Die THT kun je negeren, want door na het ontdooien te proeven kun je prima zelf beslissen of je vriesvoorraad nog bruikbaar is. Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk.
Als de temperatuur in de vriezer laag blijft, kunnen er geen bacteriën groeien.Wel kan de kwaliteit van het vlees wat achteruit gaan. Hoelang je vlees in de diepvriezer kan bewaren hangt af van deze factoren: De temperatuur van de diepvriezer: een diepvriezer moet kouder zijn dan -18°C.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden.Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden.Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
De geur ontdek je pas als het product is ontdooid. Vooral vlees en vis kunnen flink ruiken. Is dat een andere geur dan normaal, neem dan geen risico. Van bedorven vlees en vis kun je goed ziek worden.
Als je vlees hebt liggen met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.
Vlees moet een natuurlijke kleur hebben en mag niet 'zweten' door vochtverlies. Dat ziet er dan ook al snel niet meer zo smakelijk of aantrekkelijk uit. En vlees moet niet 'stroperig' zijn. Eventuele vetdooradering (marmering) of vetrandjes moeten mooi wit zijn en niet te veel vergeeld wit.
Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten.
Verpak het vlees vacuüm
Het luchtdicht verpakken van vlees werkt voordelig voor zowel het kwaliteitsbehoud tijdens invriezen als de houdbaarheid van het vlees. Een luchtarme omgeving zorgt ervoor dat zuurstof geen invloed meer heeft op het vlees.
Vlees en vis kun je ook bevroren in de oven of pan bereiden op een temperatuur van minimaal 70 °C, maar het duurt dan ongeveer 50% langer dan de normale bereidingstijd.
Vul een schaal met koud kraanwater en leg het bevroren vlees daarin op het keukenblad, buiten de koeling.Natuurlijk moet het wel goed verpakt zijn; in een vacuüm zak of in een stevige zip-lock. Het water trekt erg snel de kou uit het vlees zodat het vlot naar de 0 graden gaat.
Gehakt invriezen is mogelijk met zowel rauw gehakt als reeds gebraden gehakt. Het is belangrijk om goed te weten hoe gehakt invriezen en ontdooien veilig gebeurt. Ingevroren gehakt is ongeveer 2 maanden houdbaar.
Onbereide Biefstuk kan tot 9 maanden in de vriezer, met een temperatuur van -18 graden, bewaard worden. Ontdooi het product, afgedekt met een schotel, onderin de koelkast. Bereide Biefstuk kan tot 3 maanden in de vriezer, met een temperatuur van -18 graden, bewaard worden.
Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid. Invriezen kan helpen om voedselverspilling te voorkomen. De ideale diepvriestemperatuur is -18 °C.
IJsjes en roomijs kun je gemiddeld een jaar bewaren, tenzij het in aanraking is gekomen met bijvoorbeeld een gebruikte lepel. Wat kristalvorming op roomijs kan geen kwaad. Voor kliekjes gelden andere regels, bijvoorbeeld voor afhaalvoedsel. Dat kun je beter bewaren in de ijskast en het de volgende dag opeten.
Shoarmavlees in de vriezer bewaren? Na bereiding kun je shoarma óók in de vriezer bewaren. Leg het binnen twee uur na het bereiden in de vriezer en zorg dat het eerst goed afkoelt. Vervolgens kun je het vlees maximaal drie maanden bewaren in de vriezer.
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Zelfs vlees dat in ijskoud water ligt ontdooit veel sneller dan wanneer je het vlees op kamertemperatuur laat ontdooien. Voedselveilig: De kern van het vlees ontdooit sneller wanneer het in water ligt, terwijl het vleesoppervlak koel blijft. Hierdoor is er weinig kans op bacteriën.
Vlees en vis ontdooien
Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Bij het ontdooien van vlees of vis komt er vocht vrij. Hoe trager het ontdooiproces, hoe meer vocht het voedsel verliest.
Doordat je vlees luchtdicht verpakt is, kunnen ze ook niet snel oxideren of bederven. Veel bacteriën hebben nood aan zuurstof om zich te kunnen vermenigvuldigen. Let wel op: er bestaan ook bacteriën die geen zuurstof nodig hebben. Vacuüm verpakt vlees moet je dus wel nog steeds koel bewaren.
Eenmaal ontdooid vlees mag je niet opnieuw invriezen. Bereid vlees kun je in de koelkast maximaal drie tot vier dagen bewaren. Open verpakkingen vers (of ontdooid) rund- of varkensvlees kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.
Kan dat, vlees ontdooien en weer invriezen? Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden.
Verschil THT en TGT
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Rijst. Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren.
Verlopen THT datum
Producten als chips, koekjes, vis- en fruitconserven, (fris)drank, chocolade, koffie, mayonaise, etc. mogen dus ook na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum verkocht worden, mits het product geen gevaar vormt voor de gezondheid.