Vocht achter de longen verwijderen Het vocht zit tussen de vliezen van de long en de borstwand. Met een slangetje (drain) kan dit vocht weggehaald worden. Dit heet thoraxdrainage. Hier leest u meer over deze kortdurende behandeling en hoe u zich kunt voorbereiden.
Als er veel vocht is, wordt er een drain (slangetje) tussen de ribben onder plaatselijke verdoving geplaatst. Het vocht kan dan allemaal weg lopen. In sommige gevallen worden de vliezen 'aan elkaar geplakt'. Zo hopen we dat het vocht niet opnieuw terugkomt.
Wanneer er vocht achter de longen zit, wordt de afstand tussen de lucht en het bloed steeds groter en wordt het wederzijdse transport van zuurstof en koolstofdioxide ernstig belemmerd. Acuut longoedeem kan levensbedreigend zijn en moet onmiddellijk worden behandeld.
Als de balans toch verstoord raakt, hoopt het vocht zich op in de ruimte tussen de vliezen. Zo ontstaat het zogenaamde vocht achter de longen, wat benauwdheid of kortademigheid veroorzaken. Vocht achter de longen kan een symptoom voor longkanker zijn.
Als het vocht of de lucht tussen de longvliezen weg is, kan de drain worden verwijderd. De longarts verwijdert de hechting waarmee de drain vastzit en trekt de drain er voorzichtig uit. Dit is over het algemeen niet pijnlijk.
Een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling of pijn bij het ademhalen komen ook voor. Je benauwd voelen is erg naar en kan eng zijn. Voor sommige mensen voelt het als (bijna) stikken. Als je iets wilt doen terwijl je benauwd bent, is dat vaak lastiger.
Tussen de ribben door wordt de drain op de juiste plaats bij de longen gebracht. De drain wordt mogelijk vastgehecht aan de huid en afgeplakt om te voorkomen dat deze verschuift. De gehele procedure duurt ongeveer 10 à 20 minuten.
Soorten pleuritis
Bij natte pleuritis zit er veel vocht in je longholte. Daardoor 'schuurt' de ademhaling minder, wat de pijn kan verlichten. Soms is er juist te veel vocht, wat tegen de long aandrukt. Door die extra druk kun je het benauwd hebben.
RECIDIVEREND MALIGNE PLEURAVOCHT Maligne pleuravocht recidiveert gewoonlijk binnen en kele dagen na drainage.
De druk in de bloedvaten loopt op en het vocht dringt vanuit de bloedvaten naar weefsels in het lichaam die vocht op kunnen nemen, zoals bijv. de longen. Dit extra vocht kan leiden tot kortademigheid en vermoeidheid.Daarnaast kunt u last krijgen van dikke enkels, benen, vingers of buik (ook wel oedeem genoemd).
Kortademigheid. Vaak terugkerende longontsteking of een luchtwegontsteking die maar niet overgaat, ook niet na antibioticagebruik. Heesheid die zonder reden ontstaat en dus niet vooraf is gegaan door keelpijn of verkoudheid. Zeurende pijn in je borststreek, rug of in het gebied van je schouders.
Hartfalen kan voorkomen in één harthelft of in beide harthelften: Indien de linker harthelft onvoldoende pompt, raken de bloedvaten van de longen overvol waardoor stuwing en vochtophoping ontstaan en kortademigheid en kriebelhoest kunnen optreden.
Door de longontsteking kan het longvlies geprikkeld raken (pleuritis), en dat kan weer een vochtophoping tussen de longvliezen veroorzaken die de ademhaling bemoeilijkt. Een extra complicatie ontstaat als er bacteriën in dit vocht zitten die pus veroorzaken.
Niet alle organen zijn overigens even waterrijk: de longen bestaan bijvoorbeeld voor 90 procent uit water; de huid voor 80 procent en de hersenen voor 70 procent. Botten en tanden bevatten toch ook nog respectievelijk 20 en 10 procent.”
Bij hartfalen is de pompfunctie minder goed: uw hart kan het bloed niet goed meer rondpompen. Organen krijgen hierdoor minder bloed, bijvoorbeeld de nieren. De nieren gaan als reactie zout en vocht vasthouden. U kunt hierdoor bijvoorbeeld dikkere buik of enkels krijgen.
Als je luchtwegen vernauwd zijn, kan de ademhaling duidelijker te horen zijn. Dat kan komen door het samentrekken van de spiertjes in de luchtwegen. Andere redenen zijn een ontsteking van het slijmvlies of slijm. De ademhaling kan een hoge piep geven doordat de luchtwegen minder ruimte hebben.
Om dit te verhelpen brengt de longarts een dunne slang (drain) tussen twee ribben door, in de ruimte die tussen de long en de borstwand zit.Met behulp van een pomp wordt het vocht weggezogen. Tevens kunnen de longvliezen aan elkaar "geplakt" worden met een medicijn.
De longarts maakt een klein sneetje en brengt een dun slangetje (drain) in. Deze drain wordt aangesloten op een afzuigsysteem dat het vocht wegzuigt. Daarna wordt de drain verwijderd en krijgt u een pleister op het wondje. Soms wordt de drain niet meteen verwijderd.
De hoeveelheid pleuravocht is normaal maar enkele milliliters. De hoeveelheid vocht kan toenemen door verschillende oorzaken. Bij toename van pleuravocht kunnen klachten ontstaan.
Stress kan een breed scala aan lichamelijke klachten veroorzaken, zowel acuut als op de lange termijn. Deze klachten varieren van persoon tot persoon stress zijn onder andere: Ademhalingsproblemen: chronische stress kan aanleiding geven tot een ander, meestal verkeerd, disfunctioneel adempatroon.
Rugpijn bij ademen: het probleem ligt bij uw longen of uw hart. Als u rugpijn hebt tijdens het ademen, kan de oorzaak ook liggen bij de longen en het hart.
Rhonchi: dit zijn brommende of piepende geluiden die tijdens het ademen worden gehoord. Rhonchi duren langer dan crepitaties. Dit wordt meestal veroorzaakt door slijm in de luchtwegen, of door een obstructie in de luchtwegen. Dit wordt vaak gehoord bij patiënten met astma of COPD, bijvoorbeeld tijdens een longaanval.
Als er vocht zit tussen de longvliezen van de long en de borstwand, kunnen de longen zich niet meer voldoende met lucht vullen. Dit veroorzaakt onder ander benauwdheid, hoestklachten en/of pijnklachten. Via de thoraxdrain wordt dit vocht afgevoerd. U wordt opgenomen in het ziekenhuis en bent beperkt in uw mobiliteit.
Er wordt een thoraxdrain, een kunststof slangetje in de borstholte, geplaatst. Deze drain zal vocht en/of lucht afvoeren naar een opvangbak buiten het lichaam.
Een thoraxdrain is een slangetje dat via de huid in de borstkas wordt gebracht. Via het slangetje wordt de lucht uit de borstholte gehaald. Deze ingreep vindt plaats op het Endoscopiecentrum. De verdere behandeling verloopt op de verpleegafdeling.