Je weet nu hoe jezelf kan voorbereiden op een tattoo afspraak: kom uitgerust naar de afspraak, eet voldoende en neem eten mee, neem geen alcohol of drugs 24 uur voor de afspraak, draag gemakkelijke kleding en zorg voor afleiding. Zo laat jij je afspraak op een prettige manier verlopen!
Vooral als je je tattoo pas hebt laten zetten is het beter als je wijd vallende kleding draagt. Er kan nog wondvocht of inkt uit je tattoo lopen. Hierdoor kan strakke kleding aan je huid blijven plakken. Het kan pijn doen als je je kleding weer los moet trekken van je huid en ook kun je korstjes of velletje meetrekken.
Drink 1 uur voor je afspraak 1 longdrink glas appelsap, niet meer, niet minder! Appelsap heeft de mooie eigenschap dat het bloeden minder wordt. Drink 3 dagen voor je afspraak GEEN alcoholische dranken. We mogen je niet behandelen als je vooraf alcohol hebt gedronken.
Eén van de meest pijnlijke plekken voor een tattoo is absoluut de tepel. Hier komen veel zenuwuiteinden samen, waardoor de pijn moeilijk te verdragen is. De nek, onderrug, bovenste ribben en het hoofd staan ook hoog op het lijstje van onze professionele tatoeëerders en de Barber DTS -crew.
De meeste tattoos kan je alles weer mee doen na ongeveer 2 a 3 weken. Dan kan je weer heerlijk lang onder de douche staan, naar de sauna, zwemmen, sporten enz. Dit betekend alleen niet dat je tattoo compleet geheeld is!
Je kunt voor of tijdens het zetten van je tattoo gerust paracetamol of Ibuprofen nemen. Scheer je huid niet van tevoren. Dat doet de tatoeëerder, om wondjes te vermijden.
Hoelang: Wanneer je een grote tattoo wilt laten zetten dan moet je rekenen dat we niet langer dan 3 tot 3,5 uur aan een stuk tatoeëeren,soms kan het langer maar de huid geeft aan wat er wel of niet kan.Is de tattoo dan nog niet af dan moet je eerst een maand wachten voordat we verder kunnen.
Over het algemeen wordt geadviseerd om 24 uur voor het tatoeëren geen alcohol drinken. Dat niet alleen, je tattoo artiest zal je zelfs aanraden ook om ná het zetten van je tattoo even geen alcohol te drinken.
Vitamine K werkt het effect van de coumarines (fenprocoumon/Marcoumar®, acenocoumarol, warfarine) tegen zodat de INR lager wordt en het bloed dus 'dikker' wordt. Het lichaam heeft maar kleine hoeveelheden vitamine K nodig om goed te werken en dit wordt uit de voeding gehaald.
Uiteraard doet een tattoo laten zetten pijn. Maar het is belangrijk om geen pijnstillers te nemen als voorbereiding erop. Deze verdunnen namelijk vaak je bloed, waardoor de inkt minder goed door de huid wordt opgenomen én je meer zal bloeden. Vermijd dus zaken als ibuprofen en aspirine.
Tips voor het laten zetten van jouw eerste tattoo
Gebruik geen alcohol of drugs 24 uur voordat je getatoeëerd wordt. Dit kan leiden tot bloedingen en zal het genezingsproces vertragen. Zorg ervoor dat je in goede fysieke en emotionele gezondheid verkeert wanneer je je tattoo gaat laten zetten.
Net als dat prikje kan een tattoo ervaring heel sterk van persoon tot persoon gaan verschillen. De pijn van een tattoo is dan ook afhankelijk van jouw pijngrens. In het algemeen zijn er wel enkele plaatsen die gekend zijn om pijn te doen. Gewoonlijk doen plaatsen waar men echt op het bot zal tatoeëren, echt pijn.
Voor het slapen gaan mag je de tatoeage licht insmeren met de zalf die je hebt mee gekregen. Smeer de tatoeage niet dicht, maar zorg voor een dun laagje. Op die manier kan de wond blijven ademen. Draag er eventueel katoenen kleding overheen om zowel de tattoo als je beddengoed te beschermen.
Het maakt niet uit of je tattoo klein is of groot: slapen kan vooral de eerste nachten voor wat ongemak zorgen. Je kunt je nieuwe tattoo eventueel tijdens het slapen afdekken met huishoudfolie, maar probeer dit te beperken tot de eerste 2 nachten.
Als je de tattoo te weinig of helemaal niet insmeert, kan de huid uitdrogen met als gevolg een minder mooi blijvend resultaat van je tatoeage. Hierdoor kunnen er invloeden van buitenaf in de huid komen. Denk bijvoorbeeld aan pluisjes van je trui, stof en dergelijke.
Tattoo moet genezen
En die wond moet helen. Daarom wordt geadviseerd om 'm goed in te smeren met bijvoorbeeld Bepanthen, er zeker drie weken mee uit de zon te blijven en ook niet te gaan zwemmen. Maar na die drie weken, is de tattoo nog lang niet volledig genezen - dat kan nog wel een jaar duren.
Fitnessen kan je dus vrij snel hervatten na het zetten van een tattoo. Maar voor andere sporten houd je je beter toch iets langer gedeisd. De volledige genezing van een tattoo duurt twee tot zes weken. Duik in die periode niet in het zwembad, het bubbelbad of de sauna.
Zorg altijd dat je schone handen hebt als je een pas gezette tattoo gaat verzorgen, dus begin met het grondig wassen van je handen. Daarna was je de tattoo met een milde, ongeparfumeerde zeep en spoel je af met lauw water. Dep hem voorzichtig droog met een schone, niet pluizende doek.
Een initiaal, een figuurtje of een hartje – bijvoorbeeld op je pols – kost doorgaans ongeveer 50 tot 100 euro.
Op het moment dat je tatoeage net is gezet, kun je de folie 2 uur laten zitten. Mocht je langer onderweg zijn is dit geen enkel probleem; je kunt de folie iets langer of korter laten zitten. Was echter wel altijd je handen met de meegeleverde desinfecterende Unicura zeep voor je aan je nieuwe tatoeage komt.
De tattoo nazorg folies zijn speciaal ontwikkeld om jouw tattoo te laten helen. Door je tattoo af te plakken met deze folie, creëer je een vochtig wondklimaat. In een vochtig wondklimaat verloopt het genezingsproces sneller. Het wordt ook wel wondfolie genoemd en is afkomstig uit de moderne wondverzorging.
In tegenstelling tot de bovenarm zitten er in de onderarm geen spieren, waardoor de huid dichter op het bot ligt. Deze kan hierdoor gevoeliger zijn om te laten tatoeëren. Iedereen ervaart het tatoeëren echter anders. De een voelt nauwelijks iets, terwijl een ander zich wat flauw kan gaan voelen.
Zorg dat je naar een dokter gaat om het te doen, niét naar een tattooshop. Een dokter kan je namelijk een verdoving geven, zodat het geen pijn doet, maar een tattooshop heeft geen licentie om een verdoving te geven, waardoor de behandeling pijnlijk kan zijn.
Een tattoo blijf langer mooi dan je denkt
Geen enkele reden voor paniek, want ook al gebeurd dit, het motief blijft een leven lang goed. Een paar uitzonderingen daargelaten, maar die heb je altijd. Vind je dat jouw tattoo (of het motief) toch een opfrisbeurt kan gebruiken, dan is retouching iets om over na te denken.