Blaf uit angst De blaf is hoog, maar iets langer dan een opgewonden blaf. Vaak kun je de angst door de blaf heen horen. De houding van de hond is naar achteren gericht, hij wil weg van datgene waar hij bang voor is. Vaak nemen ze een lage houding aan en kunnen stresssignalen vertonen.
Definities die `blaf` bevatten:
Dit zegt men tot iemand, wiens bevelen men niet wenscht af te wachten. De zegswijze is in Noord- en Zuid-Nederland bekend; vgl. Harreb.
Overmatig blaffen is een symptoom van aanhoudende stress. Door te blaffen raakt je hond ook steeds meer en meer opgewonden. Oorzaken voor stress kunnen zijn; pijn, verveling, te weinig beweging, overprikkeling, een verkeerde vorm van training of gebrek aan training.
Je kunt je afvragen hoelang de honden mogen blaffen om te voldoen aan 50 dB(A). De NSG heeft een richtlijn uitgegeven voor de beoordeling van hinder door hondengeblaf. Als je de berekening van de NSG volgt en uitgaat van een impulstoeslag van 5 dB, kom je uit op een maximale blaftijd van een halve minuut.
Stil krijgen
Eén manier om uw hond een "wees stil"-commando te leren is om hem, elke keer wanneer hij blaft, het zwijgen op te leggen of af te leiden. Gebruik iets dat een hard geluid maakt, zoals een blik vol met munten, om zo zijn aandacht te krijgen, om hem vervolgens een stevig "wees stil"-commando te geven.
Wanneer jouw hond blaft kan je hem afleiden door hem te laten zitten, liggen, een pootje te geven etc. Hierbij leidt je de focus weg van de prikkel en zal jouw hond zich meer op jou richten, waardoor je meer controle krijgt over de situatie.
Je moet een bepaald geluid van de huisdieren van je buren accepteren. Zeker in de stad. Alleen als de geluidsoverlast onredelijk is, kun je als klager in je recht staan.
Overlast van dieren (blaffende honden e.d.) via 0900-8844; (Overlast van) zwerfkatten: mail de Dierenbescherming; Vermiste/gevonden huisdieren: lokale dierenambulance.
Als de hond van de buren 's nachts maar blijft doorblaffen, kunt u dit met uw buren bespreken. Helpt dit niet, bel dan de politie via 0900-8844.
Onzekerheid, angst, frustratie of verveling behoren tot de meest voorkomende oorzaken voor overmatig blaffen. Alles wat je hond kan opwinden, kan ook het blaffen versterken. Een paar voorbeelden: Stemmingsoverdracht: als jij nerveus wordt, wordt jouw hond ook nerveus.
Voor honden die blaffen uit opwinding kan het laten zitten al genoeg zijn om de adrenaline te verminderen.Voor honden die blaffen uit angst of waarschuwing kan afleiding werken. Vraag ze bijvoorbeeld iets voor je te halen. Voordeel: met een speeltje in de bek kun je direct niet meer blaffen.
Een hond, en zeker een vreemde hond, ervaart het als onaangenaam wanneer we op hem afkomen en zonder te knipperen recht in de ogen kijken. Dit komt over als dominant gedrag en aan hun reactie is dat meteen te zien.
Onze anti-blafapparaat is als beste uit de test gekomen en is ontworpen in 2023, dus is daarnaast ook het nieuwste model. Het apparaat heeft een anti-blaf functie, een trainings-functie, en een zaklamp ( Led ) functie. Dit is het eerste goedwerkende model met alle 3 de functies in een.
Dwangmatig of obsessief blaffen
Je hond blaft tegen alles! Je kunt het zo gek niet bedenken: voorbijgangers, vogels, luchtballonen, een zoemende bij, hoge tonen van sirenes, schaduwen enzovoort. Vaak is angst de onderliggende oorzaak voor het obsessieve blaffen. Overprikkeling komt veel voor, net als verveling.
Wellicht kom je samen tot een oplossing. Een oplossing is om de hond een anti blafband aan te meten. Met zo'n trainingshalsband voor de hond wordt het blaffen verminderd. Een blafband zorgt door middel van trillingen, geluid of een statische correctie ervoor dat het blaffen stopt.
Een barrière vormen met azijn
Honden houden niet van de geur van azijn en elke hond zal rechtsomkeert maken als hij of zij deze indringende geur ruikt. Azijn is daarom een handig middeltje om een natuurlijke barrière te vormen tegen honden.
Honden houden niet van hoge tonen, ook wel ultrasoon geluid genoemd. Dit zijn tonen die wij niet kunnen horen, maar honden wel.
Geluidsoverlast blaffende honden
Als de buren honden hebben, hoort daar af en toe ook geblaf bij. Soms kunnen honden echter zo veel blaffen dat het overlast wordt. Volgens de wet moet iedereen een zekere mate van geluid afkomstig van huisdieren van de buren tolereren.
Hoe lang alleen? Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn. Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Ook wanneer een bepaald geluid (geschreeuw, gebonk, geklop, dierengeluiden, geluid van kinderen, geluid van een aircosysteem, geluid van een jacuzzi) geen geluidsnormen overschrijdt kan het onrechtmatige hinder opleveren en dus geluidsoverlast waartegen u kunt optreden.
Als je je afvraagt of er een hond bestaat die niet, nooit, nimmer blaft? Dan is het antwoord: ja, die bestaat. De Basenji is het enige hondenras ter wereld dat niet blaft. Wel maakt hij een soort jodelgeluid om zich hoorbaar te maken.
De meeste honden blaffen omdat zij hun enthousiasme willen tonen; ze zijn nieuwsgierig naar wat komen gaat. Jij komt de deur open doen en meestal komt er dan ook nog iemand binnen.