De pinksterbeweging, ook wel aangeduid als het pentecostalisme, is een christelijke stroming die ontstond aan het begin van de 20e eeuw binnen protestantse kerkgenootschappen.
De pinkstergemeente (of pentecostalisme) is een stroming binnen het evangelisch christendom, wat weer een stroming is binnen het orthodox-protestants christendom. Het is nauw verwant aan het 'charismatisch christendom,' wat refereert naar charismen: gaven of giften.
Met Pinksteren viert de Kerk de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen, zeven weken na Pasen. Deze gebeurtenis markeert de geboorte van de Kerk. De naam 'Pinksteren' komt van het Griekse pentèkostè (πεντηκοστη), dat 'vijftigste' betekent.
De pinkstergemeenschap is wereldwijd de snelstgroeiende tak van het christendom. Per dag komen er zo'n 35.000 nieuwe gelovigen bij. Ook in Nederland is deze ontwikkeling te zien.
In de christelijke kerk herdenken mensen met Pinksteren dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. De apostelen waren de vrienden en leerlingen van Jezus. Na diens Hemelvaart waren ze alleen achtergebleven en wisten ze niet wat ze moesten doen.
Met Pinksteren viert de Kerk de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen, zeven weken na Pasen. Deze gebeurtenis markeert de geboorte van de Kerk. De naam 'Pinksteren' komt van het Griekse pentèkostè (πεντηκοστη), dat 'vijftigste' betekent.
Belofte van Jezus
De Geest zal hen voor altijd met Vader en Zoon verbinden, en hen helpen getuigenis af te leggen over de verrezen Jezus. Volgens de Handelingen der Apostelen daalde de Geest uiteindelijk inderdaad op de apostelen neer. Dat gebeurde tijdens het joodse pinksterfeest, zeven weken na Pesach.
Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder rekent zich niet tot een levensbeschouwelijke stroming. In 2019 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 15 procent was protestants, 5 procent moslim en 6 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
Het jodendom is in veel opzichten bijzonder. Het is een van de eerste en oudste religies met één God en de enige godsdienst die ook een volk is.
Het christendom is de grootste wereldgodsdienst, hoewel velen met een christelijke achtergrond weinig 'aan' de godsdienst 'doen'.
In de christelijke kerk herdenken mensen met Pinksteren dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. De apostelen waren de vrienden en leerlingen van Jezus. Na diens Hemelvaart waren ze alleen achtergebleven en wisten ze niet wat ze moesten doen.
Bij het katholieke geloof staat de kerk centraal.Volgens de katholieken kun je in de kerk god vinden.Bij de protestanten staat de bijbel centraal. Volgens hen staat elk mens rechtstreeks met god in contact.
De meest orthodox gelovige calvinisten worden hier in een los kerkverband bijeen gebracht. Leden van deze gemeente bewaren een grote afstand tot de moderne cultuur, waardoor ze ook bekend staan als de Zwarte Kousen-kerk.
Uit een rapport van de International Bulletin of Missionary Research (IBMR) blijkt dat niet de islam maar het christendom de snelst groeiende godsdienst is.
Voor de katholieken betekent vasten doorgaans: sober eten, geen vlees op vrijdag en Aswoensdag, geen tussendoortjes, geen alcohol, geen snoep en minder eten dan wat je normaal gebruikt (zie paragraaf 16.1). Moslims houden een jaarlijkse vastenperiode: de ramadan.
Zo geloven Jehova's dat er 144.000 mensen in de hemel komen, terwijl christenen geloven dat hier geen limiet aan is gesteld. Verder hebben de Jehova's in de afgelopen jaren al vele malen voorspeld dat Jezus terug zou komen (wat dus nooit is gebeurd). Ook hiervan hebben christenen zich altijd gedistantiëerd.
De islam is de jongste van alle wereldreligies en komt op in de zevende eeuw in het huidige Saoedi-Arabië. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed zijn profeet is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.
Shiva wordt vaak afgebeeld op een stier met een drietand, hij heeft vier armen en op zijn voorhoofd het derde oog. Zijn vrouw is Parvati. Andere bekende goden zijn Rama , Krishna , Ganesha en Durga .
Veel hindoes passen echter het "ahimsa" (geweldloosheid) concept toe op hun voedingspatroon en verdedigen vegetarisme. Als gevolg van verschillen in filosofische opvattingen en verschillen in voedingsbehoeften bij moderne hindoes, wordt alle vlees, behalve geiten-, schapen-, kippenvlees en vis als taboe beschouwd.
Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder is niet gelovig. In 2020 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 14 procent was protestants, 5 procent moslim en 5 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
'Gereformeerd' heeft echter ook een inhoudelijke betekenis. Het betekent dat we als kerken ons steeds opnieuw willen laten vormen en onderwijzen door wat God in zijn Woord (de Bijbel) tegen ons zegt. We geloven in de God die alles en iedereen, zonder uitzondering, geschapen heeft en liefheeft.
De Heilige Geest zie je wel eens afgebeeld als “vurige tongen”: vlammetjes boven de hoofden van de apostelen. Maar vaak heeft de Geest de vorm van een duif. Een duif staat voor hemelse inspiratie en vrede. En voor de ziel, het deel van de mens dat volgens christenen ook na de dood blijft leven.
De Kerk viert met Pinksteren de voltooiing van Pasen door de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen.
Uitstorting van de Heilige Geest
Het verhaal over Pinksteren staat in Handelingen 2:1-41. Op Pinksteren waren "ze allen" weer bij elkaar; deze uitdrukking kan zowel op de apostelen duiden als op de eerder genoemde 120 leerlingen.