Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen. Zo kan de plant nieuwe bloemen vormen. Rozen snoeien voor de winter is nodig om je plant “winterklaar” te maken. Kort de rozen in tot op kniehoogte, zo'n 50 cm van de grond.
Een rozenstruik snoeien kun je het best in de maand maart doen. Later rozen snoeien kan ook, maar dan bloeien ze later in het seizoen. Vroeger snoeien is niet verstandig, omdat ze dan gevoeliger worden voor ziektes zoals sterroetdauw en meeldauw. Ook kunnen de jonge scheuten, uitlopers, kapot vriezen bij nachtvorst.
Het snoeien van rozen in het najaar heeft als doel de rozen winterklaar te maken. Snoei de rozen tot zo'n 50cm boven de grond (kniehoogte). Het voordeel daarvan is dat de stevigere stelen nu blijven staan en deze beter bestand zijn tegen vorst en wind.
Het is belangrijk om de roos net boven een vijfblad (een uitloper met 5 blaadjes) af te knippen. Knip in ieder geval niet alleen de uitgebloeide bloem weg. In de herfst bescherm je de roos tegen de vorst door deze terug te knippen op kniehoogte, op steviger hout.
Als u een roos nooit snoeit en gewoon laat groeien, krijgt u steeds meer lange takken en steeds minder bloemen, die ook nog alleen aan de verste uitlopers zitten. Snoeien is dus essentieel, als u straks een compacte struik vol bloemen wilt. Doe het bovendien niet veel later of vroeger dan nu.
Wat zijn wilde scheuten bij rozen? Wilde scheuten zijn takken die uit de wilde onderstam groeien. De meeste rozen zijn geënt op een wilde onderstam, zoals dat ook bij bijvoorbeeld fruitbomen gebeurt. Daardoor kan het voorkomen dat er op deze onderstam zelf ook blad en bloemen beginnen te groeien.
Bemesten doe je twee keer per jaar, ergens in maart en honderd dagen daarna (juni). De rozen die alleen wat verjongings- en fatsoeneringssnoei nodig hebben (grofweg de klimmers, de heesterrozen en de historische rozen) geef je in september ook nog wat mest.
Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen. Zo kan de plant nieuwe bloemen vormen. Rozen snoeien voor de winter is nodig om je plant “winterklaar” te maken. Kort de rozen in tot op kniehoogte, zo'n 50 cm van de grond.
Snoei boven een knop die naar buiten gericht is
Snoei telkens net boven een knop of oog dat naar buiten gericht is. Dit zorgt ervoor dat de rozen tot een mooie, open struik uitgroeien. Snoei tot 2 of 3 knoppen terug en knip deze ook schuin af, van de knop naar onder toe.
Een snoei in september komt de sterkte en de verjonging van jouw rozen ten goede. Ze hoeven geen overbodige energie te steken in zaadvorming van de rozenbottels. Als na het snoeien in september de rozen opnieuw beginnen te bloeien, heb je een bijkomende snoeibeurt nodig voordat de winter echt in het land treedt.
Ergens eind oktober begin november kunnen we de rozen snoeien. Let er wel op dat je nooit snoeit als het vriest. Op dit moment voeg je ook best de bemesting toe bij de rozen. De uitgebloeide bloemen worden weggeknipt.
De beste tijd om een klimroos te snoeien
De beste tijd voor het snoeien van alle rozen, behalve ramblers, is wanneer ze in rust zijn, tussen december en maart. Door in de winter te snoeien, spoor je de klimroos aan om nieuwe takken te produceren, met sterke, nieuwe scheuten vanuit ogen laag aan de plant.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is in het voorjaar. De plant is dan nog in rust en heeft voldoende tijd om zich klaar te maken voor de nieuwe bloei. Ook bieden de oude bloemen bescherming tegen de vorst in de winter en hebben de uitgebloeide bloemen een hoge sierwaarde in de winter!
In een warm voorjaar lopen rozen natuurlijk sneller uit dan in een koud voorjaar. Maar in het algemeen is half maart een goed tijdstip om te snoeien. Wordt het wat later, dan is dat niet echt een probleem. De video hier laat rozen zien die begin april werden gesnoeid en eind juni volop bloeiden ...
Bodembedekkende rozen vragen niet veel snoei. Na de winter kun je de dode en beschadigde takken wegsnoeien. Daarna snoei je de rozen bij met een haagschaar. Je verwijdert 1/3 van de roos zodat de groei van nieuwe scheuten wordt gestimuleerd.
Het stekken van rozen doe je altijd na de bloei, aan het einde van de zomer, dus tussen eind augustus en begin september.
De beste tijd om rozen te verplaatsen of te verplanten is de maand oktober. Water geven doet u 's ochtends vroeg, voordat de tuin opgewarmd is. Vroeg water geven geeft minder kans op schimmelziektes omdat de roos zo goed kan opdrogen.
Door oude takken te snoeien krijgen nieuwe scheuten een kans en gaat de struik veel langer mee. Als je niets anders zou doen dan elk jaar een oude dikke tak weghalen, kan de roos wel dertig jaar oud worden.
Rozentuin maken
Dit kan door de roos te omringen met lagere planten, zoals het hoornviooltje (Viola cornuta), elfenspoor (Diascia), ooievaarsbek (Geranium), lavendel, Perzische kruisjesplant (Phuopsis) of Mexicaans madeliefje (Erigeron karvinskianus).
Als je rozen in je tuin houdt, dan kun je deze kostbare bloemen een extra boost geven door een stukje bananenschil ongeveer tien centimeter onder de grond, naast de rozenstruik te plaatsen. Door de in de schil aanwezige stof kalium, maak je je rozen weerbaarder tegen schade door insecten en door ziekten.
Rozen houden van een neutrale tot kalkhoudende bodem. Een pH van de bodem tussen 6.5 en 7.5 is ideaal. Bij zure grond moet je kalk toevoegen om de pH-waarde van de grond te verhogen. Rozen zijn minder vatbaar voor schimmelziektes als ze op een plaats staan waar de wind doorheen de planten kan waaien.
Je rozen zullen het best groeien in een grond met een optimale pH of zuurtegraad (een pH tussen 6,5 en 7,5 is ideaal). Voldoende kalk in de bodem is dan ook een absolute vereiste. Zonder kalk hebben de wortels van rozen het moeilijk om voedingsstoffen uit de bodem op te nemen.
Er zijn veel redenen waarom uw rozen mogelijk niet bloeien. Zoals onbalans in voedingsstoffen, ziekten, plagen, omgevingsstress, blinde scheuten en verkeerde verzorging.