De vaste energieprijzen lijken laag als je ze vergelijkt met de enorm hoge prijzen van 2022. Vergelijk ze echter met de prijzen van dit jaar, en je bent toch te duur uit met een vast energiecontract. Daarnaast kan je ook niet profiteren wanneer de prijzen verder dalen — je zit immers vast aan je contract.
Vaste energiecontracten weer mogelijk
Waar het tijdens de energiecrisis geen optie was om nog een nieuw vast contract af te sluiten, bieden energieleveranciers sinds 1 juni die mogelijkheid wel weer. Sinds begin juni kun je jouw tarief voor gas en stroom weer voor één, twee of drie jaar vastzetten.
je hebt een vast tarief gedurende de looptijd, deze verandert niet. je merkt niet van prijsstijgingen, maar ook niet van prijsdalingen. je looptijd is 1, 3 en soms 5 jaar. je kunt je contract niet zomaar opzeggen tijdens de looptijd, dan betaal je een opzegvergoeding.
Waarom niet? Je kunt ook een risico nemen door nog even te wachten op een goedkoper contract. Sommige experts verwachten namelijk een verdere daling van de energietarieven. Daarnaast zijn de energietarieven op dit moment nog altijd fors hoger dan voor de start van de energiecrisis.
Sinds begin 2023 worden er weer vaste contracten aangeboden, maar slechts bij een paar leveranciers. Bekende energieleveranciers zijn: Essent, Vattenfall, Eneco, Energiedirect, BudgetEnergie, Engie, Vandebron en GreenChoice.
Mijn huidige energiecontract loopt af, wat moet ik doen? Op dit moment worden er (vrijwel) geen contracten aangeboden met vaste tarieven. Je kunt op zoek gaan naar een energieleverancier die lagere variabele tarieven aanbiedt dan je huidige leverancier.
Door de enorm hoge energieprijzen is de kans daarom groot dat energiemaatschappijen meer voor jouw energie betalen dan dat jij ze betaalt. Dan vraag je je misschien af: wat is de kans dan dat ze mijn vaste contract op mogen zeggen? Gelukkig is het antwoord hierop: niet!
Als je een energiecontract bij ons afsluit, kun je kiezen tussen een contract met vaste, variabele of dynamische tarieven voor stroom en gas. Welk contract het beste bij jou past hangt af van je wensen.
3. Kan mijn energieleverancier eenzijdig mijn vast contract aanpassen naar een variabel contract? Dat kan niet voor contracten of elementen in je contract van bepaalde duur (bijvoorbeeld bij een prijsgarantie van 1 of 2 jaar).
Als je nu een contract afsluit, weet je zeker dat je tarieven voor een langere periode vaststaan. Dalen de tarieven nog verder, dan houd je de tarieven die we nu met je afspreken. Maar als de prijzen toch weer stijgen, houd je deze tarieven ook. Met een vast contract kies je dus voor zekerheid.
De einddatum vind je op het energiecontract en in Mijn Essent. Mijn vaste contract is (bijna) afgelopen. Loopt je contract met een vaste looptijd binnenkort af?Dan wordt dit automatisch omgezet in een flexibel contract met variabele tarieven.
Het voordeel van een vast contract is dat je meer zekerheid hebt. Daarnaast bieden leveranciers vaak een korting aan als je een vast contract afsluit. Met een vast contract kom je niet voor verrassingen te staan, ook niet als het een strenge winter wordt.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat huishoudens per 1 januari 2023 weer een vast energiecontract kunnen afsluiten. Om dat te bereiken moeten wel de regels voor het opzeggen worden aangepast. Nu kun je een vast energiecontract nog voor 100 euro afkopen als deze binnen 1,5 jaar afloopt.
Het prijsplafond vervalt
Op 1 januari 2024 vervalt het prijsplafond. Je betaalt in 2024 de standaardtarieven van je energiecontract, ongeacht de ontwikkelingen van energieprijzen op de markt. Pak de tarieven van jouw energiecontract er eens bij. Leg deze naast de prijzen van het prijsplafond.
Vaste contracten elektriciteit
Op 1 juli hadden in totaal 2.359.000 huishoudens een vast contract voor elektriciteit. Zo'n 331.000 huishoudens kozen hierbij voor een vast stroomcontract voor één jaar of langer.
De energieleverancier heeft het recht om de contractvoorwaarden te wijzigen. De leverancier moet de klanten wel minstens twee maanden op voorhand verwittigen. Ga je hier als klant niet mee akkoord? Dan heb je het recht om, binnen de opgelegde opzegtermijn, jouw contract stop te zetten.
Eneco biedt per 1 juni 2023 een vast contract voor 3 jaar aan tegen een tarief van € 1,24167 per m3 en € 0,33771 per kWh*. Daarmee biedt Eneco nu twee verschillende vaste contracten aan (looptijden van 1 en 3 jaar) met prijzen onder het prijsplafond. Daarnaast dalen ook de variabele tarieven verder.
Als je minder verbruikt hebt of een te hoog termijnbedrag hebt ingesteld, krijg je geld terug. Wil je weten wat je gemiddeld aan energie betaald hebt? Neem dan de eindafrekening(en). Daar staat het totaal aan termijnen dat je betaald hebt.
Je huidige contract (wanneer een vast contract) mag alleen stilzwijgend verlengd worden door je huidige leverancier als het contract wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. dit contract kun je opzeggen wanneer je wilt met een opzegtermijn van 30 dagen.
Wil je graag zekerheid van je tarieven, dan hebben we goed nieuws: vanaf 1 juni 2023 bieden we weer vaste contracten aan.
Overstappen van energiecontract en/of energieleverancier kan je veel geld besparen en is helemaal gratis. Zelfs als je ieder jaar overstapt. Sterker nog, het is aangeraden om de energietarieven minstens één keer per jaar onder de loep te nemen.
De energiebelasting op elektriciteit gaat iets omlaag: deze komt in 2024 uit op 13,2 cent per kilowattuur, wat neerkomt op een daling van ruim 2 cent. De kosten voor netbeheer gaan omhoog: in 2024 gaan huishoudens circa 100 euro meer betalen aan hun netbeheerder voor hun stroom- en gasaansluiting.
Een nadeel van een vast contract is dat het voor de werkgever minder flexibel is. De werkgever kan niet zomaar het contract beëindigen en moet zich houden aan de opzegtermijn en de wettelijke regels.