Gat voor potje groot genoeg maken, wat PU inspuiten en potje vastdrukken.Nadien de sleuven opspuiten en achteraf gelijkmatig afsnijden met de muur. Die potjes moeten ook niet even hard vastzitten dan een sanitair aftappunt waar vak nog een kraan moet indraaien.
Maak de sleuf en het gat voor het inbouwpotje nat. Breng gips aan in het gat voor de inbouwdoos en plaats het potje. Plaats de kabel in de sleuf en verwijder de mantel over zo'n 20 cm. Steek de kabeladers in het potje.
Voor het snel vastzetten van leidingen en contactdozen gebruik weberrep cebarrox. Breng weberrep cebarrox aan op een aantal punten in de sleuf of uitsparing en druk de kunstofleiding of wandcontactdoos in de sleuf of uitsparing.
Is de kust veilig, frees dan een sleuf van ongeveer 5 cm diep in de muur (afhankelijk van de weg te werken kabels), het plafond of de vloer waar u de kabels in wegwerken wilt. Dit kunt u doen met een frees die u huurt of koopt bij de bouwmarkt. Zorg voor goede afzuiging in verband met stofoverlast.
Het is meestal moeilijk om uiteindelijk de stap te durven zetten naar het volledig zelf leggen van de elektriciteit in een woning, maar het lijkt veel moeilijker dan het is. Als je een goede gids: de cursus elektriciteit voorhanden hebt, wordt het elektriciteit leggen een kinderspel.
Sleuven Dichtsmeren Cement
Sleuven kan je ook dichtmaken met cementmortel of stucmortel op basis van cement. Cementmortel kan eenvoudig aangemaakt worden en is simpel in de sleuf te drukken. Ook dit zal krimpen dus waarschijnlijk is een tweede afdeklaag nodig.
Gebruik een 82mm gatenboor en de doos kan klemmend in het gat geplaatst worden zonder dat aansmeren nodig is.
40 of 50 mm diep
De basiselementen van schakelmateriaal passen over het algemeen prima in 40 mm diepe inbouwdozen. Een 50 mm diepe inbouwdoos heeft echter wel de voorkeur, zo beschikt u over meer ruimte om bijvoorbeeld installatiedraad beter weg te werken en/of door te lussen.
Traditionele inbouwdozen zijn geschikt voor montage in materialen zoals kalkzandsteen, massief gips en gasbeton. De grootte van de traditionele inbouwdoos is afhankelijk van het aantal stopcontacten en schakelaars je wilt plaatsen.
Afbakenen van de inbouwplaats van het stopcontact
In een droge ruimte moet de middenlijn van het potje zich op minimum 15cm van het vloeroppervlak bevinden. In een vochtige ruimte is dit zelfs 25cm. Wenst u een tweevoudig of een drievoudig stopcontact te plaatsen, houd dan rekening met de opstelling.
Met een 2-polige klem kun je enkel een draad doorverbinden en met een 3-polige klem kun je eventueel ook een elektriciteitsdraad splitten. Door het splitten van een draad kun je stroom aftakken naar meerdere elektrapunten, bijvoorbeeld naar een schakelaar, stopcontact, etc.
Specialist Elektra
In een 50mm doos mag je achter het schakelmateriaal lassen, in een 40mm doos niet. Een doos boor je gelijk of 1 mm dieper dan nodig, zo zit deze na stucken mooi strak aan de oppervlakte en heb je geen opvulringen nodig.
Voor het boren van stopcontactgaten of gaten voor een lichtschakelaar wordt over het algemeen een tegelboor met een diameter van 68 mm gebruikt. Deze zijn leverbaar voor nat- en droog gebruik en voor op de boormachine of haakse slijper.
Gatzaag met centerboor 76 mm
Geschikt voor boren van gaten in hout- en gipswanden. Ook geschikt voor aluminium en RVS. Te gebruiken voor hollewanddozen.
Een dozenboor wordt gebruikt voor het maken van gaten in beton en steenachtige ondergronden. Dozenboren worden ook wel diamantboren genoemd en kunnen nat en droog boren. De diamantboor wordt gebruikt om bijvoorbeeld wandcontactdozen in muren te boren.
Met Knauf Renoband repareer je gaten en scheuren snel en gemakkelijk. Daarna werk je de wand glad en strak af met Knauf StucPasta.
Een muurfrees, of sleuvenfrees, bestaat uit 2 slijpschijven die op de gewenste sleufbreedte uit elkaar staan. Je zet de muurfrees tegen de muur of vloer aan en beweegt de machine naar beneden, langs de plek waar de sleuf moet komen.
Grote gaten en scheuren kan je dicht maken met standaard muurvuller, maar het kan ook met gips of cement. Zeker voor grote gaten is dit aan te bevelen. Cement en gips kan je kopen in je lokale bouwmarkt. Maak het aan conform de aanwijzing op de verpakking zodat je het makkelijk kan verwerken.
Leidingzoekers. Een leidingzoeker helpt je met het vinden van elektrische leidingen in een muur. Hiermee kan je bijvoorbeeld in een muur boren zonder bang te zijn een leiding te raken. Sommige leidingzoekers kunnen ook hout- en staalconstructies in de muur, vloer of het plafond vinden.
Reken voor het aansluiten van een door ons voorbekabeld bord op een volle dag tot een kort weekend. Voor het plaatsen van de stopcontacten, drukknoppen en dergelijke (de afwerking dus) dien je te rekenen op twee tot vier dagen, afhankelijk van hoe lang je werkt en hoeveel elektriciteit je zelf geplaatst hebt.
Lampen ophangen, kleuren van bedrading, energiebesparing en de juiste gereedschappen zijn onderwerpen die ook bij elektra klus te vinden zijn en waar je zelf goed mee aan de slag kan. Daarentegen is iets als krachtstroom aansluiten vaak beter om door een vakman te laten doen.
Wat ook prima werkt zijn stalen spijkers (weet je wel die blauwzwarte). Gewoon tegen de pvc buis houden en dan er in slaan. Gewone spijkers die sla je zo krom. Desnoods hou je ze met een tangetje vast om te voorkomen dat je op je vingers slaat.