NIET mengen
Sommige stoffen in schoonmaakmiddelen kunnen namelijk op elkaar reageren, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. De middelen die je sowieso NIET moet mengen zijn: Bleekmiddel en azijn: samen vormen deze middeltjes giftig chloorgas, dat lelijke brandwonden kan veroorzaken.
BAKSODA AZIJN
'Als je ze bij elkaar doet, krijg je voornamelijk water en sodium acetaat. Maar, voornamelijk echt water. ' Bovendien zorgt azijn ervoor dat baksoda gaat schuimen; stop je het dus in een afgesloten houder, dan kan het goedje ontploffen.
5. Bleek + azijn. Het klinkt misschien als een krachtig ontsmettingsmiddel, maar deze twee middelen kun je maar beter nooit met elkaar mengen. “Samen produceren ze chloorgas, wat zelfs in kleine hoeveelheden al voor hoesten, ademhalingsproblemen en brandende, waterige ogen kan zorgen”, aldus Forte.
Baking soda heeft namelijk absorberende en blekende eigenschappen. Wanneer je dit mengt met witte azijn, dan dringen de bestanddelen van baking soda makkelijk door de vezels heen en verwijderen ze de resten die de vlek veroorzaken. Strooi wat baking soda over de vlek heen en schrob het met een borstel in je tapijt.
Los van elkaar zijn dit producten die je fantastisch kunnen helpen met je schoonmaakklus. Als je ze mengt zorgt azijn ervoor dat de baking soda opschuimt, en wat overblijft is water met zout.
Water, groene zeep en azijn tegen bladluis
De gemakkelijkste en wellicht ook beste manier om van bladluis af te komen is door gebruik te maken van water met azijn met groene zeep. Je neemt een emmertje water en voegt (niet teveel) azijn toe.
Zowel soda als azijn zijn sterke natuurlijke middelen. De beste keuze is dus om ze samen in te zetten om een verstopping in uw afvoer of toilet te verhelpen.
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.
Schoonmaakazijn verklapt zijn functie al door de naam. Je gebruikt het enkel voor het schoonmaken en niet als saladedressing. Schoonmaakazijn is weliswaar azijn, maar het heeft een hoger percentage azijnzuur. Ook wordt het op een synthetische manier geproduceerd en is dus een chemisch product.
We horen je al denken: kan ik geen bleekmiddel of azijn gebruiken? Deze middelen zullen je voegen inderdaad goed schoonkrijgen, maar je loopt het risico op een gegeven moment geen voeg meer over te hebben. Bleekmiddel en azijn zijn allebei namelijk vrij agressief voor je voegen.
Wil je de vloer graag ontkalken? Gebruik dan schoonmaakazijn. Dit natuurlijke goedje uit grootmoeders keukenkastje doet het supergoed in de strijd tegen kalk. Op vinyl- en tegelvloeren is azijn het meest efficiënt.
Het is ook mogelijk om een schoonmaakazijn te mengen met lauw water en het glas met een microvezeldoek met dit mengsel schoon te maken. Wij raden het gebruik van schoonmaakmiddelen af. Deze schoonmaakmiddelen zijn vaak agressief en kunnen het beslag van uw douchedeur of douchecabine aantasten.
Ontkalk het koffiezetapparaat niet met schoonmaakazijn
De azijn is namelijk te agressief en kan de rubbers en koperen en plastic onderdelen van de machine aantasten. Daarnaast kan de azijn ook langere tijd de smaak van de koffie beïnvloeden.
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep. Dat komt door de kleur die Driehoek zeep oorspronkelijk had, maar het had net zo goed kunnen zijn vanwege het duurzame karakter van Driehoek....
Vaak wordt beweerd dat groene zeep geschikt is voor houten vloeren, echter zal groene zeep zeepresten op uw houten vloer achter laten.Ook bij laminaatvloeren is het niet verstandig: uw laminaat- of PVC vloer zal er dof komen uit te zien. Groene zeep is verder een prima schoonmaakmiddel, maar niet voor uw vloer!
Agressieve schoonmaakmiddelen, zoals antikalk en schuurmiddelen, zijn voor vrijwel alle materialen schadelijk en kun je dus beter vermijden. Ook microvezeldoekjes kunnen schadelijk zijn voor oppervlakken als keramiek.
Bacteriën zitten graag op vervuilde of ruwe oppervlakken. Als je vuil en kalk op tijd verwijdert met een sanitairreiniger, heb je ook in je toilet geen chloor nodig. Chloor maakt niet schoon en ontkalkt niet. Het doodt bacteriën, maar dat is afgezien van medische redenen eigenlijk nooit nodig.
De Dettol Citroen & Limoen is de beste allesreiniger met een rapportcijfer van een 8,7! Het middel zit bomvol met detergenten, waardoor het vet en ander vuil goed oplost.
Azijn werkt snel, maar is na een dag uitgewerkt. Zout werkt langer door. Met branden verdwijnt het onkruid voor een korte tijd.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Onkruid tussen tegels verwijderen, doe je effectief met een voegenkrabber. Het voordeel van deze manier is dat je het onkruid met wortel en al verwijdert en er voor een langere tijd vanaf bent.