Anciënniteit is een belangrijk element bij ontslag. Onder anciënniteit verstaat de wetgever de periode gedurende dewelke de werknemer ononderbroken in dienst is geweest bij dezelfde onderneming. De hogere rechtspraak heeft daar in de loop der jaren aan toegevoegd dat je 'onderneming' breed moet zien.
Is anciënniteitsverlof verplicht? Anciënniteitsverlof is niet verplicht. Sectoren en ondernemingen beslissen helemaal zelf of ze het toekennen; ze leggen het dan ook vast in een cao of arbeidsreglement.
Ze speelt onder andere een rol wat betreft de opzegtermijn die je werkgever moet naleven als hij je ontslaat. De anciënniteit kan daarnaast ook bijvoorbeeld belangrijk zijn voor de bepaling van je loon, voor allerhande extralegale voordelen enz.
Anciënniteit zal een algemene draagwijdte hebben wanneer ze in de arbeidsovereenkomst wordt overeengekomen zonder verwijzing naar een specifiek doel. De werkgever kan dit slechts vermijden door aan te tonen dat dit niet de bedoeling van de partijen was.
Om het aantal dagen ambtsanciënniteit te berekenen, moet je het aantal kalenderdagen dat je in dienst was, optellen. De periode van 1 september tot en met 30 juni omvat maximaal 303 dagen, of 304 dagen in een schrikkeljaar.
Geldelijke anciënniteit
Dit is het aantal jaren dat je hebt gewerkt vanaf de eerste werkdag. Dit is dus je beroepservaring. Opgelet: Heb je beroepservaring elders in de openbare sector opgebouwd?
Om het lerarentekort voor een aantal vakken aan te pakken, komt er vanaf volgend schooljaar een nieuwe ancienniteitsregeling: wie uit de privé de overstap maakt naar het onderwijs, zal tot acht jaar anciënniteit kunnen meenemen.
De werkgever betaalt voor de dagen anciënniteitsverlof het normale loon, berekend op dezelfde manier als het loon voor een feestdag. De werkgever moet de dag enkel betalen als het anciënniteitsverlof effectief wordt opgenomen.
Anciënniteit is de duur van iemands verbondenheid aan een bepaalde organisatie. Iemand die langer lid is heeft meer anciënniteit. Vaak wordt aan de mate van anciënniteit (mede) de positie en eventuele rechten en plichten binnen deze organisatie bepaald.
Onderbroken dienstbetrekking
Als een werknemer bijvoorbeeld 20 jaar in dienst is geweest en vervolgens zes jaar bij een andere werkgever heeft gewerkt, dan mag de onbelaste jubileumuitkering, op het moment dat de werknemer terug in dienst komt, na vijf extra jaren dienstverband worden verstrekt.
Van zodra u een anciënniteit van 15 jaar bij dezelfde wekgever heeft bereikt, heeft u recht op een eerste dag anciënniteitsverlof. Na 25 jaar anciënniteit krijgt u een tweede dag anciënniteitsverlof.
De geldelijke anciënniteit dient om de trap te bepalen dat de werknemer in zijn weddeschaal heeft bereikt en bijgevolg ook de jaarlijkse baremieke wedde die als basis moet dienen voor de berekening van de maandwedde. Die anciënniteit evolueert van maand tot maand.
Rechtsvoorgangers en de loonstrook
In de basis gaan bij een overgang van onderneming alle rechten en plichten mee over naar de nieuwe werkgever dus ook de anciënniteitsdatum, met andere woorden de datum waarop de werknemer bij de rechtsvoorganger in dienst is getreden.
Bedrag gewaarborgd minimumloon
Het gewaarborgd minimumloon bedraagt vandaag 29 093,99 euro (vanaf 01.08.2022 aan index 162,66) voor een volledig jaar.
In de wet zijn extra vrije dagen voor oudere werknemers niet geregeld. Ook is in de wet niet bepaald dat je vanaf een bepaalde leeftijd geen overwerk, nachtdienst of consignatie meer hoeft te doen.
“Een werknemer moet tijdens het jaar alle vakantiedagen opnemen waarop hij in dat bepaalde vakantiejaar recht heeft. Het is dus niet toegelaten om vakantiedagen over te dragen naar een volgend vakantiejaar. De werknemer mag ook geen afstand doen van zijn recht op vakantie.”
Voor werknemers die binnenkort met pensioen gaan, gelden er eigenlijk geen specifieke regels inzake de opname van hun vakantiedagen. Het is dus niet verplicht dat werknemers alle verlofdagen nog opnemen voor het pensioen, maar dit kan wel indien u als werkgever hiermee akkoord gaat.
Wie van de privésector naar het onderwijs overstapt, kan eventueel tot 10 jaar beroepservaring laten meetellen voor de geldelijke anciënniteit.
Anciënniteit betekent extra dagen vakantie. Je krijgt al 2 dagen extra vakantie wanneer je 5 jaar in de onderneming werkt. Let op: Deze dagen mogen niet tegelijkertijd worden opgenomen met de betaalde vakantie en ook niet tijdens drukke werkperioden.
Alle gewerkte perioden tellen altijd mee voor uw pensioen.
Voor uw pensioen mag u dus zo lang werken als u wilt én als uw werkgever het toestaat. Belangrijk: perioden waarin u opzeg-, verbrekings- en ontslagvergoedingen ontvangt, worden beschouwd als gewerkte perioden.
Sommige werkgevers kunnen je ook vragen om een gedetailleerde lijst van elke werkgever waar je de afgelopen vijf of tien jaar voor hebt gewerkt. In dit geval is het noodzakelijk dat je echt alles noemt, omdat het bedrijf waarschijnlijk al je referenties controleert.
18 maanden is een sociaal geaccepteerd minimum voor het uitvoeren van een baan. Het suggereert dat je minstens één volledige beoordelingscyclus hebt overleefd. De evaluatie vindt jaarlijks plaats en werkgevers evalueren meestal niet voor de proefperiode is afgerond. Dat is waar de 18 maanden vandaan komen.