Mie, ook wel bekend als Chinese noedels, zijn dunne, lange noedels gemaakt van tarwemeel en water. Ze zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt in roerbakgerechten, soepen en salades en natuurlijk voor bami.
Chinese mie of eiermie zijn noedels waarbij het deeg verrijkt is met ei. Ze zijn wat geler en hebben een volle smaak.
Glasnoedels: ook wel glasvermicelli, soe oen of laksa. Gemaakt van mungbonen. Tarwenoedels: ook wel mie, bami, Chinese mie. Gemaakt van tarwe.
Tagliolini, en vele andere pastasoorten, worden dus op dezelfde manier gewalst als mie. Het grote verschil zit 'm in het basisingrediënt. Pasta wordt gemaakt van durum griesmeel. Ook wel semolina genoemd.
Mie is een Chinese deegwaar die veel lijkt op Italiaanse spaghetti, maar dan dunner. Mie wordt gemaakt uit tarwemeel en is een vorm van noedels. De benaming komt uit de Chinese Min Nan-taal en is via Indonesië in de Nederlandse taal gekomen. In het Standaardmandarijn heet het "lāmiàn" (in de Hanyu pinyin-schrijfwijze).
Het is belangrijk dat je mie niet te plakkerig wordt, maar ook niet te hard blijft. Om dit te kunnen bereiken moet je de mie eigenlijk altijd koud afspoelen.
Wat de traditionele noedels betreft (ramen, soba, glass en udon) kan je zeggen dat ze onderdeel kunnen zijn van een gezond voedingspatroon. Aangezien de basis meestal tarwe is of zetmeel uit bijvoorbeeld aardappel, kan je noedels tot dezelfde categorie rekenen als brood, pasta en aardappelen.
Wat zijn de gezondste noodles? Een variant met volkoren meel is altijd de beste optie. Hoe gezond je Aziatische gerecht is, is ook afhankelijk van de andere ingrediënten die je toevoegt. Vermijd bijvoorbeeld te veel zout en vet en kies voor veel groenten.
Noodles afspoelen met koud water kan helpen om de textuur/kauwbaarheid van de noodle te verbeteren, dus de verschillende technieken hebben waarschijnlijk te maken met welke texturen gewenst zijn voor het gerecht.
"Pasta's op basis van groenten, zoals courgette-noedels of palmhartennoedels , bevatten doorgaans de minste koolhydraten en calorieën", zegt Sassos. "Ze zitten ook boordevol voedingsrijke vitaminen en mineralen en zijn van nature glutenvrij. Shirataki-noedels en kelp-noedels bevatten ook vrij weinig koolhydraten en calorieën."
Rijstnoedels oftewel mihoen, zijn dunne, platte noedels gemaakt van rijstmeel en water. Ze zijn populair in Aziatische gerechten zoals Pad Thai en loempia's. Rijstnoedels zijn glutenvrij en zijn heel zacht als ze gekookt zijn.
Een heerlijke mix van smaken uit de Indonesische keuken! Deze roergebakken noedels met sappige groenten, spek, en geklutste eieren zijn het ultieme comfortfood.
Ramen heeft meer vet en vitamines/mineralen. Spaghetti heeft 140 kcal per 100 gram, Ramen noedels hebben 440 kcal per 100 gram. Bron. Als je zorgen over "gezonder" gebaseerd zijn op calorie-inname, wint spaghetti.
Nee, mie en bami zijn niet hetzelfde. Mie is een soort noedel, terwijl bami verwijst naar een gerecht met gebakken noedels, vaak bereid met mie of andere noedelsoorten.
Omdat de vorm van spaghetti lijkt op noedels , hoor je spaghetti en noedels door elkaar gebruikt worden. Echter, zoals gedefinieerd door de National Pasta Association, moet een noedel ten minste 5,5% ei bevatten. Spaghetti voldoet niet aan dit criterium en wordt daarom niet beschouwd als een noedel.
Breng in een ruime pan een flinke laag water met een scheutje ketjap asin of wat zout aan de kook. Voeg mie of eiermie toe en kook deze gaar. Mie in 12 minuten en Eiermie in ca. 5 minuten.
Pasta afspoelen na het koken
Doe maar niet als je het aan een Italiaan vraagt. Tenzij je de pasta gaat gebruiken in een koude pastasalade, moet je de pasta niet afspoelen. Het afspoelen van de pasta kan de smaak en textuur verminderen en de saus hecht zich niet zo goed aan de pasta.
De boosdoener: capsaïcine. Volgens de Deense voedselautoriteit zit er in één pakje noedels zo veel capsaïcine dat er een risico is om acute vergiftiging te krijgen bij het eten ervan. De waarschuwing geldt ook speciaal voor kinderen. Als zij de noedels eten, kan het nog gevaarlijker zijn.
Rijstnoedels worden vaak beschouwd als een van de gezondste opties die er zijn. Ze zijn van nature glutenvrij, vetarm en gemakkelijk te verteren. P'Nut Asian Kitchen verwerkt rijstnoedels in veel van hun gerechten, waaronder de populaire Pad Thai en Wonton Noodle Soup.
KOOLHYDRAATARME NOODLE BOWL
Deze noodles bevatten 0% koolhydraten en zijn dus erg geschikt voor koolhydraatarme diëten. De groenten en gerookte zalm voegen lekker veel vitaminen, vezels en eiwitten toe aan dit gerecht zónder veel koolhydraten toe te voegen.
Het gezondste hoofdgerecht ter wereld
Het hoofdgerecht is een ovenschotel met kip en linzen. Dit gerecht zit boordevol dierlijke en plantaardige eiwitten en is geweldig voor de gezondheid van spieren en botten, terwijl het ook een flinke dosis vezels levert dankzij de groenten en peulvruchten.
Zijn bami en nasi gezond? Twee populaire gerechten op de Chinese menukaart, bami en nasi, zijn helaas niet de gezondste keuzes. Ze bestaan hoofdzakelijk uit respectievelijk witte paste en witte rijst, snelle koolhydraten dus. Die laten je bloedsuikerspiegel snel pieken en snel ook weer dalen.
Hoe weet je of mie gaar is? Kijk naar de bereidingstijd van mie op de verpakking: deze ligt tussen de 8-12 minuten, of 2-5 minuten bij extra snelle mie. Mie is gaar als het deeg zacht en transparant is: vergelijk het met pasta.
Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Kies en kook met verse producten. Dan bepaalt u zelf hoeveel vet, suiker en zout u gebruikt. Drink water, thee en koffie zonder suiker, en eventueel melk.