Stopcontacten zijn geaard en hebben drie ronde of drie rechthoekige gaten. Voor stopcontacten met drie ronde gaten heb je een adapter type D (India) of een universele wereldstekker nodig.
Elektriciteit. De netspanning van de elektriciteit op Zanzibar is 240 volt. We raden je aan om een wereldstekker mee te nemen; de stopcontacten wijken af van die in Nederland, er worden veelal driepolige stekkers gebruikt.
In Tanzania worden de stopcontacten van type D en G gebruikt. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz.
Stopcontact type G
Type G wordt onder andere gebruikt in het Verenigd koninkrijk, Ierland en Hong Kong. De stekker is geaard en heeft drie platte pinnen die in een driehoek gepositioneerd staan.
Bij Blokker ben je hiervoor aan het juiste adres. Wij bieden zowel universele- als wereldstekkers aan die te gebruiken zijn in verschillende landen zoals CuraƧao, Amerika, Schotland, Cuba, Aruba, Denemarken en India.
Als beste uit onze beste wereldstekker test is de TravelMore Universele Wereldstekker met USB-C en 4 USB Poorten gekomen. Deze wereldstekker beschikt namelijk over 4 USB poorten en een USB-C poort, dit zijn meteen de meest gebruikte USB poorten ter wereld.
Je hebt een adapter type A of B (Verenigde Staten) of een universele wereldstekker nodig.
Welke stekkers en stopcontacten in Nederland? In Nederland worden stopcontacten van type C en F gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Nederland.
Over het algemeen heb je als Nederlander geen reisstekker nodig in Europa. Stopcontacten C, E en F worden namelijk het meeste gebruikt. Toch komt het sporadisch voor dat je wel een reisstekker nodig zult hebben, bijvoorbeeld wanneer je naar het Verenigd Koninkrijk gaat.
Stopcontact type C
Dit type is de meest voorkomende stekker ter wereld, het is de bekende platte Nederlandse eurostekker. Deze heeft twee ronde pinnen en zit bijvoorbeeld aan je telefoonadapter, oplader van je tablet of aan andere apparaten.
Wanneer je naar Zanzibar op reis gaat wordt er aangeraden om de vaccinaties Hepatitis A, gele koorts en DTP (difterie, tetanus en polio) te nemen. Indien je zelf nooit de mazelen of een inenting daartegen hebt gehad, wordt deze inenting ook aangeraden.
Reisdocumenten & visa
Voor Tanzania geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn na afgifte van het visum en ook na aankomst in Tanzania. Het paspoort moet 2 lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's hebben. Om naar Tanzania te reizen heeft u dus een visum nodig.
De munteenheid van Tanzania is de Tanzaniaanse shilling (TZS). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 500, 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 TZS.
Ga je alleen vakantie vieren op Zanzibar en sla je het vasteland van Tanzania over, dan kun je via TUI een directe vlucht van Amsterdam naar Zanzibar boeken. Dan is de vliegtijd naar Zanzibar ongeveer 9,5 uur.
Elektriciteit in Kenia
In Kenia worden de stopcontacten van type G gebruikt. De netspanning is 240 V en de frequentie is 50 Hz.
De campingstekker die het meest gebruikt wordt op de campings in Europa voor stroom op de camping in je caravan, camper of tent is de blauwe CEE stekker. De stekker die de stroomkast in gaat is de CEE eurostekker met de puntjes (male).
Deze stekker komt je misschien wel bekend voor, dit komt omdat dit de Nederlandse ronde stekker is. Dit type wordt ook wel de Schukostekker genoemd. Deze stopcontacten komen onder andere in Nederland en de rest van Europa voor. Dankzij de inkepingen in de boven en onderkant is type F geaard.
In landen met stekkertype E is de stroom 16 A en is het voltage van het stopcontact meestal tussen de 220 en 240 volt. Daarmee is de netspanning gelijk of hoger dan in Nederland, hier is het namelijk 230 volt. Het is daarom verstandig om op je apparaten te kijken of ze goed en veilig werken bij een hoger voltage.
De meest voorkomende vorm van een geaarde netstekker is in Nederland type F, CEE 7/4 Schuko, die twee metalen pinnen heeft voor fase en nul, en aan de zijkant van de stekker twee metalen plaatjes voor de aarding. Zo'n aardcontact wordt in het Duits Schutzkontakt of Schuko genoemd en in het Nederlands randaarde.
In Griekenland worden vergelijkbare stopcontacten gebruik als in Nederland: F. De netspanning is net als hier 230 volt en de frequentie 50 hertz. Wanneer je op reis gaat naar Griekenland heb je dus geen reisstekker nodig en je kunt al jouw apparaten zonder moeite opladen.
Wereldwijd zijn er op dit moment zo'n 15 verschillende soorten elektrische stekkers in gebruik voor huishoudelijke toepassingen. Ze hebben allemaal een letter toegewezen gekregen door het Amerikaanse Department of Commerce International Trade Administration (ITA), beginnend bij de A en eindigend met de letter O.
Op CuraƧao worden stopcontacten van type A, B en F gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je een reisstekker nodig voor stopcontacten van type A en B. Jouw apparaten met stekker C passen niet in stopcontact A of B.
Vanaf 1989 is de norm in Nederland verandert van 220 volt naar de 230 volt om zo de Europese richtlijnen te volgen. Langzaam aan is de netspanning in Nederland hier al naartoe veranderd. Vanaf 1994 is alle apparatuur in Europa op deze basis gemaakt.
Voor stopcontacten met twee ronde gaten, die alleen op Bonaire en Sint-Eustatius voorkomen, heb je geen adapter nodig. Voor stopcontacten met rechthoekige gaten, die op alle eilanden voorkomen, heb je een adapter type A of B (Verenigde Staten) of een universele wereldstekker nodig.