummer bij het Rijksregister heeft, kan een wilsverklaring inzake euthanasie opstellen en/of laten registreren bij het gemeentebestuur.
Als u niet gereanimeerd wilt worden, kunt u dit op verschillende manieren vastleggen. Het is belangrijk dat uw (huis)arts en naasten op de hoogte zijn van uw wens. Uw (huis)arts kan uw wens vastleggen in uw medisch dossier. U kunt een (schriftelijke) wilsverklaring opstellen voor niet- reanimeren.
De euthanasiewet bepaalt dat de arts die euthanasie overweegt bij een psychiatrische patiënt, zeker moet zijn dat de patiënt zich in een medisch uitzichtloze toestand van aanhoudend en ondraaglijk psychisch lijden bevindt.
Hoe kan ik een laatste wilsbeschikking laten opstellen? U geeft een ondertekende en gedateerde verklaring af bij de Dienst Burgerzaken van uw gemeente. Deze verklaring wordt geregistreerd in het bevolkingsregister en u krijgt een ontvangstbewijs mee. Veel gemeenten hebben een invulformulier beschikbaar op hun website.
In een positieve wilsverklaring kun je vastleggen wat je zeker wel wil. Het bekendste voorbeeld is de wilsverklaring euthanasie bij onomkeerbaar bewustzijnsverlies. In deze wilsverklaring geef je aan dat je euthanasie wenst als je in een onomkeerbare coma zou belanden.
Ondraaglijkheid van het lijden
Het gaat om de beleving van de individuele patiënt, in het licht van zijn levens- en ziektegeschiedenis, persoonlijkheid, normen en waarden en (fysieke en psychische) draagkracht. Het is dan ook belangrijk om bij het beoordelen van het lijden de 'biografie' van de patiënt te betrekken.
Kostprijs: € 225, excl. verplaatsingskosten, betaling na de LOK-training aan de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen vzw of aan LEIF Antwerpen.
Euthanasie mag alleen als de patiënt dit zelf wil. De patiënt moet zelf om euthanasie vragen. Of een document hebben waarin de euthanasiewens duidelijk staat opgeschreven. Ook moet de vraag en de situatie van de patiënt voldoen aan de 6 eisen van de euthanasiewet.
Een arts hoeft zich niet aan uw wilsverklaring te houden. Uw arts is bijvoorbeeld niet verplicht om een euthanasiewens uit te voeren. De wilsverklaring is een verzoek aan uw arts.
De wilsverklaring moet worden opgesteld in het bijzijn van twee meerderjarige getuigen, van wie er minstens één geen materieel voordeel heeft bij het overlijden.
Iemand is wilsonbekwaam als hij de informatie van de arts niet (meer) kan begrijpen en afwegen, niet begrijpt wat de gevolgen van zijn besluit zijn en/of geen besluit kan nemen. Wilsbekwaamheid is afhankelijk van de context en de vraag die gesteld wordt.
In een wilsverklaring kunnen mensen aangeven welke behandeling zij in de toekomst niet (meer), of juist wel willen. Zo weten de arts en de naasten wat iemand wil, op het moment dat hij, of zij dit niet meer zelf kan vertellen.
Hoeveel kost het? De registratie van een laatste wilsbeschikking is gratis.