Industriegebouw Goudsesingel De architecten Hugh Maaskant en Willem van Tijen realiseerden in het naoorlogse Rotterdam het Industriegebouw op de Goudsesingel in Rotterdam.
Op 14 mei 1940 rond 13:30 uur bombardeerden Duitse bommenwerpers Rotterdam als onderdeel van de Duitse invasie in Nederland die 4 dagen eerder was begonnen. Door het bombardement met 97.000 kilo Duitse brisantbommen (brandbommen) werd bijna de hele historische binnenstad van Rotterdam verwoest.
Rotterdam groeit pas in de negentiende eeuw uit tot de belangrijkste havenstad van Nederland. De haven bestaat dan al eeuwen. Rond het jaar 1250 wordt in de monding van veenrivier de Rotte een dam gelegd.Bij die dam worden goederen overgeladen van rivierboten op kustscheepjes: het begin van de Rotterdamse haven.
In de architectuur en stedenbouw betreft het vooral de periode van 1945 tot ongeveer 1968. Rotterdam is dé Wederopbouwstad van Nederland. Hier is de wederopbouw het best zichtbaar, vooral in het centrum. Door het bombardement van 14 mei 1940 was het hart van de stad verwoest.
Vanwege de belangrijke brugverbindingen over de grootste rivieren en vanwege de zeer belangrijke haven. Door Rotterdam te immobiliseren hadden de Duitsers een belangrijke troef in handen. Geallieerden konden letterlijk geen kant meer op in Nederland en de haven van Rotterdam garandeerde aanvoer voor de Duitsers.
Het bombardement van Rotterdam luidde op 14 mei 1940 de capitulatie van Nederland in. Hoewel de onderhandelingen nog bezig waren, maakten een vloot Duitse bommenwerpers de binnenstad met de grond gelijk. Zeker achthonderd Rotterdammers kwamen om en de stad stond wekenlang in brand.
Den Helder: de meest gebombardeerde stad van ons land heeft nu audiotour. Ruim 160 keer werd Den Helder gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vaker dan welke stad in Nederland ook.
Evenals Den Haag werd Rotterdam op 8 mei 1945 bevrijd van de Duitse overheersing tijdens de tweede Wereldoorlog.
Sinds de negende eeuw lag op de plaats van het huidige stadscentrum van Rotterdam de nederzetting Rotta. Deze werd in de twaalfde eeuw onbewoonbaar door overstromingen van de rivier Rotte. Omstreeks 1270 werd in de Rotte een dam gelegd op de plek waar de Hoogstraat de Rotte kruist. Hieraan ontleent Rotterdam zijn naam.
Van alle mooie oude gebouwen is niet veel over gebleven na de bombardementen van Rotterdam in de oorlog. Tijdens de grote wederopbouw van Rotterdam werd besloten dat de Stadsdriehoek niet meer bedoeld was voor wonen. Hierdoor werd lange tijd het centrum 'ongezellig' gevonden.
Rotterdam had het hoogste aandeel arme inwoners (10,9%), direct gevolgd door Amsterdam (10,5%) en Den Haag (10,3%).
"Rotterdam bestond toen al, maar kreeg pas stadsrechten in 1299 (die werden ingetrokken), 1328 en 1340. Pas na 1424 werd Rotterdam belangrijker. Amsterdam was in de 14-de eeuw ook al een stad, maar kwam pas echt op in de 16-de eeuw."
Omstreeks 800 is de plaats waar later Rotterdam ontstaat al bewoond. Rond 1270 wordt de dam in de rivier de Rotte gelegd en in 1340 krijgt de nederzetting stadsrecht. Vanaf 1575 breidt Rotterdam uit in de richting van de Maas, waardoor de zogenoemde stadsdriehoek ontstaat.
Het bombardement
Het verzet van het Nederlandse en Britse leger bij de Maasbruggen is een tegenvaller voor de bezetter. De inname van 'Vesting Holland' is mislukt. Daarom bombarderen Duitse Heinkels op 14 mei 1940 om 13.27 uur de binnenstad van Rotterdam.
Tweede Wereldoorlog
Het veroveren van Nederland ging alleen niet snel genoeg volgens de Duitsers. Hierop besloten ze om te dreigen met een bombardement van de stad Rotterdam. Toen Nederland uiteindelijk zich niet wilde overgeven werd het bevel gegeven, Rotterdam mocht worden gebombardeerd.
Op 17 juli 1943 willen de geallieerden de Fokkerfabrieken in Amsterdam-Noord bombarderen. Deze vliegtuigfabrieken werken voor de Duitse oorlogsindustrie.
Als je in Rotterdam-Noord bent zegt je 'in Noord' en in Rotterdam-Zuid zeg je 'op Zuid'. Dat komt omdat Zuid officieel een eiland is. Rotterdam kocht namelijk een groot gedeelte van het eiland Feijenoord in 1591.
De stad wordt gekenmerkt door een imposante skyline, dankzij hoge wolkenkrabbers en opvallende gebouwen. Maar ook door iconen zoals bijvoorbeeld de Erasmusbrug, Rotterdam Centraal en uiteraard de Euromast, die een adembenemend uitzicht biedt over de stad en omliggende gebieden.
Naast de binnenvaart wordt een groot deel over de weg vervoerd en in mindere mate ook over het spoor, zoals met de Betuweroute. De beheerder van de haven is het Havenbedrijf Rotterdam. Dit bedrijf heeft de gemeente Rotterdam en de Nederlandse Staat als aandeelhouder.
In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door het Engelse, Amerikaanse, Canadese en Poolse leger. Deze samenwerkende legers werden de 'geallieerden' genoemd. Het gebied ten noorden van de grote rivieren was nog niet bevrijd; een gewaagde poging daartoe mislukte in september.
Nederland in de Tweede Wereldoorlog is de periode dat Nederland betrokken was bij de Tweede Wereldoorlog. In mei 1940 werd het door Duitsland aangevallen en veroverd en in mei 1945 door voornamelijk Amerikaanse, Britse en Canadese troepen bevrijd.
Keizer Hirohito nam op 15 augustus het besluit om over te gaan tot capitulatie na nucleaire aanvallen op Hiroshima en Nagasaki. De overgave van Japan op 2 september 1945 betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Rotterdam is in de Tweede Wereldoorlog vaak gebombardeerd (zo'n 300 keer).
Na de Duitse inval op 10 mei 1940 dreigen de Duitse troepen alle grote steden te verwoesten. Op 14 mei is Rotterdam als eerste aan de beurt.
De strijd barst los aan de grens, bij de Grebbeberg en rond de steden Den Haag, Rotterdam en Dordrecht. Tot de capitulatie op 15 mei zijn er hevige gevechten, in Zeeland duren de gevechten tot 17 mei.