Conclusie. Tot op de dag van vandaag is er geen onderzoek dat duidelijk aantoont dat chocolade een migraine-aanval kan uitlokken. Chocolade staat onterecht op de lijst van triggers. Er is dus geen reden om chocolade te verbieden aan migrainelijders.
Dieet kan hoofdpijn voorkomen
Vaak wordt gesuggereerd dat bepaalde voeding invloed heeft op migraineaanvallen. Chocolade, snoep en kaas zijn hiervan voorbeelden. Ook dit is nooit bewezen.
Ruim 50% van de migrainepatiënten lijdt aan een magnesiumtekort. Magnesiumbronnen: Groene bladgroentes, volkoren pasta/rijst/brood, noten en notenpasta's uit de reformzaak, fruit en dan met name dadels, frambozen, bananen, papaja's, citroenen. Maar met stip op 1 staan zeewieren als het om hun magnesium gehalte gaat.
Uitlokkende factoren
Bewezen triggers voor migraine zijn bijvoorbeeld mensturatie en ontregeling van de biologische klok (jetlag). Ook kunnen bepaalde voeding of dranken, het wegvallen van stress, of veranderingen in het weer een migraine aanval uitlokken. De gevoeligheid voor triggers verschilt echter er per persoon.
Daarnaast kan de gevoeligheid voor prikkels door bepaalde omstandigheden tijdelijk veranderen. Voorbeelden hiervan zijn (extreme) vermoeidheid, menstruatie, atmosferische veranderingen en mogelijk ook ontspanning na stress. De oorzaak voor het ontstaan van een migraine aanval is grotendeels onbekend.
Bij een migraine-aanval:
Neem meteen rust. Het helpt niet om 'flink te zijn' en gewoon door te werken. De klachten kunnen dan erger worden. Neem ook direct een pijnstiller tegen de klachten.
MRI-scan hoofd. Een MRI-scan van het hoofd (schedel en hersenen) kan meer inzicht geven bij (langdurige) klachten, zoals langdurige hoofdpijn en migraine.
De pijn kan uren aanblijven, maar ook drie dagen. Er zit niets anders op dan wachten. Voor veel patiënten heeft een migraine-aanval een nasleep waarin ze zich zwak of instabiel voelen.
Migraine is helaas niet te genezen, maar er zijn wel medicijnen om de klachten bij een migraineaanval te verminderen (aanvalsmedicatie). Ook zijn er medicijnen die zorgen dat je minder migraine krijgt (preventieve medicatie).
Een lage bloedsuikerspiegel
Hierdoor kun je last van hoofdpijn bij het opstaan hebben. Ook is het mogelijk dat je 's nachts ineens wakker wordt met hevige hoofdpijn. Dit kan migraine zijn, maar ook een aanval als gevolg van een te lage bloedsuikerspiegel.
Zo kunnen voedingsmiddelen met tyramine (rode wijn, oude kazen, verwerkt vlees) en tannines (rode wijn, thee, koffie, appelsap) een aanval uitlokken. Ook bepaalde voedingsadditieven zoals aspartaam en nitrieten kunnen tot hoofdpijn leiden.
1. Eet evenwichtig en vermijd het overslaan van maaltijden. Inderdaad, honger kan een migraineaanval veroorzaken. Aan de andere kant is het ook mogelijk dat bepaald eten een aanval in de hand werkt, zoals alcohol, chocolade, noten, gefermenteerde kazen en yoghurts en koude voedingsmiddelen (bijvoorbeeld ijs).
Als je last hebt van hoofdpijn, dan is het gemakkelijk om meteen naar de pijnstillers te grijpen. Wil je dat liever niet doen, maar is pijn lijden ook geen optie? Probeer dan eens een aardappel, banaan, watermeloen, ananas of eet een komkommer als hoofdpijnbestrijdende snack.
Zorg voor voldoende slaap, en neem voldoende rustpauzes. Neem geregeld ontspanning, een korte wandeling volstaat dikwijls om je van hoofdpijn te verlossen. Er zijn, naast paracetamol, niet echt EHBO-spullen die uw hoofdpijn kunnen laten verdwijnen.
dr. Ferrari: 'Het is een misvatting dat stress migraine veroorzaakt; stress is het gevolg, niet de oorzaak' Dankzij onderzoek is al geruime tijd duidelijk dat migraine een serieuze hersenziekte is, en geen psychische aandoening – zoals voorheen werd gedacht.
e Triptanen zijn nu inmiddels 18 jaar op de markt en blijken zeer veilig, zelfs bij overgebruik, en zelfs bij patiënten met een verhoogd risico op doorbloe- dingsstoornissen van het hart.
Migraine is een aanval van erge hoofdpijn. Een aanval kan een halve dag tot drie dagen duren. De pijn is bonzend, meestal aan één kant van het hoofd. Vaak is er ook sprake van misselijkheid en overgeven.
We spreken van chronische migraine als iemand de helft of meer dagen van de maand hoofdpijn heeft of pijnmedicatie gebruikt. We denken ook dat er bij patiënten met chronische migraine iets in de hersenen verandert, wat ze blijvend gevoeliger maakt voor terugkerende migraineaanvallen.
Hoe voelt migraine? Een migraineaanval herken je aan sterk kloppende hoofdpijn, vooral bij de ogen, het voorhoofd en de slapen. Naast hoofdpijn kun je ook last hebben van andere klachten. Aanvallen kunnen gepaard gaan met misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid.
Migraine wordt veroorzaakt door samentrekking van bloedvaten in de hersenen. Hoe dit precies komt is niet echt duidelijk. De hoofdpijn begint meestal tijdens de vernauwing van de bloedvaten. Daarna verwijden en vernauwen de bloedvaten steeds.
Een snelgroeiende of grote tumor veroorzaakt drukverhoging in de hersenen. Een gevolg van drukverhoging kan hoofdpijn zijn. Dit krijg je vooral bij activiteiten die zelf ook de druk laten toenemen, zoals bukken, niezen of persen. Soms gaat de hoofdpijn samen met misselijkheid en overgeven, vaak vroeg in de ochtend.
Migraine is een hersenaandoening waarbij er een spontane activering van hersencellen optreedt die patiënten als matige tot ernstige hoofdpijn ervaren. Typisch is deze hoofdpijn kloppend en neemt deze toe bij fysieke activiteit. Hierbij ervaart de patiënt vaak last van licht, geluid, misselijkheid en/of braken.