Het eerste wat je moet doen, is open en eerlijk communiceren met de persoon die het vertrouwen heeft geschonden. Geef aan hoe je je voelt en waarom het vertrouwen is geschaad. Luister ook naar de andere persoon en probeer zijn of haar perspectief te begrijpen.
Vertrouwensproblemen kunnen ontstaan door een vreemdgaande partner, of wanneer er iets is gebeurd tussen jou en jouw beste vriend, of wanneer je bent opgevoed door ouders die jij niet kon vertrouwen. Mensen met vertrouwensproblemen vermijden vaak mensen die ze niet 100% vertrouwen.
Vertrouwen is het geloof dat je hebt dat anderen jouw positieve verwachtingen van hen zullen waarmaken. Dat de ander wil (de intentie heeft), kan (de capaciteiten heeft) en doet (gedrag vertoont) wat je van hem of haar verwacht.
Door wantrouwen ontstaat stress.
Het maakt dat je nooit ontspannen bent in relatie met een ander en jezelf. Je vertrouwt de situatie immers niet. Dus ben je te lang wantrouwig? Dan kan dit andere stressklachten veroorzaken, zoals onverschilligheid of besluiteloosheid.
In relaties
Vertrouwen geven betekent: ervan overtuigd zijn dat de ander in staat is om de juiste keuzes te maken (ook al zijn ze anders dan ik zou willen)ervan overtuigd zijn dat de ander jou op de juiste momenten informeert.
Vertrouwen bestaat uit vier kernelementen: betrouwbaarheid, de I-factor – oftewel je professionele intimiteit – geloofwaardigheid en de mate van eigen belang die je doorvoert in je communicatie. Wanneer je deze elementen in balans houdt, geef je het vertrouwen een boost.
Jullie respecteren en aanvaarden elkaar, ook waarin jullie verschillen. Jullie dragen zorg voor elkaar en hebben vertrouwen in elkaar. Jullie hebben echt iets voor elkaar over. Er is een evenwicht tussen jullie in wat je geeft en krijgt.
Vertrouwen is cruciaal voor bijna alle relaties. Vertrouwen geeft rust en harmonie. Wantrouwen is vaak het begin van het einde van relaties. Als je denkt dat de ander iets voor je verbergt, of niet deelt wat belangrijk voor hem of haar is, dan voel je je buitengesloten.
“De enige hoop die je hebt om het vertrouwen te herstellen is om je partner ALTIJD de waarheid te zeggen en te laten zien dat je vastberaden bent om eerlijk te zijn, zelfs over pijnlijke zaken.” Stop met liegen en het verzinnen van uitvluchten voor wat je hebt gedaan.
Hij/zij kan je ongewild of ongepast aanraken of je bedreigen. Hij/zij kan je fysiek slaan of schoppen en/ of dreigen om je iets aan te doen of je te vermoorden. Hij/zij kan gillen, schreeuwen en/of verbaal geweld gebruiken (nare dingen over je zeggen, bedreigen, vernederen). Hij/zij kan seksueel geweld plegen.
Jullie hebben steeds vaker ruzie, er is sprake van weinig (positieve) energie of jullie zien geen toekomst meer samen: hoe pijnlijk en moeilijk het ook kan zijn, soms zijn jij en je partner niet meer de ideale match.
In een ongezonde relatie blijven conflicten vaak onopgelost. Afhankelijk zijn van elkaar is nog een voorbeeld van een ongezonde romantische relatie. Tot op zekere hoogte is dit normaal, maar als je het gevoel hebt dat je de dag niet doorkomt zonder jouw partner, is dit een teken van een ongezonde relatie.
In een goede relatie laat je je partner voelen dat hij of zij geliefd is. Er is een verschil tussen geliefd zijn en geliefd voelen. Wanneer je je geliefd voelt, voel je je gewaardeerd en geaccepteerd, begrepen door je partner. Jullie zorgen ervoor dat de ander zich geliefd en emotioneel vervuld voelt.
Een relatie waarin een vorm van intimiteit ontbreekt, wordt vaak ervaren als oppervlakkig. Gesprekken blijven aan de oppervlakte en er is weinig ruimte voor diepgang. De ander en jijzelf laten elkaar niet toe in jullie binnenwereld. Open communicatie over wat je bezighoudt ontbreekt.
Activiteiten zoals muziek luisteren, wandelen, zingen, oude foto's bekijken en gesprekken voeren met vrienden en familieleden, leiden af van de achterdocht. Lichamelijk contact kan je naaste een veilig gevoel geven, maar je moet dan wel zeker weten dat zij dit toe kan laten.
Achterdocht is eigenlijk een manier om te overleven; je bent alert om jezelf veilig te houden. Misschien heb je dingen hebt meegemaakt die je vertrouwen in mensen hebben beschadigd of die je een onveilig gevoel hebben gegeven.
Relatie beëindigen na vreemdgaan: zó weinig mensen kiezen er echt voor. Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt. Vaak wordt geadviseerd om de eerste periode nadat je relatie voorbij is, je partner zo veel mogelijk met rust te laten.