Slaap met een kussen tussen de knieën als je op de zij ligt. Dat is een stabielere positie voor het bekken. Vermijd het naar binnen draaien van de voeten/knieën, zet je voeten recht naar voren. Doe je dit wel, dan open je als het ware de SI gewrichten aan de achterzijde van het bekken.
Strijken en lang stofzuigen, zeker bij vloerbedekking zou je niet meer moeten doen. Traplopen is slecht voor je bekken. Probeer dus zo min mogelijk trap te lopen. Zit niet met je benen over elkaar, ook dit is slecht voor je bekken, ga liever in kleermakerszit zitten.
Extra kussen
Bij vrouwen met bekkengordelpijn is de beste slaaphouding zeer individueel. Een extra kussen kan helpen een goede slaaphouding te creëren (en zo de pijn te verminderen). Zo kan je met een kussen tussen de (geplooide) knieën slapen of met een kussen tegen de rug (bij zijlig) of onder de knieën (bij ruglig).
Bij bekkeninstabiliteit zal de patiënt merken dat wandelen goed mogelijk is. Dit is te verklaren doordat de bekkenbanden tijdens een lopende beweging door actieve spieren ontlast worden. Bij een zittende of liggende houding ontspannen de spieren, waardoor de banden het weer alleen moeten doen.
Momenteel is er geen medicijn dat bekkeninstabiliteit kan genezen. Als u met deze klachten naar de huisarts gaat, zal deze u waarschijnlijk aanraden om een bekkenband te gebruiken, thuis oefeningen te doen of u doorverwijzen naar een fysiotherapeut.
Het grootste deel van de pijnklachten tijdens de zwangerschap geneest spontaan. Dat duurt meestal enige maanden, in uitzonderingsgevallen meer dan een half jaar. Ook de ernstiger klachten over bekkeninstabiliteit verdwijnen bij de overgrote meerderheid van de vrouwen uiteindelijk wel.
Heeft je ziekte te maken met je zwangerschap, bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk of bekkeninstabiliteit, dan hoor je dat te melden bij je werkgever. Hij kan dan een Ziektewetuitkering aanvragen bij het UWV om vervanging te betalen. Jij houdt gewoon je salaris.
Een grote angst van veel vrouwen met bekkeninstabiliteit is dat zij in een rolstoel terechtkomen. Blijvende invaliditeit is echter een zeer zeldzame uitzondering. Het grootste deel van de pijnklachten tijdens de zwangerschap heeft betrekking op 'normale' bekken- of lage rugpijn die spontaan geneest.
Meestal gebeurt dit rond de 20e week, onder invloed van het hormoon Relaxine dat wordt aangemaakt. Bij sommige vrouwen worden de banden zo onnatuurlijk week, dat ze moeite krijgen met lopen. Soms zelfs zo erg, dat ze niet meer kunnen traplopen, of, erger, in een rolstoel belanden.
Stevig doorlopen geeft vaak minder klachten. Fietsen is vaak beter vol te houden dan wandelen. Dit geldt niet voor iedereen; de ernst van de klachten speelt hierbij een rol. Langdurig in dezelfde positie zitten of liggen kan onplezierig zijn.
Je bekkenbodemspier is onderdeel van een hele spierketen. Zodra je je spieren gebruikt, wordt ook de bekkenbodem geactiveerd. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld prima activiteiten. Wellicht moet je de intensiteit en duur wat aanpassen.
Vraag jij jezelf af of sporten met bekkeninstabiliteit geoorloofd is? Goed nieuws, je kan gewoon blijven sporten met bekkeninstabiliteit. Trainen binnen de pijngrens blijft goed mogelijk. Voldoende beweging en gezonde voeding is nodig om de spieren kracht bij te brengen.
Een (bekken)fysiotherapeut kan helpen om de bekkengewrichten te mobiliseren of met specifieke oefeningen en rek- of massage technieken de spieren rondom het bekken soepeler of juist sterker te krijgen. We raden ook aan om een (bekken)fysiotherapeut in te schakelen als je klachten na de bevalling niet verdwijnen.
Dat duurt meestal enige maanden, in uitzonderingsgevallen meer dan een halfjaar. Ook de ernstiger klachten over bekkeninstabiliteit verdwijnen bij de overgrote meerderheid van de vrouwen uiteindelijk wel. Dit duurt vaak lang: gemiddeld een halfjaar, soms langer.
Tegen de pijn kun je paracetamol nemen, maar het is daarnaast vooral belangrijk om het bij bekkenpijn rustig aan te doen. Luister naar je lichaam! Wanneer je de pijn negeert, wordt de klacht namelijk erger. Een warm bad kan helpen.
Ben je voor het eerst zwanger? Dan kan je vanaf het tweede trimester van je zwangerschap last krijgen van klachten door bekkeninstabiliteit. Hoe langer je zwanger bent, hoe erger de klachten kunnen worden. Bij een tweede of latere zwangerschap is de kans groot dat je eerder last krijgt van bekkeninstabiliteit.
Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.
Na 3-5 dagen kan je proberen de trap af te lopen. Zet evt. je ene voet bij de andere maar vermijd veel traplopen nog even. Wissel rust af met kleine stukjes lopen in huis waarbij je er op let dat je actief rechtop en ontspannen loopt.
Hoe lang duurt de revalidatie? Een zwangerschap en bevalling zijn zwaar voor het lichaam. Over het algemeen kost het een vrouw 9 maanden om hier volledig van te herstellen.
Tegenwoordig wordt echter de term chronisch bekkenpijnsyndroom aangehouden. Je herkent bekkeninstabiliteit aan pijn rondom het bekken, de onderrug en heupen. Bekkeninstabiliteit ontstaat doordat de banden en/of spieren die de verschillende botten van je bekken bij elkaar houden beschadigd raken of verzwakken.
Bent u ziek geworden door uw zwangerschap voordat uw zwangerschapsverlof begint? En is dit nog voor de periode van 6 tot 4 weken voor de dag na de uitgerekende datum (de flexibiliseringsperiode)? Dan heeft u in deze periode recht op een Ziektewet-uitkering. De hoogte van deze Ziektewet-uitkering is 100% van uw dagloon.
Wat zijn de symptomen van bekkeninstabiliteit? Door de grotere beweeglijkheid van het bekken ontstaat bekkenpijn. Deze is meestal aanwezig in de onderrug (SI-gewricht), het stuitje, de liezen of het schaambeen. Vaak kan er ook pijn gevoeld worden in de heupen en aan de achterzijde van het been.
Bekkeninstabiliteit door zwangerschap
Bekkeninstabiliteit wordt door vrouwen vaak tijdens of kort na de bevalling ervaren. Het hormoon 'Relaxine' zorgt ervoor dat de bekkengewrichten soepeler worden als voorbereiding op de bevalling.
Bij een bekkenblokkade spreekt men eigenlijk over een verminderde beweeglijkheid tussen ons darmbeen (Os ilium) en ons heiligbeen (Os sacrum), of beter gezegd een mobiliteitsbeperking in het sacro-iliacale gewricht (SI-gewricht).