Veel mensen stoppen met nagelbijten als zij volwassen zijn, maar toch behoudt ongeveer twintig procent van de volwassen Nederlanders deze vervelende gewoonte. Meer mannen dan vrouwen bijten aan hun nagels, vermoedelijk is dit omdat vrouwen meer geven om het uiterlijk van de nagels.
Maar liefst 26% van de 1000 bevraagde personen bijt op zijn nagels. Mannen bijten vaker op hun nagels dan vrouwen: 29% mannen tegenover 21% vrouwen. Opmerkelijk is ook dat het percentage het hoogst ligt in de leeftijdsgroep 21 tot 25 jaar, met maar liefst 42%.
Nagelbijten is een impulsstoornis
Volgens het IPO is nagelbijten niet zomaar een nare gewoonte of verslaving, maar een impulsstoornis: een drang die vraagt om een bepaalde dwangmatige handeling. In de meeste gevallen begint het nagelbijten op de peuterleeftijd. Kinderen zitten dan vaak met hun vingers in hun mond.
Er zijn verschillende typen nagelbijters, de één doet het puur om van een stukje nagel af te komen, de ander bijt drang- of dwangmatig en onbewust. Nagelbijten is vaak een gevolg van nervositeit, stress, of simpelweg verveling. Naast het bekende imitatiegedrag is er vaak sprake van een erfelijke factor.
Naast dat het een vervelende gewoonte is die voor lelijke nagels zorgt, kan het ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Door het nagelbijten is er namelijk een grotere kans op ontstekingen aan de vingers en bovendien komen bacteriën van de handen in de mond van je kind terecht.
Er zit een stukje verslaving in, wat op een cluster van gedragingen slaat. Met nagelbijten, peuteren en krabben, dien je jezelf een bepaald gevoel toe. “Waardoor er voor andere negatieve gedachten even geen ruimte is. Het heeft dus ook een functie in de zogenaamde emotieregulatie,” aldus Dijkstra.
Sommigen hebben na twee maanden het nieuwe gedrag al helemaal in hun systeem zitten en bij anderen duurt het juist langer. Wees dus niet te streng voor jezelf door te stellen dat jij met drie weken al compleet van je nagelbijt-gewoonte af moet zijn.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Bijten komt regelmatig voor en is eigenlijk een dierlijke reactie, even ergens lekker in happen. Dit kan meerdere redenen hebben: ze kunnen nog niet praten, frustratie, aandacht, innerlijke spanning, niet veilig voelen, liefdesbeetjes (van knuffelen naar bijten) of juist contact willen maken.
Mensen die nagelbijten zijn vaker perfectionistisch
De groep die niet van huid, haar of nagels kon afblijven, was veeleisend en had meer moeite om te ontspannen en om de eigen emoties te bedwingen. Opnieuw blijken 'nagelbijten' en 'niet zo relaxed' met elkaar te rijmen.
Nagels welke structureel kort gebeten worden groeien veel sneller als ”gewone” nagels, om haakjes en aandrang naar bijten te voorkomen vullen we de nagelbed verlenging weer bij en controleren en herstellen we de vorm. De wondjes, kloofjes en droge nagelriemen zijn in deze periode al hersteld.
Nagelbijten is een wereldwijd gekende slechte gewoonte. Het is een onhygiënische dwangmatige handeling die uit kan groeien tot een ware verslaving. Tijdens het nagelbijten kunnen naast de nagels soms ook de nagelriemen en nagelwallen er moeten aan geloven. Genoeg redenen om nagelbijten af te leren.
Als onderdeel van een psychische stoornis, nagelbijten valt onder de Impulse control disorder (ICD). Ook bijten kinderen met bijvoorbeeld obsessief compulsieve stoornis meer nagels.
Kunstnagels (met name acrylnagels) zijn een beproefd middel om nagelbijten te voorkomen. Acryl is heel hard en maakt nagelbijten onmogelijk. Een dunne laag acryl dekt de beschadigde nagels af en geeft ze de gelegenheid om aan te groeien.
Een gezonde nagel is glad, regelmatig gevormd en hebben vaak aan de onderkant een lichter gekleurd half maantje, de lunula. Een deel van de nagel, het nagelbed, zit onder de huid verborgen en de nagelriemen zijn gezond en onbeschadigd.
Nagels zijn immers een dode materie, bijgevolg moeten ze niet ademen. Nagels groeien 'van binnenuit': ze worden gevoed vanuit de bloedsomloop. Het zichtbare deel van je nagel - de nagelplaat - bestaat uit dode cellen (keratine (net zoals je haar) en kan dus niet ademen).
In hoeverre zich nieuwe cellen vormen en dus de nagel laten groeien, verschilt per persoon wel enigszins. Vingernagels groeien gemiddeld 0,1 millimeter per dag en dus zo'n 3-3,5 mm per maand.Teennagels groeien gemiddeld 1,62 millimeter per maand. Diverse factoren hebben invloed op de lengte van je nagels.
Want hoe korter de nagels, hoe sneller we een afspraak moeten maken voor een nabehandeling. In veel gevallen al binnen een week. Het kan misschien wel snel lijken, maar door het nagelbijten worden de nagels gestimuleerd om te groeien.
Aanbevolen wordt om voldoende proteïnen, eiwitten dus, te eten, dit is nodig voor de groei van je nagels. Eet daarom dierlijke producten die rijk zijn aan proteïnen, zoals vis, vlees, zuivel en peulvruchten. Maar ook kiemgroenten, noten en zaden en natuurlijk eieren zijn rijk aan proteïnen.
Nagelbijten is een gewoonte en net als roken het is erg moeilijk om te stoppen met gewoontes. Je zult dus erg sterk in je schoenen moeten staan om te stoppen met nagelbijten, je nagels heb je tenslotte altijd bij je. Daarom is het erg belangrijk dat je echt zelf wilt stoppen met nagelbijten.
De meeste mensen bijten aan de randjes van hun vingers langs de nagels. Ondanks dat het een neurotische gewoonte is, blijft het meestal onschuldig, maar zoals met veel dingen: er zijn mensen die doorschieten.
Vingernagels groeien gemiddeld ongeveer 3,5 mm per maand. Een vingernagel heeft vier tot zes maanden nodig om te volgroeien. Teennagels groeien een stuk langzamer: gemiddeld 1,6 mm per maand. Een teennagel heeft twaalf tot achttien maanden nodig om te volgroeien.
Gebruik Byte-X om nagelbijten en duimzuigen af te leren. Door dagelijks een dun laagje Byte-X op je nagels aan te brengen stopt het nagelbijten en duimzuigen door de onaangename smaak van Byte-X. Byte-X is onzichtbaar en maakt je nagels niet broos.
Sommige kinderen beginnen op kleuterleeftijd met nagelbijten. Meestal wordt dat veroorzaakt door spanning of opwinding.Maar ook verveling kan een oorzaak zijn, net als een manier om frustraties te uiten of aandacht te krijgen. Nagelbijten is niet alleen een nare gewoonte, het kan ook schadelijk zijn.