De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon. Een lager inkomen tijdens een voorafgaande ziekte- of verlofperiode heeft geen invloed op de hoogte van uw uitkering.
Als u zwanger bent en een WW-, Ziektewet- of loongerelateerde uitkering (WGA) van UWV krijgt, dan heeft u recht op zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering (WAZO). De uitkering duurt minimaal 16 weken. De uitkering is 100% van uw dagloon.
Een zwangerschapsuitkering is 100% van het dagloon. Wij berekenen het dagloon op basis van het sv-loon dat uw werknemer verdiende tijdens het dienstverband waarin haar verlof begon.
U kunt een zwangerschaps- en bevallingsuitkering aanvragen via Mijn UWV bij 'Aanvragen'. In het overzicht van diensten kiest u voor 'WW-uitkering en zwanger'. U heeft hiervoor uw inlogcode van DigiD nodig. Geef bij de aanvraag de datum door wanneer u bent uitgerekend.
Hoelang zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO)?
De zwangerschaps- en bevallingsuitkering duren samen net zo lang als het zwangerschaps- en bevallingsverlof samen, dus minimaal 16 weken. Ook als u eerder of later bevalt dan de uitgerekende datum.
Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Hij betaalt dan uw loon gewoon door tijdens uw verlof. De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon.
U kunt niet worden verplicht om meer te werken dan: maximaal 10 uur per dienst; in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week; in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.
Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte ('bevallingsrust' of 'bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (verplicht te nemen).
Een arbeidsgeneesheer of bedrijfsarts moet vaststellen of er een gevaar is. Als dat zo is, moet de werkgever een andere invulling geven aan je functie of de werkomgeving aanpassen, met eventueel loonverlies tot gevolg. Dan spreken we van een gedeeltelijke werkverwijdering.
Tijdelijk contract niet verlengd
Heeft u een tijdelijk contract dat afloopt tijdens uw zwangerschap? Dan hoeft uw werkgever uw contract niet te verlengen. Maar uw zwangerschap mag niet de reden zijn om uw contract niet te verlengen. Want dan maakt uw werkgever een direct onderscheid tussen mannen en vrouwen.
Sinds 1 januari 2019 krijgen partners 5 werkdagen vrij direct na de geboorte van hun kind. Vanaf 1 juli 2020 krijgen zij ook 5 weken betaald verlof in de eerste 6 maanden van een baby. Als de 9 weken betaald verlof vanaf 1 augustus 2022 erbij komt, komt het (deels) betaalde partnerverlof op 15 weken.
De werknemer moet haar zwangerschap uiterlijk 3 weken voor ingang van het zwangerschapsverlof melden bij de werkgever. Ze kan volstaan met het melden van de ingangsdatum van haar zwangerschapsverlof. Daarnaast zal ze uiterlijk op de 2e dag volgend op die van de bevalling moeten melden, dat zij is bevallen.
Als u zwanger bent, heeft u recht op samen minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het verlof gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na uw uitgerekende datum. U bepaalt binnen deze periode zelf op welke dag u het verlof laat ingaan.
Zo'n zes tot twaalf dagen na de bevruchting nestelt de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand. Dit zorgt bij 20 tot 30% van de zwangere vrouwen voor een innestelingsbloeding. Je herkent deze bloeding aan de kleine hoeveelheid die je verliest en de vaak donkere kleur van het bloed.
U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag u gespreid opnemen.
Een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn. Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo.
Jij bepaalt zelf wanneer je op je werk vertelt dat je zwanger bent. Er geldt wel één voorwaarde: je moet op zijn laatst 3 weken voordat je zwangerschapsverlof begint, je werkgever informeren. Let op: Het is verstandig om je werkgever eerder te informeren, bijvoorbeeld nadat je 3 maanden zwanger bent.
Mijn laatste menstruatie was tussen de 24 en 28 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 22 en 26 weken zwanger. Ik ben alweer 6 maanden onderweg.
Kosten bevalling ziekenhuis
Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak, wordt volledig vergoed door je basisverzekering. Als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen. Deze bedraagt in 2022 €450,28. Je kan deze eigen bijdrage aanvullend verzekeren.
CM-babygeschenk
Premie van 130 euro per ouder. Geschenkkaart van 180 euro per ouder voor DreamLand en Dreambaby, te besteden aan het volledige assortiment, uitgezonderd gaming, multimedia, geschenk- en betaalkaarten en zuigelingenmelk.
De komst van uw baby
Zij laat u afwisselend persen en zuchten om inscheuren zoveel mogelijk te voorkomen. Na een tijdje is het hoofdje van de baby langzaam te zien en wordt uw baby geboren. Als alles in orde is wordt u kindje met een doek afgedroogd en gelijk op uw borst gelegd. Wat een bijzonder moment!
Vanaf je zwangerschap tot en met 6 maanden na je bevalling mag je meer pauzes nemen dan in je dienst zijn ingeroosterd. Je mag dan maximaal 1/8e deel van je arbeidsduur extra pauzeren. Als je bijvoorbeeld 8 uur werkt, dan mag je maximaal 1 uur extra pauze nemen. Deze extra pauze moet gewoon doorbetaald worden.
Zwangeren hebben meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19 (en zwangerschapscomplicaties te ontwikkelen). Hierdoor hebben zij meer kans om in het ziekenhuis of op de intensive care terecht te komen. Vaccinatie met een m-RNA vaccin tijdens de zwangerschap is veilig, effectief en voor zwangeren van groot belang.
Word je tijdens je zwangerschap ziek, geef dit dan op de normale manier door aan je werkgever. Heeft je ziekte te maken met je zwangerschap, bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk of bekkeninstabiliteit, dan hoor je dat te melden bij je werkgever.
Het maximum dagloon in 2022 is 228,76 euro bruto per dag. Dit bedrag kan elk halfjaar veranderen, op 1 januari en 1 juli. Op de website van het UWV vind je altijd het meest actuele maximum dagloon.