Hoe gezond en lekker ui en knoflook ook zijn, die adem de volgende dag is niet te harden. Gelukkig zijn er handige foefjes om de nare geur te minimaliseren. De geur van knoflook (en ui) wordt veroorzaakt door de zwavel die erin zitten. Die geur blijft hangen in je mond en kan zelfs na een nacht nog te ruiken zijn.
Strooi ongeveer een eetlepel tafelzout op de palmen van je hand en meng er wat koud water doorheen om een papje te maken. Wrijf het vervolgens over je handen, spoel je handen daarna goed af en droog ze. Het zout verwijdert de geur niet alleen, het zal je handen ook nog eens exfoliëren, zodat ze een stuk zachter worden.
Hoe lang blijft de uiengeur op uw handen? Alliums bevatten, net als uien en knoflook, zwavelverbindingen met zeer scherpe geuren die op uw handen blijven hangen als u ze rauw aanraakt. De geur van de meeste soorten uien kan lang op uw huid blijven nadat u ze hebt gesneden of geplet, van een uur tot twee dagen .
Ook al was je je handen metéén na het snijden van de uien met de lekkerste zeep, de geur blijft hangen. Uren later of zelfs de volgende dag kun je het nog ruiken. Die vieze geur aan je handen is een groot nadeel van koken met uien, maar gelukkig zijn er meerdere manieren om snel van de geur van uien af te komen.
Kies voor citroenen en appels. Citroenen neutraliseren niet alleen de sterke smaak in je mond, ze hebben ook antibacteriële eigenschappen. Door de bacteriën in je mond te vernietigen, ben jij verlost van je slechte adem. Appels bevatten dan weer natuurlijke enzymen die de zwaveldeeltjes doen verdwijnen.
Een studie uit 2016 suggereert dat appel, munt en sla de beste voedingsmiddelen zijn om snel weer van de vieze nasmaak in je mond verlost te raken, omdat ze stoffen bevatten die inspelen op de moleculen van ui of knoflook. Daarnaast kan kauwen op wat peterselie, of een glas melk drinken soelaas bieden.
Drink een glas water met een scheutje vers citroensap (ongeveer 1 eetlepel) na een maaltijd met veel uien of knoflook . Hoe kunnen we een ui minder sterk van geur en smaak maken? Kook hem.
Baking soda is een andere ultieme geurneutralisator.
Het is ook superabsorberend, het zuigt zelfs geuren rechtstreeks uit de lucht. Zet een kom baking soda een nachtje in je keuken.
Verse muntblaadjes zijn dubbel zo effectief om een lookadem te verbergen tegenover gewoon een glas water drinken. Uit ander onderzoek blijkt dan weer dat verse kruiden, citroensap en spinazie kunnen helpen om de knoflookgeur tegen te gaan.
Waarom moet je huilen als je uien snijdt? Bij het snijden van uien komt zwavel vrij. Dat stofje reageert op water (en dus ook oogvocht), en die reactie creëert een zwavelverbinding die ervoor zorgt dat je ogen geïrriteerd raken en beginnen te tranen.
De reden? Het hakproces laat enzymen vrij die sulfeenzuur creëren, de stinkende chemische stof die aan je handen blijft plakken . Je handen kunnen dagenlang naar uien ruiken omdat het zuur geneutraliseerd moet worden, en de zeep waar je vaak naar grijpt na het hakken van groenten zal niet werken.
Als je haar naar uien stinkt, gebruik dan een shampoo met een sterke citrusgeur of voeg een paar druppels etherische citrusolie toe, zoals citroen, sinaasappel of druif, om de geur te verwijderen.
Als je huis erg vochtig is, kan het geuren sterker maken en een muffe geur creëren die op uien lijkt . Te veel vocht in de lucht is ook goed voor schimmel, waar we het net over hadden. Om dit te verhelpen, kun je een luchtontvochtiger proberen. Het helpt om de luchtvochtigheid op een goed niveau te houden - meestal tussen de 30-50%.
Azijn en citroen zijn beide goede middelen om vieze geuren te neutraliseren. Azijn neutraliseert een vieze lucht en citroen zorgt voor een frisse geur in huis.
Sterk ruikende voedingsmiddelen zoals knoflook, uien en specerijen bevatten zwavelverbindingen die kunnen worden uitgescheiden via zweet en adem, wat kan bijdragen aan een onaangename geur zoals naar uien ruikend zweet.
De stoffen uit knoflook kunnen tot wel twee dagen in de adem zitten. Afhankelijk van hoeveel knoflook je hebt gebruikt en hoe je de knoflook in je eten hebt verwerkt, kun je 8 tot 48 uur lang stinken. Knoflook heeft nu eenmaal een sterke geur.
Ook kruiden zoals peterselie en basilicum of een portie brood of andere koolhydraten bij de maaltijd kunnen helpen om de geur en smaak te neutraliseren. Als deze trucjes niet werken, kan je ook altijd groene thee, melk of zuur citrussap proberen.
Als je een maaltijd eet die vooral veel knoflook bevat, eet dan appels als toetje of kauw op verse muntblaadjes . Eén onderzoek gaf aan dat de chemische samenstelling van rauwe of verhitte appels, sla en munt hielp om de geur van knoflookadem te verwijderen. Hete groene thee en citroensap kunnen ook helpen.
Schraap je tong met een lepel of tongschraper en ruik
Bacteriën die een vieze geur uit je mond veroorzaken, zitten vaak op het achterste deel van je tong. Om erachter te komen of de bacteriën op dat deel van je tong stinken, moet je dus een beetje tongschraapsel van de achterkant gebruiken.
* Koken met voedsel dat sterke geuren afgeeft, zoals uien, knoflook en sommige kruiden, kan een restant achterlaten op uw kookgerei, dat kan gaan stinken bij later gebruik. Om dergelijke voedselresten te verwijderen, raden we aan om een mengsel van twee delen water en één deel azijn in uw pan te koken op middelhoog vuur gedurende 5-10 minuten .
Voeg de gesnipperde ui toe. Voeg ook een snufje zout toe. Hierdoor laat de ui vocht los en gaart alles rustig. Laat garen op laag vuur.
Je kunt extra gesneden of gehakte uien in een luchtdichte container of plastic zak in je koelkast bewaren , maar zorg ervoor dat je ze binnen vijf tot zeven dagen gebruikt. Hoe langer uien erin liggen, hoe sterker ze ruiken, en je wilt niet dat je koelkast naar uien gaat stinken, waardoor alles wat erin zit, gaat trekken.
Drink water. Drinkwater stimuleert de productie van speeksel in de mondklieren, wat helpt bij het verwijderen van de bacteriën die een slechte geur in de mond veroorzaken . U moet na elke maaltijd ten minste een glas water drinken om de resten van ui en knoflook tussen uw tanden en tong weg te spoelen.
Het komt allemaal door zwavel , dat de planten helpt zichzelf te beschermen tegen dieren die ze willen eten. Het zwavelcomponent in uien staat bekend als propylsulfoxide.
Je ziet ook Vidalia- en Maui-uien in dezelfde categorie als witte uien. Hoewel het witte uien zijn, bevatten beide soorten een veel hoger suikergehalte en nog lager zwavelgehalte (het spul dat uien die scherpe geur en smaak geeft).