Zwemmen. Goud is zeer goed bestand tegen chemicaliën, maar de andere metalen in goudlegeringen kunnen worden verzwakt door chloor. Zwemmen in de zee is ook niet ideaal voor sieraden, omdat het een zoute laag kan achterlaten, waardoor de gouden glans dof wordt.
Gouden sieraden van 14 karaat vergeleken met sieraden van 18, 20 of 22 karaat goud bevat 14 karaat minder goud dan de hogere gehaltes. Doordat 14 karaat goud minder goud bevat is het veel duurzamer en harder. Daarentegen is een hoger gehalte zoals 18 karaat goud een stuk geler van kleur, zuiverder en zachter.
Doe je sieraden pas om als je je parfum, make-up en andere verzorgingsproducten al op hebt gedaan. Doe je sieraden als je gaat slapen af, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid. Douche of zwem niet met je sieraden om.
Zuiver goud zal nooit aangetast worden door chloor omdat het een edelmetaal is dat niet of amper reageert met andere chemische stoffen. Maar het is een vrij zacht metaal. Dus om er gouden juwelen van te kunnen maken, worden andere edelmetalen aan het goud toegevoegd.
Een verfrissende duik in het zwembad nemen met je gouden of zilveren is niet aan te raden. Niet alleen zilver maar ook goud kan gaan oxideren en daarmee richt je blijvende schade aan. Wanneer gouden sieraden bijvoorbeeld al licht beschadigd zijn dan zijn ze extra gevoelig voor agressieve stoffen zoals chloor en zout.
Op gouden sieraden staan verschillende merktekens om het goudgehalte aan te duiden. Naast simpelweg 14k of 24k bestaan er ook merktekens die het percentage goud aanduiden. Zo heeft 14 karaat goud een goudgehalte van minimaal 58,5% en wordt dan aangeduid met de stempel 585.
9 karaat: 33,75% zuiver goud, aangeduid met 375. 14 karaat: 58,5% zuiver goud, aangeduid met 585. 18 karaat: 75,0% zuiver goud, aangeduid met 750. 20 karaat: 83,3% zuiver goud, aangeduid met 833.
Het verkleuren van goud komt door het oxideren van het materiaal waarmee het vermengt is, of in het geval van vergulde sieraden door het oxideren van het materiaal dat eronder zit. Het goud kan daardoor doffer worden of verkleuren.
Zuiver goud zal nooit aangetast worden door chloor omdat het een edelmetaal is dat niet of amper reageert met andere chemische stoffen. Maar het is een vrij zacht metaal. Dus om er gouden juwelen van te kunnen maken, worden andere edelmetalen aan het goud toegevoegd.
24 karaat goud: 99.99% puur goud (aangeduid met 999) 20 karaat goud: 83.3% puur goud (aangeduid met 833) 18 karaat goud: 75% puur goud (aangeduid met 750) 14 karaat goud: 58.5% puur goud (aangeduid met 585)
De waarde van uw gouden sieraden
Wanneer u kiest voor een ingewikkeld sieraad van 14 karaat goud, kan deze duurder zijn dan een sieraad van 18 karaat goud dat makkelijker gemaakt kan worden. Ook is de kwaliteit van een sieraad niet altijd beter wanneer het meer goud bevat.
Hoe kan Lucardi zo goedkoop zijn? Lucardi is de grootste juweliersketen van Nederland en heeft naast de winkels in Nederland, België en Duitsland ook een webshop. Hierdoor kunnen de sieraden en horloges in grote hoeveelheden worden ingekocht voor een lagere prijs en dus ook weer voor een scherpe prijs verkocht worden.
Het korte antwoord is dat gouden sieraden onder de douche kunnen worden gedragen. Water beschadigt het metaal niet, of je nu gele, witte of roségouden stukken draagt.
Ongeveer 16.100 dollar of ruim 13.200 euro: zoveel moet je vandaag op tafel leggen om 1 ounce (zowat 30 gram) rodium te kopen, meer dan het dubbele van de prijs begin 2020. Daarmee is het momenteel het duurste edelmetaal ter wereld, veel duurder dan goud, palladium en platina.
Die groene vingers ontstaan wanneer een (onedel) metaal reageert op de natuurlijke zuren en vetten in je huid. Hierdoor kan het metaal verkleuren en een groene aanslag achterlaten op je huid. Gelukkig kan je dit zo wegpoetsen als je even grondig je handen wast.
Zon, zee, zwemmen: met deze tips komen je gouden sieraden de zomer door. Van ringen tot kettingen: gouden sieraden zijn hip en staan prachtig bij een zongebruinde huid. Maar goud kan al snel dof worden, zeker als er deze zomer zon, zonnebrandcrème, zeewater en zwembadchloor op het programma staan.
Zeewater: je zou denken dat hier sieraden met parels genoemd worden, maar helaas door het gebruik van zonnebrand, zand en veel zon worden parels dof en verliezen ze hun mooie glans. Sieraden vinden het strand over het algemeen niet zo fijn. Wil je toch wat in of om? Kies dan voor gouden sieraden zonder stenen.
Daarnaast is het belangrijk om uw sieraden niet nat te laten worden. Douchen, afwassen, zwemmen met uw armband of ketting om is af te raden.
Goudchemie. Goud staat bekend als een inert edelmetaal dat weinig reactiviteit vertoont; het reageert bijvoorbeeld niet met zuurstof.
Goud is niet magnetisch en dus volstaat een eenvoudige test met een magneet. Kies hierbij niet zomaar voor een magneet, maar juist voor een heel sterke. Een sterke magneet, bijvoorbeeld een neodymium magneet, is simpelweg betrouwbaarder.
Sleep je gouden voorwerp over een keramieken bord (of ander voorwerp) zonder een glazuurlaag erop. Als het voorwerp een zwarte streep achterlaat heb je waarschijnlijk te maken met nepgoud, maar als het voorwerp een gouden streep achterlaat heb je waarschijnlijk te maken met echt goud.
Slapen: Ga nooit slapen met sieraden om. Je kan in je slaap stikken door een ketting. `s Nachts zwellen je vingers op, dus ringen kunnen dan je bloedsomloop afknellen. Bovendien maak je in je slaap soms ongecontroleerde bewegingen, waardoor je je sieraad kan beschadigen.
Gouden sieraden kunnen door vuil en beschadigingen na verloop van tijd hun glans verliezen. Soms ontstaat er een zwart laagje op het goud. Dit zwarte laagje ontstaat door zwavel uit de lucht. Goud is een kostbaar metaal, wees extra voorzichtig bij het schoonmaken van uw sieraden.
Bij goud kopen in Turkije, zoals met gouden sieraden, kan u een stuk voordeliger uitkomen. De arbeids-en vervoerskosten liggen immers een stuk lager dan in Nederland. Over het algemeen wordt er veel geelkoper met goud gemengd in plaats van met brons of koper, waardoor een gouden sieraad wat geler oogt.