Een hond is vruchtbaar aan het einde van de loopsheid. Voor de grootste kans op een geslaagde dekking kun je haar het beste twee keer laten dekken: tussen de 9e en de 11e dag en tussen de 11e en de 13e dag van de loopsheid.
Wanneer dekken? Indien u uw hond wilt laten dekken, zal dit tijdens de oestrus moeten gebeuren. U kunt dit zonder verdere onderzoeken doen, de meeste fokkers laten de hond dan op dag 11 en 14 dekken, uit onderzoek is gebleken dat u dan de meeste kans op succes heeft.
Meestal is een teef dekrijp op de dertiende dag van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen. In de praktijk zien we teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de 18e dag zijn ook geen uitzondering.
De meeste teven ovuleren tussen de 9e en de 14e dag van de loopsheid. Bij 44% van de teven verschilt het tijdstip van ovuleren aanzienlijk per loopsheid! De dag van de loopsheid zegt ons dus niets. De periode van maximale vruchtbaarheid na de ovulatie is 4 – 5 dagen.
na enkele dagen begint de teef bloeddruppeltjes te verliezen: dat is de eerste dag van de loopsheid, de pro-oestrus. Deze duurt zo'n 9 dagen. tussen de 9e-12de dag van de loopsheid is de hond vruchtbaar: dit noemen we de oestrus. Dit is dus de periode waarin ze kan na dekken of inseminatie drachtig kan worden.
Als je hond drachtig is, kun je de volgende symptomen herkennen: Rond één maand na dekking kan je teefje wat vaginale afscheiding hebben. Haar tepels zullen opzwellen en veranderen van kleur rond 25 tot 30 dagen na de dekking. Ze kunnen ook een semi-transparante vloeistof afscheiden.
De dekking zelf duurt vaak slechts enkele minuten. Een succesvolle bevruchting kunt u merken doordat de honden nadat het mannetje eraf springt nog een tijd aan elkaar vast blijven zitten.
Wanneer moet u progesteron laten prikken van uw hond? Begin 5 tot 7 dagen na het begin van de loopsheid met het eerste bloedonderzoek. We nemen dan 2 ml bloed af. Is de progesteronspiegel gestegen naar 4-6 ng/ml, heeft de eisprong plaatsgevonden.
Een teef moet gedekt worden tijdens de loopsheid om drachtig te kunnen worden. Ze wordt 2 tot 3x per jaar loops. Sommige rassen zoals de Basenji, Tibetaanse Mastiff en alle wolfskruisingen worden maar 1x per jaar loops. De eerste loopsheid vindt tussen 6 en 14 maanden leeftijd plaats.
Als je met z'n tweeen bent kun je ook de reu ondersteunen en rustig houden. Op zich redt de reu zich meestal wel, je kunt hem helpen zijn been over de rug heen te halen zodat hij goed gaat staan. Als de reu erop zit is het een kwestie van inschatten aan de hand van de bewegingen die je ziet of je er al heen moet.
3 weken na het begin van de loopsheid stopt de loopsheid, de metoestrus is beëindigd. Tijdens de loopsheid zwelt de baarmoeder (uterus) op, ook de bloedvaten van de baarmoeder zwellen op. Pas 8-10 weken na het einde van de loopsheid is de baarmoeder weer tot rust gekomen.
De eerste dag van de loopsheid is de eerste dag dat er een bloederig-waterige uitvloeiing uit de vagina optreedt. De teef accepteert dan nog geen reu in de buurt. Op het moment dat de teef bereid is om gedekt te worden, zo rond de 10e dag na het begin van de loopsheid, spreken we van oestrus en treedt de eisprong op.
Ongeveer 25 dagen na de dekking kan de dierenarts met een echo vaststellen of je hond drachtig is. De zwangerschap van een hond duurt gemiddeld 63 dagen. Zorg ervoor dat alle benodigdheden, zoals een werpkist, een kraampakket en identificatiebandjes voor de pups, ruim op tijd in huis zijn.
In de praktijk zien we teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de 18e dag zijn ook geen uitzondering. Hierbij noemen we de dag dat de teef bloed gaat verliezen de eerste dag van de loopsheid. Het juiste moment om te dekken is er als er een eisprong volgt.
Na een succesvolle dekking kan een teef zwanger zijn van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Als u zeker wilt weten dat uw hond drachtig is, zult u langs de dierenarts moeten gaan. Om volledige zekerheid te krijgen kan de dierenarts een echo van de buik maken.
Het biologische aspect van hoe honden paren
Dit gedrag heeft te maken met de anatomie van zowel mannelijke als vrouwelijke honden. De penis van een mannelijke hond bevat een structuur genaamd de “knot,” die opzwelt tijdens de paring. Deze zwelling vergrendelt de penis tijdelijk in de vagina van de teef.
De meest betrouwbare methode om de dracht vast te stellen is met behulp van echografie. Vanaf dag 21 is het in theorie mogelijk met echo te zien of een teef zwanger is. Omdat het erg lastig is exact te bepalen wanneer de eisprong plaats heeft gevonden adviseren wij dit later te doen. Tussen dag 25-30 is optimaal.
Vanaf dag 21 kan je dierenarts zwangerschap bij je hond herkennen met een echografie of een hormoontest. Ook kan je bij sommige honden al vanaf dag 1 merken of ze zwanger zijn, bijvoorbeeld omdat ze ochtendmisselijkheid hebben.
Het gemiddelde voor alle hondenrassen bedraagt vijf tot zes puppy's. Bij kleinere rassen zijn de nesten meestal kleiner, hoe groter het ras, hoe meer puppy's je kunt verwachten.
Dit hormoon is nodig voor het in stand houden van het baarmoederslijmvlies (endometrium). De eierstok produceert progesteron tot 10-12 dagen na de ovulatie.
Het duurt meestal ongeveer een kwartier, maar kan af en toe meer dan een uur duren. Als de dekking succesvol was, zal het teefje drachtig worden en kun je na ongeveer 58 tot 68 dagen verwachten dat de pups zullen bevallen.
De reu ejaculeert in drie frakties; een voorfraktie die dient als reiniging, de tweede spermarijke fraktie, en de derde en grootste prostaatfraktie. Respectievelijk zijn deze 4ml, 2 ml en 15 ml voor een reu van gemiddelde grootte.
Lang duurt het niet: van een paar seconden tot een paar minuten. Bij honden, die vaak wel twintig minuten aan elkaar vast zitten na de seks, speelt trouwens een ander mechanisme. De hondenpenis zwelt na de ejaculatie flink op, waardoor hij vast komt te zitten in de hondenvagina.