Brandnetelgier is een gegist aftreksel van brandnetelbladeren en -stengels. Het bevat veel stikstof en mineralen. Brandnetelgier verdrijft zuigende en schadelijke dieren zoals luizen.Brandnetelgier bij de planten bevordert het bodemleven.
Effecten van brandnetelgier
Ze zorgt ervoor dat de bladeren van planten harder worden en daarmee minder smakelijk voor bladluizen. De gier versterkt planten ook, waardoor ze minder vatbaar worden voor schimmels en ziekten. Daarnaast geeft de brandnetelgier het bodemleven een oppepper door de stikstof die erin zit.
Welke planten houden van brandnetelgier? Uien, wortels, bonen, erwten en peulen houden niet van gier.
Eénmaal per week kan je vers water aanlengen met brandnetegelier om aan je planten geven. Ook hier is de verhouding 1 op 10. Bij 1 liter brandnetelgier moet je dus 10 liter water toevoegen. Je kan het gier gieten op de aarde rond de planten gieten of vernevelen op de bladeren.
Het is goed gedocumenteerd dat alle delen van de brandnetel - bloemen, stengels, wortels en bladeren - een antioxiderende, ontstekingsremmende en antimicrobiële waarde hebben. Drinken dus, brandenetelthee is hartstikke gezond en is ook nog eens erg lekker!
De wortels en de bladeren worden gebruikt voor medische toepassingen. Niet alleen in sap of thee, maar ook als tinctuur of extract. Brandnetel wordt gebruikt bij huidproblemen, urineweg-aandoeningen maar ook als diureticum en bij spier- en gewrichtsproblemen.
Afhankelijk van de weersomstandigheden is je gier na ongeveer tien dagen klaar. Als het koel weer is duurt het langer, bij warm weer korter. Als de gier klaar is gooi je de vloeistof door een zeef (of oude doek) en giet het over in flessen. Ik bewaar voor dit doel oude wijnflessen.
Als er ergens veel brandnetels groeien, zegt dat wat over de grond – zoals elke plant die 't ergens goed doet. Doordat er tegenwoordig meer stikstof neerslaat, kan ook de brandnetel uitbundig groeien. Die houdt daarvan. Hij groeit zowel in de zon als de schaduw, in grasland en bos.
De brandnetel houdt van de volle zon tot halfschaduw en komt bijna in iedere omgeving voor. Hij is winterhard en verdraagt zelf een temperatuur van -20 C en het is zelfs in een zachte winter mogelijk om kleine topjes te oogsten.
Jonge planten zijn goed weg te schoffelen, maar een volwassen plant verwijder je het best door de plant uit te trekken. Bij voorkeur voor de bloei. Het is belangrijk de plant met wortel en al te verwijderen, anders loopt de plant weer uit.
In de buurt van brandnetels staan vaak planten als de weegbree en hondsdraf. Als je van deze plant een blad kneust en over de jeukende plek wrijft, kan dit verlichting geven.
Jonge brandnetels kun je goed wegschoffelen. Doe dit dan ook regelmatig, wanneer er weer nieuwe brandnetels te voorschijn komen. Dit kun je het beste doen bij droog weer, zodat de brandnetels minder snel teruggroeien. Een volwassen brandnetelplant is iets hardnekkiger, maar kun je met de hand uit de grond trekken.
Planten die van stikstof houden, zoals grassen, brandnetels en bramen, groeien extra hard. Zo verdringen ze kwetsbare planten. Stikstof is van zichzelf niet schadelijk voor mensen en de natuur.
Planten die in aanmerking komen om als gier te worden verwerkt zijn onder andere brandnetels, smeerwortel, heermoes (kattenstaarten in de volksmond), duizendblad, zuring en zelfs Tagetes of afrikaantjes worden gebruikt. Pluk ze en stop ze in een jutezak of netje zodat je er later niet alle restjes uit hoeft te vissen.
Brandnetel jeuk: hondsdraf en weegbree
En meestal hoef je niet ver te zoeken, doorgaans groeit de oplossing in de buurt van brandnetels. Hondsdraf is een klein plantje met paarse bloemen die bloeien van april tot juni. Pluk een paar blaadjes en knijp ze fijn. Het sap kan je op de pijnlijke plek aanbrengen.
Giet brandnetelgier niet rechtstreeks bij je planten, maar verdun het eerst met water. 1 liter gier verdun je met 10 liter water. Geef het bij voorkeur op een bewolkte dag of 's avonds aan je planten, om te voorkomen dat ze verbranden door de zon.
Weinig mensen zijn fan van een tuin vol brandnetels. Nochtans zijn het zeer nuttige planten.Ze dienen namelijk als voedsel voor heel wat insecten, zoals bijvoorbeeld de rupsen van dagpauwoog of gehakkelde aurelia (om er maar een paar te noemen).
Zo is bijvoorbeeld het onkruid akkerwinde een indicator voor een verdichte bodem (humusarm en droog), een haagwinde een teken van zeer voedselrijke maar ook vochthoudende gronden en is de heermoes een teken van slecht doorlatende grond (vaak ook wat zurig).
Je kunt per dag genieten van één tot drie koppen brandnetelthee. Je kunt brandnetelthee het beste combineren met voldoende water drinken iedere dag. Wil je een ontgiftingskuur uitproberen? Dan kun je meerdere koppen brandnetelthee drinken.
Brandnetel = gezond en lekker
Het imago van de plant is de laatste tijd beter dan ooit. De plant zou bol staan van de vitaminen en mineralen, een reinigende werking hebben en zo bijdragen aan een mooie huid. Wat we zeker weten is dat je er in de keuken alle kanten mee op kunt en dat de brandnetel verrassend lekker is.
De werkzame stoffen in brandnetel zijn onder andere ijzer, calcium, kalium, vitamine A, C, D en K, evenals verschillende flavonoïden die bekend staan om hun krachtige antioxidanteigenschappen [5].
Hoewel brandnetelthee vaak wordt gebruikt om maagklachten te verminderen, kan het bij sommige mensen juist maagklachten veroorzaken. Hierbij kun je denken aan maagkrampen, misselijkheid of diarree. Als je gevoelig bent voor spijsverteringsproblemen, moet je voorzichtig zijn bij het gebruik van brandnetelthee.
Brandnetel staat bekend om haar reinigende werking, is vochtafdrijvend en bloedzuiverend. Thee met brandnetel is een rijke bron aan ijzer en vitamine C.