Het gaat om een buiskwal. De kwal ziet eruit als een soort lange sliert. Wetenschappers denken dat de kwal minstens 45 meter is. Daarmee is de kwal het langste dier op aarde.
Een staatkwal met een lengte van 47 meter! Het zou wel eens het dier met het langste lichaam kunnen zijn. Onderzoekers van het Schmidt Ocean Institute hebben tijdens een expeditie een kwal gevonden in de diepzee in het westen van Australië die mogelijk het langste lichaam ooit heeft.
De gele haarkwal is de grootste kwal in de wereld.
De grootste kwal ter wereld is de gele haarkwal. Deze soort komt voor in de Arctische oceaan, de Noord-Atlantische oceaan en de Noord-Pacifische oceaan. Het is een zeer groot dier met tentakels die tot een meter lang kunnen worden. De grootste gele kwal is in 1870 opgedoken in de baai van Massachusetts (VS).
De grootste kwal, de gele haarkwal (Cyanea capillata), https://www.nausicaa.fr/fiches-animaux/meduse-criniere-de-lion/ heeft een paraplu met een diameter van meer dan 2 meter en tentakels die wel 50 meter lang kunnen worden.
De kwallen in het meer zijn afgesloten van de Stille Oceaan, waardoor ze geen vijanden hebben. Hun tentakels zijn de afgelopen honderd jaar verzwakt en een aanraking doet geen pijn!
Het gaat om een buiskwal. De kwal ziet eruit als een soort lange sliert. Wetenschappers denken dat de kwal minstens 45 meter is. Daarmee is de kwal het langste dier op aarde.
De irukandji is een kleine, glasheldere kwal. Hij wordt maar een paar centimeter lang en leeft in de tropische wateren rond de noordkust van Australië. Dit kwalletje wordt in het algemeen gezien als het giftigste dier ter wereld en in tegenstelling tot andere kwallen heeft de irukandji ook netelcellen op het lichaam.
De gevaarlijkste kwallen zijn tropische soorten, waarvan de giftigste de Australische zeewesp (Chironex fleckerii) is, die dodelijk kan zijn voor de mens. Langsheen onze kustlijn komen geen soorten voor die dodelijk zijn voor de mens.
De meeste kwallensoorten die je in Nederland tegenkomt, kunnen geen kwaad. Eigenlijk is alleen de kompaskwal gevaarlijk. Deze kwal heeft bruine V-vormige strepen.
De vijanden van kwallen zijn: tonijnen, zwaardvissen, haaien pinguïns en schilpadden, maar ook mensen. In China kan je het op de markt kopen en schijnt het een lekkernij te zijn wat ze rauw of gekookt eten .
De kwal met het eeuwige leven
Wanneer het dier ziek wordt of bijvoorbeeld gewond raakt, dan gaat de kwal drie dagen in een poliep status. Na deze drie dagen lukt het de kwal om zijn cellen te veranderen naar een jongere staat. Vervolgens worden ze gewoon weer opnieuw volwassen.
De meeste kwallen leven zo nog een tijdje voordat hun leven tot een einde komt. Dit geldt niet voor Turritopsis dohrnii. Dit diertje kan namelijk de taken van zijn cellen volledig veranderen om van zichzelf weer een poliep te maken.
Ook deze dieren blijken te slapen, terwijl ze al 600 miljoen jaar op aarde leven. Caltech-studenten Ravi Nath en Michael Abrams observeerden 23 Cassiopea-kwallen. Deze kwallen liggen vaak ondersteboven op de bodem van een oceaan of watertank en trekken hun lichaam één keer per seconde in.
Vingernagel. De irukandji-kwal is zo groot als een vingernagel en bijna helemaal doorzichtig, hierdoor is het beestje nagenoeg onzichtbaar in het water. Volgens wetenschappers is deze piepkleine kwal het giftigste dier op aarde.
De kleinste soort heeft een diameter van slechts enkele millimeters. De grootste kwal, de gele haarkwal (Cyanea capillata), heeft een paraplu met een diameter van meer dan 2 meter en tentakels die wel 50 meter lang kunnen worden.
Handig om te weten: niet elke kwal steekt. Kompaskwallen, blauwe haarkwallen en de kruiskwallen kunnen voor flink wat overlast zorgen.
Als u in aanraking komt met de tentakels van een kwal, wordt u gestoken. De delen van de kwal die kwallenbeten kunnen veroorzaken, worden nematocysten genoemd. Dit zijn gifklieren die door middel van holle naalden gif in uw huid kunnen injecteren.
Je kunt hele lekkere gerechten maken met de kwal, maar de kwal zelf smaakt volgens Ammerlaan nergens naar. 'De kwal zelf is eigenlijk alleen maar textuur, maar in de Aziatische keuken is textuur ook een smaak. ' De textuur wordt ook vergeleken met die van een komkommer. Je moet de kwal dus met iets anders eten.
Box Jellyfish. Voor de kust van Australië leeft het meest giftige dier ter wereld: de box jellyfish. Deze kwal – ook wel bekend als kubuskwal of stinger – heeft vijftien lange tentakels die vol met dodelijk gif zitten.
Wat is het? De gangbare naam voor een irritatie na contact met een kwal is kwallenbeet, maar eigenlijk bijten kwallen niet. Het zijn de netelcellen op hun tentakels die kunnen steken. Aan onze kustlijn komen geen dodelijke soorten voor, maar contact met hun netelcellen kan zeer onaangenaam zijn.
Overlijdt binnen paar uur
Als een kwal aanspoelt op het strand, droogt die snel uit en overlijdt binnen een paar uur. Maar dat betekent niet dat je geen gevaar meer loopt. De zogeheten netelcellen, die aan de buitenkant van de tentakels van de kwal zitten, blijven langer actief.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden.
De Scydosella Musawasenis kever heeft een lengte van 0,325 millimeter en is bijna niet te zien. Het was al langer bekend dat deze kevers erg klein zijn, maar dit is de eerste keer dat de diertjes zijn gemeten in de natuur.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren.