Hazen zijn dieren die altijd in het wild leven en dus niet gefokt worden. De haas behoort tot de categorie klein wild. Het vlees van de dieren kan zowel gebraden worden of gebruikt worden in stoof en suddergerechten. De wildsmaak zorgt voor een fijne smaaksensatie.
Prijs: € 11,05 per 500 gram. Kies uw gewenste gewicht en aantal. Hazenrug, een fantastisch wild product! Verkrijgbaar per stuk van ongeveer 450 gram.
Het donkerrode vlees van de haas is fijn en verfijnd, met een heerlijke wildsmaak. De rug is het mooiste gedeelte van de haas en is ook zeer snel te bereiden. Na 15 à 20 minuten braden heb je een lekker mals rosé stukje vlees. Haas is ook in zijn geheel te bereiden.
Er zit 10,8 gram vet in 1 bout/poot (360 gram) haas, waarvan 3,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
DE SMAAK VAN HAAS
De haas is een snel, mager en lenig dier, dat zich voornamelijk voedt met bieten, landbouwgewassen en kruiden. Dit zorgt er dan ook voor dat zijn vlees, net als zijn bouw, krachtig van smaak is. Bij het donkerrode vlees van de haas proef je echt overduidelijk een wildsmaak.
Wat zijn de lekkerste delen van het wild? De beste stukken vlees verschillen per dier. Wild konijn heeft in het voorjaar en de zomer een minder goede smaak dan in de herfst of winter. Het beste stuk van de haas is de rug, en voor de ree, hert en wild zwijn zijn dat de rug én de achterbout.
Rood vlees komt van runderen, kalveren, paarden, geiten, schapen en varkens en van wild zoals hert, haas, konijn en wild zwijn. Het eten van rood vlees wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsrisico's, om meerdere redenen.
Afmetingen. De haas heeft een kop-romplengte van 48 tot 73 centimeter, een schouderhoogte van 30 centimeter en een lichaamsgewicht van 2500 tot 7000 gram. Het mannetje ("rammelaar" of "ram") is ongeveer vijf procent zwaarder dan het vrouwtje ("moer" of "moerhaas").
Wild, gezonder dan je denkt? Het vlees van wild is mager en bevat weinig vet, waarvan het grootste deel onverzadigd vet is. Het voordeel van deze 'wilde' dieren is hun natuurlijke omgeving: ze moeten bewegen voor hun voortbestaan. Over het algemeen is alles wat rent, vliegt of zwemt meestal goed om te eten.
Hazen maken geen hol, wel een kuiltje dat een leger wordt genoemd. Ze proberen predatie te vermijden door hun schutkleur. Al eens een boksmatch tussen hazen gezien. Op de website van Onze natuur kan je toeschouwer zijn.
Wilde haas bereiden
Doe alles in een braadpan en voeg naar smaak jeneverbessen en laulierblaadjes toe. Laat 1-1,5 uur sudderen op een laag vuur met het deksel op de pan. Schep tussendoor steeds het braadvocht over de haas, zodat het vlees niet uitdroogt. De haas is gaar als het vlees makkelijk van het bot loslaat.
Wild konijn en haas
Zij zijn op hun best met gebakken appeltjes, peertjes in rode wijn, knolselder of veenbessen erbij. Witloof en kool doen het ook goed.
Hazen eten grassen (winter), kruiden (zomer) en akkerbouwproducten zoals graan, maïs, klaver en aardappelen. Door hun knaaggedrag worden ze wel tot de 'kleine grazers' gerekend en hebben ze een grote invloed op de vegetatie.
Een hazenrug kost iets meer dan 25 euro per kilo, voor de filet ben je 46 euro per kilo kwijt. Ook een haas kan niet gefokt worden en is dus net als ree altijd in de natuur geschoten.
Haas kopen bij Jager & Boer
Echt wild van dieren die zonder kunstmatige bijvoeding en antibiotica in de vrije natuur hebben geleefd. Al ons wild is bovendien direct afkomstig van de jager en komt van lokale jachtgebieden in Nederland en Duitsland. De lekkerste haas koop je dus bij Jager & Boer.
Waar komt de naam eigenlijk vandaan? We zijn het er niet over eens: sommigen vinden dat de ossenhaas lijkt op een geslachte en ontvelde haas die uitgestrekt ligt. Andere weten te melden dat “haas” in het oud-Nederlands “het beste stuk vlees, de zachtste spier van een dier” betekende.
Roofvogels, vossen en katten zijn (natuurlijke) vijand nummer één van hazen. Maar ook mensen vormen een gevaar met auto's, landbouwmachines en soms ook jacht*.
Het is Nederland verboden om hazen en wilde konijnen als huisdier te houden. Het diertje heeft echt de beste kansen bij een ervaren opvang. Er staan zelfs hoge boetes op als je wilde hazen en wilde konijnen toch als huisdier houd, het is bij wet verboden om in Nederland deze diersoorten in huis te hebben.
Hazen zijn geen liefhebbers van water maar het zijn goede zwemmers. Ook in vaarten en vlieten worden soms zwemmende hazen gespot.
Er zitten veel B-vitamines, eiwitten en zink in het vlees, dit levert een positieve bijdrage aan het immuunsysteem. Het eten van wild vlees past dus goed in een gezonde leefstijl. Ook voor mensen met hart- en vaatziekten en mensen met een hoge bloeddruk is het eten van wild vlees gezond.
Je kunt van dunne plakjes rauwe ossenhaas de lekkerste carpaccio maken.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
De huisarts kan fibromen verwijderen door ze weg te knippen met een steriele schaar. Bij een klein steelwratje is geen verdoving nodig. Bij een grotere steelwrat is plaatselijke verdoving mogelijk. Wegschrapen.
Ja, wild zwijn kun je eten. Wild zwijn procureur bijvoorbeeld kan bijzonder smakelijk zijn, evenals het rugfilet en wild zwijn wat in wildstoof met hertenvlees en kruiden is verwerkt. Belangrijk aandachtspunt is dat u enkel wild zwijn eet wat u koopt bij een slagerij.
Het grootste verschil betreft de smaak. Zo onderscheidt een haas zich door een vrij sterke wildsmaak. Die van het konijn is veel subtieler. Verder is het vlees van een haas relatief droog.