Antwoord: Je kunt ongeveer 15 pakken Koopmans Oliebollen Origineel in dezelfde olie bakken. Als de olie walmt en er veel zwarte deeltjes in drijven is het tijd om de olie te vervangen. Vervang de olie ook na het bakken van appelbeignets.
Gebruik olie niet vaker dan 5 tot 7 keer. Houd eerder 5 keer aan. Hoe vaker je het hergebruikt, hoe viezer de olie en hoe lager de temperatuur van de olie wordt. Je product wordt dan niet of minder gaar dan je zou willen.
Oliën en vetten zijn relatief lang, maar niet onbeperkt houdbaar. De stabiliteit en kwaliteit van oliën en vetten worden beïnvloed door licht, lucht en temperatuur. Daarom kun je oliën en vetten het best goed afgesloten op een koele, donkere plek bewaren.
Bij het bakken draaien de oliebollen vanzelf om waardoor de mooi rond en bruin worden. Wanneer de oliebollen niet draaien betekent dat je teveel oliebollen in de pan hebt zitten. Daarom is het belangrijk om voldoende ruimte over te laten in de pan.
Gebruikt frituurvet en plantaardige olie kunt u inleveren bij het afvalbrengstation. Ook kunt u uw vet inleveren in een gele container bij een aantal supermarkten in uw gemeente.
Het is aan te raden gebruikte frituurolie nooit aan te vullen met nieuwe olie. Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen.
Welke olie? Oliebollen bak je het best in een olie die neutraal is van smaak, zoals zonnebloemolie, arachideolie (pindaolie), rijstolie, of maisolie. Aan het gebruik van vloeibaar frituurvet en frituurolie voor oliebollen zijn we misschien minder gewend, maar ook dat kan prima.
Als de hoeveelheid beslag in de beslagkom te groot is, dan zal het beslag (met name onderin de beslagkom) te weinig rijzen en niet voldoende luchtig zijn. Hoeveel oliebollen er uit één pak gaan? Zo'n 20-25. Aan drie pakken heb je dus meestal wel genoeg.
Verwarm de oven voor op 145 graden Celsius en verwarm de oliebollen vervolgens ongeveer vijf minuten. Door ze in de oven te verwarmen, krijg je een mooi krokant korstje.
Voor het beste resultaat bak je de oliebollen circa 5 minuten. Neem het oliebollenbeslag met bijvoorbeeld een ijslepel uit je beslagkom. Bak de oliebollen ongeveer 3 minuten, draai ze met een frituurschep om en bak de oliebollen daarna nog ongeveer 2 minuten.
En hoe vaak je de frituurolie opnieuw kunt gebruiken, mits je je aan deze richtlijnen houdt en goed oplet dat de olie er zo 'schoon' mogelijk uit blijft zien en blijft ruiken? Zo'n vijf keer, en als je helemaal een nette Nico bent wel tot zeven keer. Daarna is het echt wel aan te raden de olie te vervangen.
Voor extra luchtige oliebollen kun je een deel van het water vervangen door lauw bier. Het is belangrijk dat het beslag goed rijst, maar niet te lang. Maak het beslag dus niet een dag van tevoren. Als het oliebollenbeslag te lang rijst, storten jouw oliebollen namelijk tijdens het bakken in elkaar.
Niet doen dus!
Gewoon er even voor zorgen dat je de verpakking bewaart. Ik gebruik olie om de oliebollen in te bakken, die olie blijft vloeibaar. Ik zet de pan na afloop op een plek waar hij veilig kan afkoelen.
Als het oliebollenbeslag te hard rijst, wordt het te luchtig. Je krijgt dan vette oliebollen met uitsteeksels. Laat het deeg dus niet te lang rijzen.
1 Bier maakt je beslag luchtiger
Het koolzuur en de gist in het bier maken een pannenkoeken-, wafel– of beignetbeslag op natuurlijke wijze luchtiger. Vervang gewoon de helft van de melk of het water in een recept door bier en roer dat voorzichtig door de rest van de ingrediënten.
Gebruik liever geen olijfolie bij het oliebollen bakken , want die kan gaan roken bij hogere temperaturen en een minder lekkere smaak geven aan je oliebollen. Dus, ga voor zonnebloemolie voor de neutrale smaak, of arachideolie als je wat langer wilt frituren.
Een oliebol is het allerlekkerst op de dag van het bakken. Maar als je ze toch een dagje later wilt eten, kun je ze wel kort opwarmen in de oven. Je wil ze hooguit een beetje warm hebben, dus warm ze op op lage temperatuur. Dan worden ze weer smeuïg en zacht zonder dat ze die harde korst krijgen.
Laat het deeg na het kneden goed rusten, zodat het goed kan rijzen. Dit zorgt ervoor dat je oliebollen luchtig en zacht worden in plaats van hard en taai. Laat het deeg minimaal een uur rusten, maar langer mag natuurlijk ook.
Haal of maak ongeveer één tot twee oliebollen per persoon, dan heb je meestal ruim voldoende.
Oliebollen bakken
Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Roer het beslag nog kort door. Schep met een ijslepel mooie bollen van het beslag en laat deze in de hete olie glijden. Tip: haal de ijslepel voor het scheppen even door de hete olie, dan laat het beslag makkelijker los.
Door de suikers in de melk kleuren de oliebollen snel donker. Ze lijken dan aan de buitenkant gaar, maar ze zijn binnenin nog klef.
Geen probleem! Ook met een eenvoudige houten keukenlepel test je heel makkelijk de temperatuur van de olie in je pan. Dop de steel van je lepel voorzichtig in de olie.Als er luchtbelletjes verschijnen, is je olie heet genoeg en kan het bakken beginnen.
39 oliebollen voor 1 kilo
Maar om een kilo aan te komen moeten er flink wat meer van verschanst worden. Per halve kilo gaat het om een extra inname van 3.500 calorieën, bovenop de gemiddelde inname van 2.000. Daarvoor moeten bijna 20 oliebollen gegeten worden. Voor een kilo gaat het dan om bijna 39 oliebollen.
Als je wil zien of je olie helemaal klaar is om je vlees, vis of groenten van een heerlijk korstje te voorzien, gooi dan eens een rijstkorrel in de pan. Bij de juiste temperatuur (rond de 180°C) zal het korreltje naar de oppervlakte komen en beginnen garen.
Ja, dat is een goede truc als het beslag niet goed rijst. Houd de oven uit en plaats er een bakje/mokje met kokend water in om de ovenruimte op te warmen en de luchtvochtigheid te behouden. Zet de kom met het oliebollenbeslag in de warme oven en wacht 30-45 minuten. Controleer of het beslag voldoende gerezen is.