Traditioneel eten is in Kosovo over het algemeen Albanees, denk daarbij vooral aan gestoofd en gegrild vlees of vis. Aan Turkse kebabs en gjuvec (gebakken vlees en groenten) ontkom je ook bijna niet. De meest populaire visgerechten zijn gebakken zoetwatervissen zoals snoekbaars en karper.
Voor hun gasten maken ze doorgaans een uitgebreid ontbijt met eieren, brood, fruit, vleeswaren, kos (een soort yoghurt), feta kaas en koffie. 's Middags wordt uitgebreid geluncht, meestal een warme maaltijd met vlees of vis. En 's avonds laat, om een uur of negen/tien, wederom een warme maaltijd.
Kosovo is een gebied in de Balkan waar door de hele geschiedenis zowel Serviërs als Albanezen woonden. Het gebied behoorde eeuwenlang tot het Ottomaanse Rijk. Onder de heerschappij van de Ottomanen (1389-1912) hadden de Albanezen een bevoorrechte positie.
Inwoners met een migratieachtergrond uit Kosovo (totaal 9.107 in 2022)
Kosovo is in de regel vrij veilig. De veiligheidssituatie is toch aanzienlijk ongunstiger in de vier gemeenten van Noord Kosovo. De Kosovaarse politie wordt beschouwd als professioneel en doeltreffend. Kleine criminaliteit (zakkenrollen, gauwdiefstal en inbraak) is zeldzaam maar komt toch voor.
U kunt reizen naar Kosovo. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor. Lees meer over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
Etnische uitruil. De aanwezigheid van een Servische minderheid (ruim 100 duizend personen, op een totale bevolking van 1,8 miljoen) is en blijft de grootste bron van spanningen tussen de buurlanden.
Na het einde van de Tweede Balkanoorlog verleenden de Grote Mogendheden, mede door toedoen van de Britse diplomaat Aubrey Herbert, Albanië onafhankelijkheid bij de Conferentie van Londen in 1913. Kosovo werd echter gezien als een integraal onderdeel van Servië en verkreeg geen onafhankelijkheid.
Het conflict. De oorlog in Kosovo was het gevolg van de opgelopen spanning tussen etnische Albanezen en de Servische autoriteiten in de toenmalige Servische provincie Kosovo van het voormalige Joegoslavië.
Een biertje koop je in Albanië in de supermarkt voor 80 ALL en in een bar of restaurant zal het je gemiddeld 150 ALL kosten. Liever een glas wijn? Reken dan op ongeveer 220 ALL en een glas frisdrank rond de 150 ALL.
Albanië staat bekend als een goedkoop land. Als je op vakantie in Albanië bent voel je je hartstikke rijk omdat één euro ongeveer 130,- Lek is. Bijna alle dagelijkse uitgaven zijn een stuk goedkoper dan in Nederland, hoewel de prijzen op toeristische plekken steeds meer op de Nederlandse gaan lijken.
8,5 duizend Kosovaren in Nederland.
In het begin bestond KFOR uit 50.000 militairen. Dat aantal werd in de loop der tijden steeds meer teruggebracht; eind 2005 bestond KFOR uit 17.000 militairen. In de daarop volgende jaren nam de sterkte van KFOR verder af tot ongeveer 14.000 militairen.
Kosovo heeft binnen de Europese Unie de status van potentiële kandidaat lidstaat. Van toetreding is echter nog lang geen sprake, omdat verschillende Europese landen Kosovo niet erkennen. Een besluit tot toetreding wordt unaniem genomen en vereist dus instemming van alle lidstaten.
Die oorlog begon met enkele schermutselingen bij de eenzijdig geproclameerde afscheiding door de republiek Slovenië en werd vervolgens op grotere schaal uitgevochten in vele andere gebieden in de uiteenvallende Joegoslavische federatie, waaronder Kroatië en Bosnië en pas in 1999 in Kosovo.
Kosovo is een staat op het Balkanschiereiland. Deze voormalige Servische provincie wordt voornamelijk door etnische Albanezen bevolkt. Het land grenst aan Montenegro, Albanië, Noord-Macedonië en Servië. De hoofdstad is Pristina.
Voor een reis naar Kosovo heeft u een geldig paspoort of een Nederlandse identiteitskaart nodig. Uw paspoort of identiteitskaart moet bij aankomst in Kosovo nog ten minste drie maanden geldig zijn. Nederlanders en Belgen hebben geen visum nodig, mits u niet langer dan 90 dagen in Kosovo verblijft.
Kosovaarse Albanezen = De kosovaarse Albanezen, ook Kosovaren genoemd, zijn Albanezen die in Kosovo woonachtig zijn. Zij zijn daar de grootste etnische groep, naast vooral etnische Serviërs. ...
Kosovo ligt in het oosten van Europa. Net als zijn buurlanden Kroatië, Servië en Macedonië hoort Kosovo tot het voormalige Joegoslavië. De laatste jaren is Kosovo in opkomst als toeristische bestemming. Het land heeft een prachtige natuur en bijzondere culturele bezienswaardigheden.
Een deel van de internationale gemeenschap heeft Kosovo erkend, waaronder de Verenigde Staten, België en Nederland. De helft van de internationale gemeenschap (97 van de 193) erkent Kosovo en de andere helft erkent Kosovo niet. Costa Rica was het eerste land dat Kosovo officieel erkende als een onafhankelijke staat.