Apple heeft dit probleem niet, dus iPhones en iPads ontvangen de updates vrijwel direct. Bij de meeste Android toestellen duurt het tussen de 3 en 6 maanden, maar het kan bij sommige toestellen oplopen tot 9 of zelfs 12 maanden. Je hebt daardoor pas veel later toegang tot nieuwe functies.
Hoe lang je na de introductie van het apparaat nog updates ontvangt, verschilt per merk en daar binnen nog per productlijn. Android toestellen bieden minstens 2 jaar updates, Android One toestellen 3 jaar, Samsung smartphones 4 jaar en bij Apple krijg je zelfs 5 jaar updates.
Dit proces duurt gemiddeld zo'n twee maanden voor een 'normale' update. Een fabrikant die veel toestellen uitbrengt heeft dus veel meer werk te verrichten bij een updateproces dan bijvoorbeeld Google, die eigenlijk alleen de Nexus-apparaten van een firmware-update voorziet.
Functionaliteitsupdates zijn bijna nooit dringend. Een beveiligingsupdate, oftewel security patch, is vaak wel dringend. Die repareert kwetsbaarheden in je software, dit noem je ook wel 'patchen'. Stel het installeren van beveiligingsupdates daarom nooit uit maar installeer beschikbare updates direct.
Samsung deelt alle smartphones op in verschillende categorieën; toestellen krijgen maandelijks, ieder kwartaal of twee keer per jaar een beveiligingsupdate. Zoals gezegd, nieuwere en duurdere toestellen genieten vaker van een update. Zo krijgt de Galaxy S9 en nieuwer iedere maand extra beveiliging.
De nieuwste beschikbare Android-updates downloaden
Open de app Instellingen op je telefoon. Tik onderaan op Systeem. Systeemupdate. Je ziet de updatestatus.
Samsung heeft zijn webpagina met de lijst van Android-smartphones die nog beveiligingsupdates ontvangen bijgewerkt. Het blijkt dat bijna de gehele Galaxy S8-serie uit de lijst is gehaald.
Apple heeft dit probleem niet, dus iPhones en iPads ontvangen de updates vrijwel direct. Bij de meeste Android toestellen duurt het tussen de 3 en 6 maanden, maar het kan bij sommige toestellen oplopen tot 9 of zelfs 12 maanden.
De meest succesvolle apps worden vaak wekelijks of op zijn minst een keer maand geüpdatet. Wanneer je niet toegewijd bent om op zijn minst een keer per maand een update door te voeren, moet je jezelf afvragen of je wel überhaupt wel een app moet ontwikkelen.
Samsung Galaxy S21. De Samsung Galaxy S21 is één van de Android-smartphones die het langst updates krijgt. Samsung garandeert namelijk drie versie-updates en vier jaar beveiligingsupdates. Omdat de S21 uitkwam met Android 11, kun je rekenen op updates naar versies 12, 13 en 14.
De Mobiele telefoons gaan gemiddeld vijf jaar mee. Om preciezer te zijn: een Android vier jaar en een iPhone 6 jaar. De fabrikanten hebben een korte periode om de smartphone te produceren. Er zit veel stress achter de productie omdat je zo snel mogelijk met de nieuwste technologieën op de markt moet komen.
U. Actualiseren van een programma naar de nieuwste versie ervan, waardoor het bijvoorbeeld nieuwe of verbeterde mogelijkheden krijgt. Van de meeste programma's krijgt u automatisch een melding wanneer er een update beschikbaar is.
Als je je software niet kunt bijwerken naar de nieuwste versie, kan dat te wijten zijn aan onvoldoende opslagruimte op je telefoon. Lees verder voor meer informatie over gegevensbeheer.
De belangrijkste reden om de nieuwste updates te downloaden en te installeren is om beschermd te blijven tegen beveiligingsrisico's. In de loop der tijd verliest je software namelijk zijn effectiviteit waardoor het voor hackers en cybercriminelen makkelijker wordt om in te breken.
Omdat Samsung de Galaxy S20-serie nu met Android 10 uitbrengt, kun je eind 2020, begin 2021 de Android 11 update verwachten. Eind 2021 of begin 2022 komt dan ook een update naar Android 12 (er vanuit gaande dat Google de Android-versies op deze manier nummert, uiteraard).
Om het automatisch updaten van applicaties uit te schakelen open je allereerst de Play Store. In de Instellingen vind je de tab 'Apps automatisch updaten'. Door hierop te drukken kan je deze uitzetten of een andere gewenste instelling selecteren.
Zo'n update zorgt ervoor dat je steeds beschikt over de nieuwste en waarschijnlijk veiligste versie van de app. Van de meeste verbeteringen merk je niet veel. Dat komt omdat de meeste app-updates bedoeld zijn om fouten of kwetsbaarheden uit de app te halen.
In veel gevallen is er voor een update van het Android-besturingssysteem nieuwere hardware nodig dan er in de gemiddelde telefoon zit. Dat betekent dat de update niet wordt ondersteund op het oudere apparaat.
Cache legen
Wil apps updaten maar niet lukken, dan kun je het beste even naar 'Instellingen > Apps/Applicatiebeheer' gaan en op 'Google Play' tikken. Selecteer vervolgens het 'Opslagruimte'-veld en kies voor 'Cache legen' om tijdelijke bestanden te verwijderen.
Hoe kan ik geïnstalleerde updates zien? Als u de updategeschiedenis van uw pc wilt bekijken, selecteert u de Startknop en vervolgens Configuratiescherm > Programma's. Klik onder Programma's en onderdelen op Geïnstalleerde updates weergeven.
Android 12 is de opvolger van Android 11 en de grote update van 2021. De eerste testversie van Android 12 verscheen in februari en in oktober werd de definitieve update uitgebracht. Op deze pagina vertellen we je alles over de vernieuwingen van Android-versie 12.
Wil jij weten welke Android versie jouw smartphone heeft? Ga op je telefoon naar instellingen. Scroll naar beneden en kies 'Over de telefoon' of 'Over het toestel'. Vervolgens zie je bij 'Firmwareversie' of 'Android versie' staan welke versie jij op je toestel hebt.