Wanneer je kindje indaalt, zul je wel weer wat vrijer kunnen ademhalen. Dit komt omdat je baarmoeder wat lager komt te liggen. Andere signalen die aanduiden dat de bevalling eraan zit te komen zijn een meer slijmerige afscheiding, vermengd met wat bloed. Dit komt door de verandering aan de baarmoedermond (de cervix).
Het is dikke, slijmerige, vaginale afscheiding, soms gemengd met een beetje bloed. Als je die slijmprop verliest, is dat een teken dat het lichaam zich klaarmaakt voor de weeën. Soms duurt het dan nog een paar dagen voordat de bevalling begint, maar soms gaat het ook sneller.
Sommige vrouwen verliezen de slijmprop wel twee weken voordat ze gaan bevallen, anderen verliezen hem tijdens de bevalling en nog weer anderen zien nooit iets van de slijmprop terug doordat deze er in kleine stukjes uitkomt. Er wordt steeds weer nieuw slijm aangemaakt.
Afscheiding helpt je vagina schoon te houden en dode cellen af te voeren en is hoe je lichaam je groeiende baby tegen ontstekingen beschermt. Een slijmachtige afscheiding aan het einde van je zwangerschap (na 39 weken) is ook heel gewoon. Dit is de slijmprop waar we het later verder over hebben.
Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen.Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.
Waterige afscheiding kan toenemen door hormoonwisselingen, bijvoorbeeld aan het eind van een zwangerschap. Gaat de toegenomen waterige afscheiding gepaard met een geelgroene kleur en een onaangename geur? Dan kan dit wijzen op de soa trichomoniasis. Neem bij het vermoeden van een soa contact op met je huisarts.
Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”. Hiermee bedoelen wij dat je regelmatig harde buiken hebt die soms ook echt wel een beetje pijn kunnen doen. Met deze harde buiken is je lichaam zich aan het voorbereiden op de bevalling.
Deze fase van bevallen begint al tijdens de laatste weken van je zwangerschap en eindigt dan ook als de actieve fase van de bevalling begint. Dit kun je merken doordat je krampen in je onderbuik voelt, maar soms merk je er niets van. Normaal gesproken is de baarmoedermond een stug tuutje en staat deze wat naar achter.
Vaak worden baby's kort voor de bevalling rustiger. Ze slapen veel en dan bewegen ze soms wat minder. Zo sparen ze energie voor de bevalling, want ook voor baby's is dat een hele inspanning.
Soms verlies je in de periode van oefenweeën of zonder enig ander teken de slijmprop. De slijmprop is geen teken dat je gaat bevallen. De bevalling kan gerust nog enkele dagen of weken op zich laten wachten.
De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen.
Slijmprop verliezen
De slijmprop is een paar centimeter lang en kan slierterig of een echte prop zijn als hij eruit komt. Vaak is het wittig, maar het kan ook wat gemengd zijn met bloed en hierdoor wat rood/rozig gekleurd zijn.
Vruchtwater ruikt anders dan waterige afscheiding zwanger.
Normale afscheiding ruikt eigenlijk niet, vruchtwater heeft een heel typische zoete weeïge lucht. Een ander verschil is dat vruchtwater vaak witte vlokken bevat, zeker als je nog niet bent uitgerekend.
Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.
Je verloskundige of arts meet tijdens een vaginaal toucher de ontsluiting. Met de wijs- en middelvinger voelt ze in je vagina hoeveel ruimte er is in de baarmoedermond. Afhankelijk van hoe ver de wijs- en middelvinger van elkaar geopend kunnen worden tijdens dit onderzoek, schat ze hoeveel ontsluiting er is.
90% van de bevallingen begint met weeën. De bevalling kondigt zich meestal aan met onregelmatige, korte weeën. Veel vrouwen ervaren deze pijn als menstruatieachtige pijn, vaak onderin de buik. Deze eerste weeën zijn nodig om de baarmoedermond korter en soepeler te laten worden als voorbereiding op de ontsluiting.
ontsluiting. De laatste 2 cm gaan vaak wat sneller en kenmerken zich door weeën om de minuut met, op het hoogtepunt van de wee, meestal het gevoel dat je moet meedrukken, je denkt dat je moet poepen.
Meestal is er nog geen ontsluiting. Een rijpe baarmoedermond is over het algemeen korter. Men spreekt dan over een verstreken baarmoedermond. Deze voelt ook weker aan en vaak is er al wat ontsluiting.
De weeën beginnen en zijn regelmatig
Tijdens de voorweeën – welke meestal in de nacht beginnen – trekt de baarmoedermond samen, wat het zachter maakt. Je kunt het vergelijken met menstruatiepijn of lage rugpijn. Na verloop van tijd komen die krampen regelmatig terug en worden ze ook krachtiger.
De baarmoederhals wordt week, er ontstaat soms al wat ontsluiting waardoor je je slijmprop kunt verliezen,die in de baarmoederhals zit. Ben je zwanger van je tweede of derde kindje, dan kan dit gerommel zomaar voor 3 cm ontsluiting zorgen.
Belangrijke lichaamssignalen bij een eisprong
Verandering van de afscheiding. Een paar dagen voor de eisprong produceren de kliertjes in de baarmoederhals een speciaal soort slijm. Je kunt het aan de buitenkant van de vagina zelf vaststellen. Dit slijm is helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig.
Ook al komt er geen urine uit de vagina zelf, kan er door het afvegen wat urineresten terecht komen in de algemene V-Zone (de vagina, vulva en V-vormige voorkant die je kunt zien). Urine kan een ammoniak geur hebben, waardoor het enigszins een chemische geur krijgt.
Dr. Sara Gottfried legt uit dat de geur na seks ontstaat door zijn sperma in combinatie met jouw vaginale afscheiding. Sperma heeft een hoge pH-waarde en vaginale afscheiding heeft juist een lage pH-waarde. Als die twee samenkomen, vindt er een chemische reactie plaats en dat zorgt voor een compleet nieuwe geur.
U kunt opmerken dat u tijdens de zwangerschap meer afscheiding heeft dan normaal. De reden hiervoor is dat het zwangerschapshormoon oestrogeen de vaginale doorbloeding stimuleert, wat zorgt voor een toename van de vaginale afscheiding.