De oranje bloemen van de goudsbloem staan voor opgewektheid, optimisme en levensvreugde.
Er wordt gezegd dat de Calendula, ook wel goudsbloem genaamd, een doordringende geur voortbrengt waarvan wordt gedacht dat het de zielen naar hun offers kan trekken en ze na hun komst terug kan leiden naar hun graven. De bloem zelf wordt ook vaak de flor de muerto; bloem des doods genoemd.
Niet alleen staan goudsbloemen mooi in je tuin, de bloemen kun je ook eten! De verse bloemblaadjes hebben een mild kruidige smaak (licht scherp en een vleugje bitter). Voeg de bloemblaadjes bijvoorbeeld eens toe aan een salade of rijstgerecht. Soepen, sauzen en roereieren krijgen met deze blaadjes een mooie kleur.
Goudsbloem is eetbaar én heeft een geneeskrachtige werking. Het is dus zeker niet giftig. Goudsbloem wordt verwerkt in crèmes en zalven en is verzachtend en kalmerend. Het wordt al eeuwenlang gebruikt bij huidaandoeningen, zoals wonden, eczeem en zonnebrand.
Goudsbloemen fleuren je bak op. De planten verbeteren de bodem, weren schadelijke insecten en nare aaltjes in de mix en trekken nuttige insecten aan. Kortom: goudsbloemen horen in elke moestuin ð.
Goede buren van tomaten
Als je tomaten met bloemen en kruiden in één pot wilt zetten, kies dan planten die dezelfde behoeften hebben. Bijvoorbeeld basilicum en goudsbloemen. Basilicum smaakt heerlijk met tomaat. Knaloranje goudsbloemen zijn eetbaar, zorgen voor meer kleur en trekken bestuivende insecten aan.
De goudsbloem is een bijzondere en prachtige plant met goudgele tot oranje bloem om een fluwelen oranje hart. De goudsbloem wordt zo'n 30 tot 45 cm hoog met bloemen die bloeien van juni tot september.
Goudsbloemthee wordt uitwendig gebruikt bij huidaandoeningen, wonden en om make-up te verwijderen. Bij inwendig gebruik stimuleert het de werking van de gal en de lever en helpt het krampen te verlichten. Start met het drinken van goudsbloemthee 2 weken voor de menstruatie om menstruatiekrampen te verminderen.
De jonge blaadjes zijn net als de bloemen eetbaar en kun je fijnsnijden en verwerken in gerechten. Als je fijngesneden goudsbloempjes door de rijst roert, krijgt die een mooie geeloranje kleur. Je kunt de bloemblaadjes ook gebruiken om boter, roerei of aardappelpuree mee te kleuren.
Voorbeelden van inheemse planten die slakken uit de weg gaan zijn: bosanemoon, wilde akelei, zulte, vingerhoedskruid, klimop, inheemse viooltjes, inheemse varens, ooievaarsbek en kruiden als tijm, bieslook en daslook.
De Calendula Officinalis, ook wel de goudsbloem genoemd is een bloem die bekend staat omwille van de helende, ontstekingsremmende werking. De geneeskracht kan benut worden door het extract van de Calendula Officinalis te onttrekken of de bloemblaadjes in hun geheel te verwerken.
Wat bij katten wel vaak een succes is, is een klein kruidentuintje met planten speciaal voor hen. Denk hierbij aan kattengras en kattenkruid, maar ook peterselie, munt, kamille en goudsbloem zijn hier goed voor te gebruiken.
Voor een pot thee heb je 6 dl kokend water nodig en 20 gram gedroogde of 30 gram verse goudsbloemen. Hiervan kun je ongeveer 4 koppen thee drinken. Verwarm de pot, doe de bloemen erin en giet het kokende water op de bloemen. Laat het geheel 10 minuten trekken en giet de thee door een zeefje in het theeglas.
De Gladiool staat symbool voor kracht, overwinning en trots. Bij de finish van de Nijmeegse Vierdaagse krijgen de wandelaars ook deze prachtige bloem. De naam Gladiool is afgeleid van het Latijnse woord 'Gladius' wat staat voor zwaard.
De goudsbloem (ook wel Calendula genoemd) hoort bij jou als je geboren bent in oktober. Deze bloem staat voor welvaart, creativiteit, bescheidenheid en eeuwige liefde. Aan de andere kant past verdriet ook bij deze bloem, omdat deze bloem vaak geassocieerd wordt met begrafenissen.
De goudsbloem groeit in het wild in akkers en langs wegen. Ze zijn niet veeleisend, hebben alleen veel zonlicht nodig, en kunnen zich dan ook gemakkelijk uitzaaien. Vanwege hun behoefte aan zonlicht komt de plant oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Azië.
Hoe winterhard is goudsbloem? Deze plant is zeker winterhard, verdraagt zelf een temperatuur van -20 graden.
Intratuin bloemenzaad Goudsbloem dubbel oranje (Calendula officinalis 'Ball's Oranje') kopen | Intratuin.
Goudsbloem is een prachtige eenjarige plant die zich spontaan uitzaait. De enkele of gevulde bloemhoofdjes zijn oranje of geel van kleur. De lichtgroene bladeren zijn lancetvormig en geuren. Zaaien kan vanaf maart tot juni, dan verschijnen de bloemen nog hetzelfde jaar.
Alle rozenblaadjes zijn in principe eetbaar, maar er bestaat dan een kans dat ze zijn bespoten. Eetbare rozen zijn speciaal gekweekt voor smaak en geur zonder stoffen die het ongezond maken om te eten. Eetbare rozen zien er niet alleen leuk uit, maar bevatten ook veel gezonde stoffen zoals vitaminen en antioxidanten.
Bij eczeem, acne, jeuk en uitslag heeft Calendula zalf een ontstekingsremmende en kalmerende werking. Bij lichte brandwonden en zonnebrand om je huid te kalmeren. Bij kloven, scheurtjes en barstjes. Vooral in de winter kunnen je lippen en handen pijnlijk zijn door de vrieskou.
Verwarm de goudsbloem olie tot ongeveer 70 graden en voeg er 10 gram bijenwas aan toe. Bijenwas smelt namenlijk pas bij deze temperatuur. Ook dit zou doe ik weer au bain marie doen. Blijf roeren totdat de bijenwas compleet is gesmolten en totdat het één geheel is.
Afrikaantjes zijn dé beste buurplanten voor in je moestuin. Ze verjagen aaltjes in de mix, weren schadelijke insecten - zoals luizen - en trekken massa's bijen en vlinders aan.
Goudsbloem is een makkie en heeft, eenmaal ontsproten, weinig nodig als 'ie in de volle grond staat. In hele droge periodes houd je 'm natuurlijk in de gaten. Staat 'ie in een krappe pot, dan kan 'ie op hete zomerse dagen wel dagelijks een waterbeurt gebruiken. Na het zaaien houd je de grond wel licht vochtig.
Kies een plekje uit waar veel zon komt. Goudsbloemen groeien op bijna alle soorten grond, behalve als het echt heel nat is. Zorg dus dat ze niet in een plek gezaaid worden waar wel eens een plas water blijft staan. Voedselrijke grond heeft de voorkeur.