Bewaar de aardbeien in een plastic doosje in de koelkast, tussen laagjes keukenpapier. Laat het deksel een beetje open staan. Of spoel het aardbeibakje uit met water en azijn, droog het goed, leg er keukenpapier in en bewaar de aardbeien daarin.
Aardbeien zijn kwetsbaar waardoor er al snel zachte plekjes ontstaan. Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster in de koelkast.
In de koelkast blijven aardbeien één tot drie dagen goed, op een koele plek buiten de koelkast is dit één dag. De smaak van aardbeien komt het beste tot zijn recht op kamertemperatuur. Haal ze dus ongeveer een half uurtje voordat je ze gaat eten uit de koelkast.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
De aardbeien enkele dagen bewaren
Haal ze liever wel uit het doosje en bewaar ze in een bakje, schaaltje of een diep bord waar je een stuk keukenpapier inlegt om het eventuele vocht op te vangen. Dek het bakje we af met bijvoorbeeld huishoudfolie. Haal de aardbeien ca 1 tot 2 uur van tevoren uit de koeling.
Moet je aardbeien wassen voordat je ze eet of kun je ze ongewassen eten? "Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Eén van de beste manieren om groenten en fruit schoon te maken en bacteriën en pesticiden te verwijderen, is door ze te weken in zout water. We raden Himalayazout of zeezout aan. Laat het fruit of de groenten minimaal twintig minuten weken voordat je ze afspoelt met stromend water.
Het is eigenlijk heel simpel: vul een kom met aardbeien en voeg er wat zout aan toe. Zodra het zout is opgelost, kun je de aardbeien toevoegen. Hoe lang je de aardbeien precies moet laten weken is niet helemaal duidelijk: de één zegt dat vijf minuten voldoende is een ander minimaal twintig minuten adviseert.
Om te spoelen, laat het steeltje aan de aardbei.Zet de kraan zachtjes open en bescherm de aardbei met je hand.Laat de straal van het water dus nooit rechtstreeks in aanraking met de aardbei komen. Deze manier van spoelen moet je eigenlijk toepassen op elke zachte fruitsoort.
Alleen exotisch fruit zoals banaan, ananas, mango en meloen kunnen niet goed tegen de kou, bewaar dit soort fruit liever op de fruitschaal. Een koele plaats, zoals een kelder of voorraadkast, is de beste bewaarplek voor komkommer, tomaat, paprika, wortels, aubergine, courgette en uien.
Druiven en aardbeien kun je heel invriezen. Je kunt ze bijvoorbeeld bevroren als ijsklontjes gebruiken in dranken, maar ook ontdooien en gebruiken in de yoghurt of smoothie.
Aardbeien invriezen
Invriezen kan ook, handig als je telkens maar een paar aardbeien nodig hebt. Leg de aardbeien naast elkaar op een plat bord of op een bakplaatje en vries ze in. Verpak ze daarna in gesloten zakjes of bakjes en bewaar ze circa 8 tot 12 maanden in de vriezer.
Maar let op: het is niet aan te raden om aardbeien ruim van te voren te wassen en te snijden. Spoel ze liever af vlak voordat je ze gaat eten, en verwijder daarna pas het kroontje. Anders kunnen de aardbeien beschadigen en zich volzuigen met water, waardoor ze smaak verliezen.
Voor optimale houdbaarheid leg je de vruchtjes op een stuk keukenpapier op een bord of in een kom. Het keukenpapier zorgt ervoor dat je fruit niet vochtig wordt, waardoor je het tot wel drie dagen goed kunt houden. Ook kiwi's, druiven en voorgesneden fruit bewaar je het best in de koelkast.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De aardbeien zijn slap of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Een aardbei is zoals een spons en slorpt meteen al het water op, waardoor de smaak verdwijnt. Wil je je biologische aardbeien toch eerst wassen? Doe dit dan in een bak koud water, niet onder stromend water, want dit zou de zachte vruchten kunnen beschadigen. Snijd het kroontje ook altijd pas na het wassen.
Op social is het een grote hit: je aardbeien onderdompelen in zout water. Het vormt hét bewijs dat beestjes niet alleen op, maar ook in ons fruit kunnen zitten.
De aardbeien drie minuten weken in een mengsel met één deel azijn op zes delen water zou bacteriën en schimmelsporen doden. Volgens Van der Vossen krijg je ook met spoelen onder de kraan de aardbeien schoon.
Volgens een wetenschappelijke studie is de meest effectieve manier om de groenten en fruit te wassen om pesticiden te verwijderen is om ze 12-15 minuten te weken in een mix van water met baking soda (zuiveringszout).
Ook kun je fruit schoonmaken met azijn. Door fruit met natuurazijn schoon te maken blijft het fruit niet alleen langer goed, ook verwijder je daarmee aanwezige bacteriën en schimmels.
De beste en eenvoudigste manieren om je groente en fruit schoon te maken, is met behulp van huishoudmiddelen. Goed boenen heeft al zin, maar je kunt met baking soda bijna alle pesticiden verwijderen. Leg je producten in een bak water met baking soda (zuiveringszout) gedurende 12 tot 15 minuten.
Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Zomerfruit zoals braambessen, aardbeien, blauwe bes, rode bes en frambozen zijn rijk aan vezels. Vezels dragen bij tot een goede werking van onze darmen.Ze komen onverteerd in de dikke darm terecht waar ze bijvoorbeeld zorgen voor meer of voor een soepelere stoelgang.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.