De temperatuur in de trommel tijdens het drogen is geheel afhankelijk van het droogprogramma dat je hebt geselecteerd. Bij condensdrogers en luchtafvoerdrogers kan de temperatuur oplopen tot wel 75 graden. Bij een warmtepompdroger wordt de lucht echter niet warmer dan 35 graden.
Fijne was kan meestal in de wasmachine, maar soms is handwas of stomen bij de stomerij de betere optie. Check het waslabel welke van de drie het meest geschikt is. Gebruik wasmiddel voor fijne was of een beetje shampoo en stop fijne was nooit in de droger.
In de regel mag alle was dat op 60 graden gewassen mag worden in de droger worden gedroogd. Het is vrij veilig om te zeggen dat al het beddengoed, keukentextiel en handdoeken in de droger mag.
Wanneer een verkeerd droog programma gekozen wordt, kan de kleding krimpen in de droger. Wanneer er kleding in de droger gedroogd wordt, wat niet geschikt is voor drogen in een droger, dan kan de kleding krimpen.
De stippen in het rondje geven aan op welk programma en hoeveel graden de droger gezet mag worden. Drie stippen geven aan dat de droger op een hoge stand kan, terwijl twee stippen staan voor het medium programma. Een enkele stip staat voor een lage droogstand.
Wanneer je je standaard katoenen shirts of broeken droogt, gebruik je het katoenprogramma. Dit is het meest gebruikte programma van een wasdroger. Om je veelgebruikte kleding goed te verzorgen en energie te besparen, kies je voor droogtegraad 'kastdroog'.
Was op 60 graden met een mild wasmiddel zoals Neutral en volg de aanwijzingen op de verpakking. Droog in de droogtrommel voor extra schone en zachte handdoeken. Was handdoeken apart van andere kleding om deze niet te beschadigen. Check altijd het label voor wasinstructies.
Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen. Daarom mag je jeans ook nooit in de droger doen.
Te veel of te weinig wasmiddel tijdens het wassen, kan tijdens het drogen een onaangename geur afgeven. Door een reinigingsprogramma te draaien met een machinereiniger, kan de verontreiniging uit de wasmachine verdwijnen, waardoor er geen onaangename geur tijdens het drogen kan ontstaan.
Dit veroorzaakt overmatige wrijving, die je kleding na verloop van tijd kan beschadigen. Zorg ervoor dat je hoodie genoeg bewegingsruimte heeft in de wasmachine. Op de droger vertrouwen: droog kleding altijd aan de lucht, aangezien dat een mildere manier is om materialen zacht te houden en krimpen te voorkomen.
De droger maakt je kleding natuurlijk ook warm. Niet alle kleding kan hier goed tegen. Net zoals je sommige kledingstukken niet te warm mag wassen, maar je deze kledingstukken dus ook niet te warm drogen. Deze kleding kan dan krimper of vervormen.
Katoen kan in de droger, maar houd wel rekening met de temperatuur. Wil je krimp voorkomen? Zet de droger dan maximaal op 40 tot 60 graden. Hogere temperaturen leiden tot meer krimp.
Extra droog is voor dikker wasgoed. Bij strijkdroog is het wasgoed nog een beetje vochtig zodat je het makkelijk strijkt. Katoen kastdroog is het 'standaard' programma dat je het vaakst zult gebruiken. Voor beddengoed is de stand 'extra droog' of 'kastdroog extra' geschikt.
Mag je kleding in de droger? Een icoontje van een cirkel in een vierkantje is het symbool voor de wasdroger. Een kruis erdoorheen betekent: niet doen. Een enkel puntje in het icoontje betekent drogen op een lage temperatuur, een dubbele stip betekent dat je wasgoed ook op hoge temperatuur in de trommel mag.
Een normaal droogprogramma duurt ongeveer 90 minuten bij gebruik van een condensdroger of luchtafvoerdroger. Bij warmtepompdrogers duurt het iets langer voor je wasgoed droog is omdat deze gebruikmaken van een lagere droogtemperatuur.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Wat betekent kastdroog nu precies? Vanaf nu weet je het: Kastdroog betekent dat je was droog genoeg is om direct opgeborgen te worden in je kast, maar…de was is nog niet helemaal kurkdroog, dus het is slim om je was niet te lang in de kast te laten liggen.
Het maximale vulgewicht varieert bij wasdrogers tussen de 7 en de 10 kilo. Het is belangrijk om een wasdroger te kiezen met een trommelinhoud die bij de vulcapaciteit van je wasmachine past. Wanneer de wasdroger een lager vulgewicht heeft dan je wasmachine, kun je niet al het vochtige wasgoed in één keer drogen.
Het extra droog programma is bedoeld voor dikker wasgoed. Bij het strijkdroog programmais het wasgoed nog een beetje vochtig zodat je het makkelijk kunt strijken. Kies je voor het droogprogramma kastdroog, dan is het wasgoed niet helemaal kurkdroog maar wel droog genoeg om in de kast op te bergen.
Uiteraard dient het weer hiervoor ook een beetje mee te werken ;-) Doe je je beddengoed in de droger, gebruik dan een zo laag mogelijke temperatuur en gebruik de antikreuk instelling wanneer deze op je droger zit. * Was donker bedtextiel bij voorkeur op 40gr en kies een kreukherstellend of fijn wasprogramma.
Kunnen sokken in de droger? Nou, liever niet! We zijn niet zo fan van de droger en dat komt doordat je sokken in de droger alsnog kunnen krimpen én hun vorm kunnen verliezen. Beter hang jij de volgende keer je sokken na een wasbeurt gewoon ouderwets aan een waslijntje.
Was in de droger: voordelen
Ook heb je met drogen in de droger veel minder kans op vochtproblemen dan wanneer je je wasgoed in huis aan de lijn zou drogen. Een ander voordeel is dat je wasgoed zacht uit de wasdroger komt – je hoeft dus geen wasverzachter meer te gebruiken.