Elektronisch afval, ook wel e-waste genoemd, zijn alle elektrische apparaten die worden weggegooid. Alles waar een batterij in zit, of een snoer aan hangt, valt onder elektronisch afval. Dit afval hoort alleen niet in uw normale afvalbak.
Voorbeelden van elektrische apparaten of toestellen en elektrotechnische onderdelen zijn: (bouw)lampen, stofzuigers, opladers, keukenapparatuur en onderdelen voor elektrische apparaten of installaties.
Kleine apparaten: inleverbakken in de winkel
Kleine elektrische apparaten (niet langer, breder of dikker dan 25 cm, bijvoorbeeld een elektrische tandenborstel, elektrisch gereedschap, mobiele telefoon, muis en klein toetsenbord) kun je op veel meer plekken kwijt. Vergeet niet om de snoeren en opladers erbij te doen!
Onder kleine apparaten vallen alle kleine huishoudelijke apparaten die werken op batterijen/accu of stroom. Bijvoorbeeld een mobiele telefoon, elektrische tandenborstel of staafmixer.
Kleine elektrische apparaten (niet langer, breder of hoger dan 25 cm) kun je inleveren in de inzamelbakken in diverse bouwmarkten, elektronicawinkels en in sommige supermarkten. Op de website van Stichting OPEN kun je een inleverpunt bij je in de buurt vinden. Ingezamelde apparaten worden milieuvriendelijk verwerkt.
Huishoudelijke apparaten inleveren als particulier
Als consument kunt u uw oude huishoudelijke apparaat inleveren bij de winkel waar u een nieuw soortgelijk apparaat koopt. De detaillist is verplicht het oude apparaat kosteloos in te nemen. Deze regeling geldt alleen voor particulieren.
MediaMarkt inruilservice
Wist je dat je je oude apparaat kan inruilen bij MediaMarkt, zowel in de winkel als online?
Lever je oude kleine elektrische apparaat in bij een Blokker winkel bij jou in de buurt. Zorg er voor dat het oude apparaat leeg en schoon is.
Inleveren kan ook altijd bij de milieustraat van de gemeente en meestal kan ook een afspraak worden gemaakt om een apparaat als grofvuil op te halen.
Wat is het? Onder elektrische apparaten vallen alle grote en kleine apparaten die stroom gebruiken via een snoer, een batterij, etc. Bijvoorbeeld een koelkast, wasmachine, TV, videospeler, PC, monitor, extern modem, toetsenbord, föhn, mobiele telefoon, headset.
Breng je oude product dan naar een PostNL punt of geef het mee aan de bezorger. Wij raden aan dat je het product zelf inlevert, dit proces werkt beter.
Met je oude tv naar de winkel, De Kringwinkel of het recyclagepark. Als je in je tv-winkel een tv gaat kopen, neemt de winkelier gratis je oude toestel terug. Of breng je het apparaat liever zelf naar het Recupel-huisje in het recyclagepark? Doe gerust.
Alle afgedankte apparaten met een stekker of batterij, cartridges, energiezuinige lampen zoals LED lampen en alle armaturen zoals een bureaulamp, zaklamp of kerstverlichting. De recycling van kleine elektrische apparaten volgt in grote lijnen bovenstaande stappen.
Wij nemen het oude product mee vanaf de plek waar jij het apparaat in huis gebruikte. Ook als dit op zolder is. Maak je apparaat leeg, schoon en droog. Zo kunnen onze bezorgers 'm veilig vervoeren.
Ook röntgenfoto's kan je bij je apotheker binnenbrengen maar je kan hiermee ook terecht op het containerpark bij KGA. Het zilver uit röntgenfoto's wordt gerecycleerd.
Frituurolie en frituurvet behoren tot de fractie Klein Gevaarlijk Afval, kortweg KGA. Indien deze oliën en vetten op een correcte manier via het containerpark worden ingezameld krijgen ze een gepaste verwerking.
Bewaardozen in plastic zoals tupperware zijn Harde plastics en breng je naar het recyclagepark. Is de doos proper en niet besmeurd met kaas, saus of vet, dan kan ze bij papier & karton. Als ze wel besmeurd is, dan hoort ze thuis in de restafvalzak.
Maak het jezelf gemakkelijk met een antwoordnummer voor klein elektronisch afval: je klant levert zijn oude apparaat in bij een PostNL-punt of pakketbezorger en wij recyclen jouw e-waste.
Waterkoker ontkalken met azijn
Kalkaanslag in de waterkoker is het beste te verwijderen met een vloeistof die een hoge zuurgraad heeft. Vandaar is azijn of schoonmaakazijn (zónder parfum/geur!) verdund met water een prima middel.
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
U kunt uw elektrische apparaten ook inleveren bij supermarkten, elektronicazaken en bouwmarkten. Ga naar de zoekmachine van Wecycle. Link opent een externe pagina voor een inleverpunt bij u in de buurt. U kunt geen afval van bedrijven inleveren bij een milieupark.
Grote huishoudelijke apparaten kunt u inleveren bij grofvuil. Kleine huishoudelijke apparaten (dat zijn apparaten die in een boodschappentas passen) kunt u niet opgeven voor grofvuil. Deze kunt u bij vervanging inleveren in de winkel of zelf wegbrengen naar de milieustraat.