De eerste vallende sterren zijn rond elf uur vanavond te zien, waarna de sterrenregen tussen drie en vier uur vannacht op z'n hoogtepunt is. "En wil je dat zien, zoek dan een donkere plek op."
De piek is rond vier uur 's nachts, maar ook om elf uur 's avonds zal je er zeker al een paar zien." Zaterdagnacht was het in ieder geval de moeite waard. Wie rond halfvier zaterdagnacht de wekker zette en naar de hemel keek, zag daar een zeer fraaie sterrenregen, de Perseïden.
Het beste moment om Perseïden waar te nemen is op 13 augustus rond 3:45 uur (zie het kaartje). De radiant van de zwerm staat dan ongeveer 59° boven de horizon, in het oostnoordoosten. Er zijn dan bij ons ieder uur naar schatting ongeveer 38–50 meteoren van deze zwerm zichtbaar.
Ideaal om de Perseïden te spotten: vannacht tot 30 vallende sterren per uur te zien. Deze nacht kan je tot 30 vallende sterren per uur zien. Het is namelijk weer de tijd van het jaar dat de Perseïden zich laten zien, de meteorenzwerm die elk jaar langs de aarde scheert.
Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zal je meer zien dan vanuit je verlichte achtertuin in de stad. Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemelkoepel. Zelfs als bomen, struiken of gebouwen maar een klein deel van de hemel afschermen kun je vallende sterren missen.
Vallende ster spiritueel
Van de Oude Grieken stamt ook af dat je een wens mag doen als je een vallende ster ziet, omdat de Goden dichtbij de aarde zouden zijn. En daarmee was de kans groot dat een wens in vervulling zou gaan. Zie je dus een vallende ster, dan mag je een wens doen!
Wanneer kun je vallende sterren zien? Vallende sterren zijn niet seizoensgebonden, je kunt ze het hele jaar waarnemen. De zwaartekracht van de aarde trekt continu kleine en grote zwevende stukken steen uit het heelal aan. Het kan gebeuren dat je in korte tijd ineens veel vallende sterren voorbij ziet schieten.
Kan je ook overdag vallende sterren zien? Het antwoord is volmondig ja. Enkel weet niemand wanneer precies je naar boven moet kijken om zo'n super-vuurbol te zien.
Vallende sterren zijn SNEL. Heel snel. Ze schieten de dampkring in met snelheden die tot 100,000 kilometer per uur kunnen oplopen.
Vannacht staat de maan in het sterrenbeeld Leeuw, niet ver van de hoofdster Regulus. Laatste Kwartier. In de schijngestalte van Laatste Kwartier is de Maan altijd een verschijning van de nanacht en ochtend. Vandaag is het Nieuwe Maan.
Jupiter is op dit moment zichtbaar aan de nachthemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 19:30 uur, wanneer deze voldoende hoog boven de oostnoordoostelijke horizon komt (de opkomst was al om 18:53 uur).
De ster met de grootste schijnbare helderheid (afgezien van de zon!) is Sirius, de hoofdster in het sterrenbeeld Grote Hond. Sirius is vooral in de wintermaanden goed zichtbaar. Hij staat linksonder het opvallende wintersterrenbeeld Orion.
Vallende sterren zijn normaal ongeveer net zo helder als de meeste sterren. Maar soms zijn ze heel erg fel. Je ziet het weleens in de media: “Vuurbol boven Nederland verschenen.” Meerdere mensen hebben dit dan gezien en er melding van gemaakt. Een vuurbol is ook erg indrukwekkend.
Sterren bewegen natuurlijk niet alleen naar ons toe of van ons af, maar ook zijwaarts. Die beweging is dus te 'zien' aan de hemel (door iedere paar jaar nauwkeurige positiemetingen te doen met telescopen) en deze beweging wordt de eigenbeweging van de sterren genoemd.
Een vallende ster is helemaal geen ster
Wat wij een vallende ster noemen, is simpelweg een meteoor die verbrandt in de dampkring. Meteoren zijn stukjes steen uit de ruimte, meestal afkomstig van een komeet of planetoïde. Zo'n meteoor kan best een paar meter breed zijn, maar is bij lange na niet zo groot als een ster.
Hoe groot is de kans dat een meteoriet op aarde inslaat? De kans dat zo'n stuk steen de atmosfeer inkomt en als een meteoriet inslaat op aarde, is heel erg klein. Een regenstorm aan meteorieten is dan ook extreem onwaarschijnlijk.
De beste waarneemplaats is er een met uiteraard een vrije blik op de hemel, eventueel beschut tegen wind en het liefst zo donker mogelijk. Wat dat laatste betreft, is een plaats buiten je dorp of stad beter dan daarbinnen.
De kleur van een meteoor wordt bepaald door de ionisatie in de atmosfeer (die weer afhangt van de snelheid van de meteoroïde) en door de samenstelling van de meteoroïde zelf: rood kan wijzen op silicium, oranje op natrium, geel op ijzer, blauw/groen op koper of magnesium en paars op kalium of calcium.
Elk jaar rond 3 januari zijn amateurs op post voor de Boötiden: trage, ietwat gele meteoren. Rond 12 augustus is het alle hens aan dek voor de Perseïden. Dat is een heerlijke meteorenzwerm die op een donkere nacht tijdens het maximum tientallen meteoren per uur kan opleveren.
Het beste moment om Perseïden waar te nemen is op 13 augustus rond 3:45 uur (zie het kaartje). De radiant van de zwerm staat dan ongeveer 59° boven de horizon, in het oostnoordoosten. Er zijn dan bij ons ieder uur naar schatting ongeveer 38–50 meteoren van deze zwerm zichtbaar.
De achtpuntige ster, ook wel bekend als het Zonnewiel of Zonnerad kende voorheen vier betekenissen: God, Christus, bescherming en overwinning.
Tegen middernacht bevindt de radiant van de Perseïden zich in het noordoosten. In die windrichting zijn daarom het meeste "vallende sterren" te zien.
De avondster / morgenster of ook wel Venus genoemd. Deze planeet dankt haar benaming omdat we haar vaak zien in de ochtendperiode en enkele uren na zonsondergang. Interessant om weten is dat Venus na de zon en de maan het helderste object is aan de hemel.
,,De poolster is de enige ster die altijd op dezelfde plek aan de hemel staat. Hij staat precies boven de Noordpool. Doordat de aarde draait, zien we steeds een ander stukje van de sterrenhemel, maar die poolster zien we dus steeds boven het noorden staan. Het is overigens niet de helderste ster die wij kunnen zien.