Het bevat namelijk vrijwel geen écht waardevolle voedingsstoffen voor je lichaam. Waterijsjes op basis van fruit kunnen een beetje vitamine C en vezels bevatten… maar hiervoor kun je toch écht beter gewoon vers fruit eten. Wel bevat waterijs vaak aanzienlijk minder calorieën dan de meeste andere ijssoorten.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
De 3 ijsjes op basis van roomijs bevatten veel meer calorieën dan de 3 waterijsjes. Roomijs bevat behalve suiker ook veel verzadigd vet. Wil je een ijsje met minder calorieën? Kies dan voor een waterijsje in plaats van roomijs.
Tips voor een gezond verwenmoment met ijs!
Waterijs of sorbetijs zijn jouw beste ijsvrienden, ze bevatten namelijk de minste calorieën. Van 1 bolletje ijs kun je evenveel genieten als van 2 (of meer) bolletjes.
Een dagkeuze is iets kleins buiten de Schijf van Vijf, waarvan je 3 tot 5 keer per dag iets kunt kiezen. Zoals een waterijsje. Een weekkeuze is groter. Deze kun je beter niet meer dan 3 keer per week nemen.
Als iets kouds, bijvoorbeeld een ijsje of ijsblokje, de achterkant van je neus of gehemelte raakt, wordt die zenuw geprikkeld. Die zenuw vindt dat koude gevoel helemaal niet prettig en stuurt razendsnel een signaal naar de hersenen. Dit veroorzaakt een korte bonzende hoofdpijn.
Waterijs bestaat vooral uit water en suiker.Andere ingrediënten zoals vruchtensap, siropen, smaak- en kleurstoffen geven ze verder elk hun typische smaak en frivole kleur. Een klein waterijsje (55 g) brengt gemiddeld 40 kcal aan, een groot exemplaar (105 g) zo'n 95 kcal.
Goed voor je spijsvertering
IJs is een gefermenteerd product. In gefermenteerde producten zitten goede bacteriën. De goede bacteriën kunnen stoffen die ons spijsvertering belasten grotendeels afbreken. Dat betekent dat jouw lichaam door het eten van ijs moeilijk verteerbaar voedsel gemakkelijker opneemt.
Waterijs
Een waterijsje bevat dezelfde ingrediënten als sorbetijs, en hierdoor ook evenveel calorieën als sorbetijs. Een waterijsje bevat 9 tot 10 gram suiker (iets meer dan twee suikerklontjes) en geen verzadigd vet.
IJs eten bij hoestbuien
Dan heb je geluk, want waterijsjes hebben een verkoelend effect op je keel. Een mooi excuus om jezelf te trakteren op een of meer heerlijke ijsjes.
De horecavariant van Magnums is groter
Eén ijsje zorgt voor eenvijfde van je aanbevolen dagtotaal. Verrassender is misschien dat suiker rijker aanwezig is dan vetten. Voor elke 3 gram vet zit er iets meer dan 4 gram suiker in een Magnumijsje. Daardoor lopen alles bij elkaar de calorieën aardig op.
Een softijsje van 75 gram bevat namelijk 154 kcal en een bolletje roomijs 102 kcal. Dat lijkt dus een betere keuze, maar een bol roomijs is slechts 50 gram, dus 75 gram roomijs bevat ook 153 kcal. Ga je vaak voor 2 bollen?Dan is softijs dus wel net een betere keuze op de calorieënteller.
Zelfgemaakte waterijsjes doen er ongeveer 4 uur over om goed te bevriezen. In de vriezer zijn ze ten minste 3 maanden houdbaar.
Inhoud van een raket is 55 ml. In een raket ijsje zit 9,3 gram suiker. Dit staat voor 2,33 suikerklontjes.
Het waterijsje komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en is uitgevonden door Frank Epperson. Het verhaal gaat dat Epperson in 1905 op elfjarige leeftijd het recept min of meer per ongeluk ontdekte. Volgens de overlevering roerde hij op een winteravond vruchtensiroop en water met een houten stokje door elkaar.
Diepvriesproducten tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Afvallen en ijsjes eten
Wie willen afvallen en voor minder calorieën kiest, kan het beste gaan voor waterijs of sorbetijs. Een waterijsje bevat meestal zo'n 40 calorieën en een bolletje sorbetijs bevat ook 40 calorieën. Wie voor yoghurtijs kiest, gaat flink omhoog in het aantal calorieën: een bolletje telt 70 stuks.
Tanden zijn zo ontwikkeld dat ze ergens doorheen kunnen bijten. Maar bij het kauwen op een ijsklontje slaat het gebit er steeds tegenaan, tot het ijsklontje breekt. Hierdoor slijten je tanden en kiezen sneller, met tandpijn als gevolg. Maar ook kan het schade aan het tandglazuur of aan vullingen en kronen veroorzaken.
In de eerste fase van herstel is er een ontstekingsproces. Het lichaam stuurt bij de blessures informatie naar ontstekingscellen die vervolgens het beschadigde weefsel gaan opruimen. Door de koeling van ijs zal dit proces verminderd gaan waardoor het herstelproces vertraging oploopt.
Krokante chips gemaakt van zoete aardappel is hier onder andere een heel mooi voorbeeld van. Wil je dus echt gezonde chips kopen, dan neem je dus het beste een variant gemaakt van groente, fruit, rijst, zaden, noten of peulvruchten.
Voor de diabetici hebben we ijs op basis van koemelk, gezoet met zùsto. Dit heeft geen invloed op de suikerspiegel. Het rijst ijs komt ook in aanmerking het is gezoet met stevia.