Ook wel de ruimte, de kosmos, het universum of simpelweg de wereld genoemd: het gehele tijd-ruimte-continuüm waarin wij bestaan, inclusief alle materie en energie.
Het heelal is alles dat we kunnen aanraken, voelen, waarnemen, meten of detecteren. Het bestaat uit alle levende dingen, planeten, sterren, sterrenstelsels, stofwolken, licht en zelfs tijd. Voordat het heelal werd geboren bestonden tijd, ruimte en materie niet.
Het heelal of universum in de astronomie, ofwel de kosmos in de kosmologie, zijn synoniemen voor alle materie en energie binnen het gehele ruimtetijd-continuüm.
Met de kosmos wordt de orde in het heelal bedoeld. Veel spirituele stromingen gaan er van uit dat alles in het heelal, dus ook aarde en de mensheid op een bepaalde manier met elkaar in verbinding staat. Deze ordening wordt ook wel aangeduid als universum.
1) Abces 2) Acne 3) Blaar 4) Bobbel 5) Bobbeltje 6) Dikte 7) Gezwel 8) Huidgezwel 9) Huidzwelling 10) Karbonkel 11) Negenoog 12) Ontsiering in het gezicht 13) Ontsiering ...
Wat zijn de verschijnselen bij acne? Bij acne ontstaan er puistjes in het gezicht, op de rug, op de borst of op de schouders. Kenmerkend voor acne zijn de mee-eters (comedonen). Er komt een wit bultje op de talgklier.
universus. Alles spreekt in het heelal.
Van opzij bekeken is het net een gigantische omelet: een bolletje in het midden en daaromheen de dunne, platte, uitgestrekte rest van het sterrenstelsel. Van de ene tot de andere kant is het zo'n 100.000 lichtjaar groot (één lichtjaar is 9.460.730.472.581 kilometer).
Van kosmopolitisme is sprake als iemand een gevoel van verbondenheid met de mensheid in het algemeen ervaart, dat sterker is dan enig gevoel voor nationale of regionale identiteit. Een dergelijke verbondenheid wordt ook wel aangemerkt als wereldburgerschap.
Sterrenstelsels zijn in de prille jeugd van het heelal ontstaan uit verdichtingen in het waterstof- en heliumgas waarmee de pasgeboren kosmos was gevuld. Waarnemingen met de gevoelige Hubble Space Telescope hebben laten zien dat de allereerste sterrenstelsel kleine, onregelmatige verzamelingen van sterren waren.
Voor zover onderzoekers nu weten is er geen einde aan het heelal. Er is dus geen rand waar de ruimte stopt. Sterker nog: het heelal blijft groeien. Sterren en planeten bewegen steeds verder van elkaar af.
Het begint 13,8 miljard jaar geleden met een enorme explosie. Na deze oerknal bestaat het universum volledig uit heet plasma . Het heelal zet uit en koelt daardoor af. Zo'n 380 duizend jaar na de oerknal is het heelal zo ver afgekoeld dat elektronen en protonen samen waterstof atomen kunnen vormen.
En ooit werd gedacht dat het Melkwegstelsel uniek is, maar nu weten we dat er zo'n honderd miljard sterrenstelsels in het waarneembare heelal voorkomen. Misschien moeten we voorzichtig zijn met het idee dat het heelal uniek is.
IPA: (Noord-Nederland): /ɦe. ˈlaɫ/ (Vlaanderen, Brabant): /ɦe.
Vooruitzicht. Astronomen hebben, met behulp van gegevens afkomstig van de ruimtetelescoop Hubble, berekend dat de Melkweg waarschijnlijk over 4 miljard jaar zich zal samenvoegen met het Andromeda-sterrenstelsel. De zon raakt wellicht uit haar koers, maar dat zal verder geen gevolgen hebben voor het zonnestelsel.
1) iemand die op aarde woont; iemand die de wereld bewoont; bewoner van de aarde, de wereld; mens 2) iemand die volgens zijn opvattingen niet tot één bepaalde natie behoort maar zich onder alle volken of in alle landstreken thuis voelt; iemand die de wereld als zijn vaderland beschouwt; iemand die het kosmopolitisme ...
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: kosmopoliet (zn) : ubiquist, wereldburger.
Dat zijn steden die een cruciale rol spelen in de wereldeconomie door hun directe banden met het internationale financiële systeem en met multinationals. Deze steden liggen vooral in Europa, Zuid-Oost-Azië en de VS en trekken heel wat migranten aan.
Een lichtjaar is de afstand die licht in een jaar kan reizen - dat is ongeveer 9 460 000 000 000 kilometer! Licht heeft ongeveer 4,2 jaar nodig om de afstand naar de dichtstbijzijnde ster buiten ons zonnestelsel te overbruggen, daarom zeggen sterrenkundigen dat Proxima Centauri 4,2 lichtjaren van ons is verwijderd.
De meeste sterrenkundigen geloven dat het heelal met een oerknal (Big Bang) is begonnen, zo'n 14 miljard jaar geleden. Het hele heelal zat toen in een belletje dat duizenden keren kleiner was dan een speldenknop. Het was heter en zwaarder dan alles wat we ons maar kunnen voorstellen. En ineens ontplofte het.
Het heelal is zó groot, dat we nog maar van een heel klein stukje weten wat er allemaal in rond zweeft. In het heelal zijn heel veel sterrenstelsels met wel miljarden sterren. In ons sterrenstelsel, het melkwegstelsel, zijn ongeveer 200 miljard sterren oftewel 200.000 miljoen!
Ambrosia = Ambrosia is een geslacht uit de composietenfamilie (Asteraceae of Compositae). Het geslacht bestaat uit eenjarigen, meerjarige planten en struiken. De naam verwijst naar het klassieke Ambrosia of ambrozijn.
De rolschaats werd voor het eerst in 1863 door zijn uitvinder James Plimpton aan het grote publiek getoond. Deze uitvinding is echter serieus te betwisten. Plimpton was degene die als eerste een patent nam.
Sokkel = Lat. socculus, schoentje; een hoog voetstuk onder een zuil of een standbeeld.