Als eerste keuze om in te bakken raden wij boter aan, maar je kan ook kiezen voor een olie met een hoog verbrandingspunt zoals zonnebloem- of pindaolie. Olijfolie kan een relatief laag verbrandingspunt hebben, waardoor de ingrediënten kunnen kleven aan de pan of kunnen verbranden.
Extra vierge olijfolie staat bekend om zijn rijke smaak en gezondheidsvoordelen, heeft een lager rookpunt dat snel kan afbreken bij hoge temperaturen, wat de antiaanbaklaag van keramische pannen kan beschadigen . Bewaar deze smaakvolle olie voor dressings of koken op lage temperatuur.
Gebruik altijd olie of boter
Bovendien helpen ze om de warmte beter te verdelen over je pan. Gebruik steeds een olie met een hoog rookpunt, geschikt om te koken op hoge temperaturen. Vermijd olie in sprayvorm, omdat deze te snel opwarmt en verbrandt,waardoor er een carbonisatielaag ontstaat op de antiaanbaklaag.
Waarom bakt mijn keramische koekenpan aan? Het voornaamste probleem ligt vaak bij achtergebleven vet. Na het koken kan vet zich opbouwen en carboniseren, wat resulteert in een kleverige en verkleurde laag die moeilijk te verwijderen is.
Een keramische antiaanbaklaag is een gladde structuur dat in laagjes wordt aangebracht in een pan of pot. Het voordeel van de keramische antiaanbaklaag is dat deze 100% gezond is. In tegenstelling tot andere antiaanbaklagen die bijvoorbeeld PFAS, PFTE, PFOA of Teflon bevatten.
Een keramische pan is een pan met een laagje keramiek aan de binnenkant van de pan, deze laag wordt thermolon genoemd. Thermolon bestaat uit de natuurlijk bestanddelen keramiek en titanium. Dit laagje vormt de anti-aanbaklaag. De keramische pan is vrij van schadelijke stoffen.
Zo is het belangrijk om een pan met een sterke antiaanbaklaag te hebben. Of dat een natuurlijke of een gefabriceerde is, maakt niet uit. Als er maar een antiaanbaklaag in de pan zit. Een grillpan is ook zeer geschikt om zonder vetstof te bakken.
Iedere keer dat u een keramische pan verwarmt, komt er op natuurlijke wijze een beetje los van wat er onder het keramiek zit. Dat betekent dat de coating slijt . Iedere keer dat u de pan verwarmt, ongeacht de temperatuur, gaat de coating helaas vastplakken.
Voor het maken van een pan met een keramische anti-aanbaklaag zijn geen PFAS gebruikt, maar voor het maken van een pan met een kunststof anti-aanbaklaag wel. PFAS zijn niet afbreekbaar en hopen daardoor makkelijk op in het milieu.
Keramische dakpannen hebben een lange levensduur en kunnen tot wel 75 jaar meegaan, mits je ze goed onderhoudt. Daarnaast zijn ze, net als betonnen dakpannen, weerbestendig.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Keramiek schoonmaken is relatief eenvoudig: schrob de pan grondig met een zachte spons en uw favoriete milde afwasmiddel zodra deze voldoende is afgekoeld. Spoel de pan vervolgens af en droog hem grondig af.
Mythes ontkrachten met wetenschap
In 2019 voerden de experts van het Modern Olives Laboratory onderzoek uit om de geschiktheid van verschillende kookoliën, waaronder EVOO, voor gebruik op TC-pannen te beoordelen. Dit onderzoek ontkrachtte de mythe en toonde aan dat koken met extra vergine olijfolie prima is voor uw pannen .
Dankzij het gladde, aanbakbestendige oppervlak zijn keramische pannen bijzonder geschikt voor het bereiden van aanbakgevoelige en/of kwetsbare gerechten zoals eieren en vis . Ze zijn ook handig voor het sauteren van groenten en tofu, het laten sudderen van sauzen en het maken van tosti's.
Samengevat: olijfolie mag niet in een gietijzeren pan als je deze wilt inbranden, omdat de olie een te laag rookpunt heeft om goed te polymeriseren met het ijzer.
GEBRUIK OLIE OF BOTER
Alles smaakt beter met boter of olie . Het helpt ook om de hitte te verdelen. We raden oliën met een hoog rookpunt aan voor koken op hoge temperaturen. Vermijd alle oliën in sprayvorm, omdat de kleine deeltjes snel opwarmen en verbranden, waardoor er een laagje carbonisatie op uw pan ontstaat.
Keramische anti-aanbaklaag
Een groot voordeel van keramische pannen is de gezondheidsfactor; ze bevatten geen PTFE of PFOA, chemicaliën die vaak in traditionele anti-aanbaklagen worden gevonden. Ze zijn ook milieuvriendelijker in productie en afvalverwerking.
De pannen van HEMA zijn vrij van PFOA. Ze voldoen aan de huidige wetgeving. Was je pannen voor het eerste gebruik eerst even af en vet de binnenkant licht in met slaolie. Verhit de pan nooit zonder inhoud en kook niet met oververhitting.
De grote boosdoener is de stof PFOA. Deze stof werd jaren geleden veel gebruikt in teflon, tot PFOA in 2012 officieel in verband werd gebracht met onder andere verschillende vormen van kanker. Daarom is het sinds 2015 verboden om PFOA in consumentenproducten te gebruiken.
Baking soda zou de verbrande resten moeten oplossen en maakt het mogelijk om ze snel te verwijderen. Voor betere resultaten kunt u ook drie theelepels azijn toevoegen aan het mengsel van water en baking soda en het ongeveer 15 minuten laten koken. De laatste methode om verbrande resten te verwijderen is om azijn in een pan te gieten en het een nacht te laten staan.
U hoeft dit proces niet elke keer uit te voeren als u uw pan gebruikt. Wij raden echter aan om uw kookgerei af en toe te kruiden om de antiaanbakprestaties te behouden.
Van keramisch naar inductie: kan dat met mijn pannen? Ja dat kan, als je pan een magnetische bodem heeft. Daarnaast is het belangrijk dat de bodem van je pan plat is en geen beschadigingen heeft.
Voeg dan olie (geen olijfolie, deze heeft een te laag rookpunt en zal snel verbranden) of boter toe.
Laat de pan nooit droogkoken, want dat kan het glazuur permanent beschadigen. Merk op dat gietijzer warmte efficiënt vasthoudt. Hoge temperaturen en oververhitting kunnen ervoor zorgen dat voedsel aanbrandt of blijft plakken, dus let op de kooktemperaturen.
Waar je gewone olijfolie en vierge olijfolie uitstekend kunt gebruiken om in te bakken is de extra vierge olijfolie daar niet altijd geschikt voor. Extra vierge olie is wel zeer geschikt voor de salade, de pasta en koude sauzen, minder om te bakken.