We gebruiken wel de vaste combinatie rekening houden met in de betekenis 'bedacht zijn op, in aanmerking nemen'. Rekening houdend (met) is een afgeleide vorm van die combinatie. Net als rekening houden met schrijven we rekening houdend (met) los.
rekening (zn) : afrekening, beer, bon, declaratie, factuur, kwitantie, memorandum, nota. rekening (zn) : bankrekening, conto, rekening-courant.
Bedacht zijn op en verdacht zijn op kunnen allebei gebruikt worden in de betekenissen 'voorbereid zijn op' en 'op zijn hoede zijn voor'. De volgende zinnen zijn dus allemaal juist: Ik had natuurlijk weer geen touw bij me, maar Mieke was op alles bedacht. Je moet tijdens het risken verdacht zijn op allerlei vuile trucs.
op basis van (vz) : aan de hand van, gesteund door, steunend op, uitgaande van.
De tegenhanger van malafide is bonafide ('te goeder trouw, betrouwbaar'), waarin bona de vrouwelijke ablativus is van bonus 'goed'.
Bijvoeglijk naamwoord
~ voor: zich bewust van of bevreesd voor gevaar, dreigend onheil enz. De voor uitglijden beduchte oude man schuifelde voorzichtig over het ijs.
fictief (bn) : aangenomen, bedacht, denkbeeldig, gefingeerd, hypothetisch, imaginair, onwerkelijk, verdicht, verzonnen. gefingeerd (bn) : aangenomen, bedacht, fictief, gefantaseerd, geveinsd, verdicht, verzonnen, voorgewend.
Namelijk wordt gebruikt om een opsomming in te leiden waarbij alle leden bij de naam worden genoemd. De betekenis van namelijk is bij een opsomming te omschrijven als 'te weten'. De maatregel is van kracht in drie Vlaamse provincies, namelijk West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.
in rekening brengen (ww) : aanrekenen, berekenen, factureren, rekenen, schrijven.
Als we vaststellen dat we verliefd zijn geworden op iemand, gebeurt dit vaak op basis van euforische gevoelens van verliefdheid. We denken constant aan de persoon en verlangen naar verbinding met de ander, zowel fysiek als emotioneel. We willen de gedachten, gevoelens, wensen en behoeften van de ander kennen.
jou te claimen. geen rekening met jou te houden. op een oneigenlijke manier door te vertellen wat je in vertrouwen hebt verteld. te rekenen op jouw behulpzaamheid terwijl ze jou geen ruimte geven daarover zelf te beslissen.
Antoniemen van ouderwets zijn eigentijdsmodern, geavanceerd, hedendaags en modern.
De correcte spelling is ermee aan moeten.
In de vaste combinatie (iets) aan moeten (met iets) schrijven we het bijwoord aan los van het werkwoord moeten. Bij die combinatie wordt moeten min of meer zelfstandig gebruikt, maar er kan het werkwoord vangen bij worden gedacht: iets aan moeten vangen met iets.
MTL. > > Wilt u groenten, zoja bonen? > Zo ja = indien "ja"/ indien "ja" het antwoord is.
de Europese zelfst. naamw. (v.) Verbuigingen: Europesen een vrouwelijke inwoner van Europa, of een vrouw afkomstig uit Europa Bron: WikiWoordenboek.
fabels = verzonnen verhalen, meestal met dieren of levenloze voorwerpen als hoofdpersonen, waarin gewoonlijk een boodschap met betrekking tot menselijk gedrag wordt verborgen.
als synoniem van een ander trefwoord: deugniet (zn) : belhamel, bengel, bliksemstraal, boefje, doerak, dondersteen, donderstraal, etter, guit, kataas, kwajongen, kwapoets, loeder, lorejas, nietsnut, ondeugd, rakker, rekel, schavuit, schelm, snotaap, straatvlegel, vlegel, wittekop.
Vreeswekkend = 1) Angstaanjagend 2) Angstwekkend 3) Bar 4) Beangstigend 5) Boos 6) Eng 7) geducht 8) Griezelig 9) Grimmig 10) Nors 11) Ontzaglijk 12) Schrikaanjagend 13) Schrikbarend 14) Schrikwekkend 15) Toornig 16) Vervaarlijk 17) Vreesaa...
angstig, angstvallig, angstwekkend, bangelijk, bedeesd, beducht, benard, benauwd, beschroomd, bevreesd, bezorgd, blo, huiverig, in spanning, kleinhartig, laf, lafhartig, nerveus, ongerust, schijterig, schrikachtig, schuchter, schuw, timide, vervaard, vol spanning, vreesachtig.
Additioneel staat voor een aanvulling op een ander product, dienst, document etc. Het betreft een toevoeging die niet op zichzelf staat. Synoniemen zijn bijgevoegd, toegevoegd, extra, supplementair, complementair of additief.
De clausule is een ander woord voor bepaling of artikel in een overeenkomst of akte. Denk bijvoorbeeld aan een uitsluitingsclausule of een rampenclausule in een testament. Ook bekend is de AWBZ of WLZ clausule, die voorkomt dat geld op gaat aan een eigen bijdrage. Zie ook beding.