Normaal produceert het slijmvlies in het neus-keelgebied een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en gaat het veel slijm (snot) produceren. Je neus kan hierdoor verstopt raken. Het snot kan uit de neus lopen of naar achter in de keel lekken.
Het snot dat via de slokdarm in de maag komt, kan weinig kwaad: het maagzuur maakt korte metten met onzuiverheden en bacteriën, en het meeste slijm wordt weer door het lichaam opgenomen.
Mensen produceren per dag 1 tot 1,5 liter snot en ander slijm. Bij mensen wordt het grootste gedeelte van het geproduceerde snot onbewust opgesnoven en ingeslikt. Snot speelt een belangrijke rol bij de overdracht van virussen tussen mensen.
De neus ophalen
Door uw neus op te halen, wordt het slijm uit de holtes gezogen en verdwijnt via de keel in de maag. Het maagzuur doet verder het werk en doodt de bacteriën en virussen. U kunt zo voorkomen dat een verkoudheid uitmondt in een voorhoofdsholte-, bijholte- of oorontsteking.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
Normaal maakt het slijmvlies in de neus en keel een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken is, wordt het dikker en gaat het veel slijm (snot) maken.
Snot eten is gezond
Bovendien: we slikken dagelijks al flink wat snot door, dus maakt het weinig verschil als je in je neus peutert en daarbij een paar extra (opgedroogde) snotjes opeet. Gezond is het dus niet per se, maar het kan ook geen kwaad.
Kan neuspeuteren kwaad? Het goede nieuws volgens Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde van Amsterdam UMC locatie AMC, is dat neuspeuteren geen kwaad kan. En zelfs het opeten hiervan heeft geen negatief effect op je gezondheid.
Geel snot
Als je snot geel is betekent dit vaak dat je last hebt van een virus of infectie aan de bijholte van je neus. Je zult je op dat moment waarschijnlijk verkouden voelen. Dat je snot geel wordt is juist een goed teken. Dat betekent dat je lichaam aan het vechten is tegen het virus.
Een oogontsteking komt meestal door een verkoudheidsvirus, minder vaak door een bacterie. Uw oog is rood en er kan slijm of pus in uw oog zitten. Maak het oog een paar keer per dag schoon met kraanwater.
"Snot doodt bacteriën niet, maar omdat ze schadelijke bacteriën in de neus wel tegenhouden kun je ze zien als een beter alternatief voor antibiotica", legt ze uit. KNO-arts Frits Jan van Hemert erkent dat snot een bepaalde functie heeft als het gaat om het tegenhouden van infecties.
Stomen is het inademen van hete stoom. De stoom maakt vastzittend slijm vloeibaarder en zachter, waardoor het gemakkelijker uit je holtes komt. Stomen op de ouderwetse manier doe je als volgt: ga aan tafel zitten en vul een kom met kokend water.
Er wordt meer bloed naar het ene neusgat gestuurd, dat de lucht die binnenkomt verwarmt, maar er ook voor zorgt dat de luchtweg aan die kant opzwelt. Dat betekent wel dat er minder ruimte is voor zuurstof.
Neusdruppels met zout water kunnen je klachten van een verkoudheid verminderen, waardoor je bijholten weer open gaan. Je kan de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas met water. Je kan deze zoutoplossing zo vaak je wilt in je neusgaten druppelen.
Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
Het snot bestaat uit water, zouten, eiwitten en afweercellen. De eiwitten die in het slijm zitten zorgen ervoor dat het snot een plakkerige substantie wordt. De hoeveelheid water bepaalt hoe dik je snot is. Als je gezond bent, heb je weinig last van je snot.
Ja, jij dus ook, want de kans dat je bij de ruim 90 procent behoort die dus wel eens in zijn neus peutert, is behoorlijk groot. De helft van alle Nederlanders doet het zelfs een of meerdere keren per dag en ongeveer 10 procent daarvan eet wat ze in hun neus aantreffen op.
Dit verhaal is inderdaad kletspraat. Govert kan helemaal niet aan de grootte van je neusgaten zien of jij veel in je neus peutert of niet. Je neusgaten zullen even groot blijven, ongeacht of je in je neus peutert.
Je kunt je echter voorstellen dat bepaalde deeltjes (o.a. eiwitten en wat suikers) van de celresten en bloedlichaampjes (en misschien wel van de bacterien) in de darmen weer worden opgenomen en hergebruikt. Er zitten dus in theorie wel calorieen in snot.
In de neus peuteren wordt door mensen en andere primaten bedreven. Neuspeuteren dient om slijmresten uit de neus te verwijderen. Soms is dit noodzakelijk omdat het verwijderen door snuiven of snuiten niet lukt.
U snuit pas (veel) snot uit wanneer u er opeens meer van aanmaakt of wanneer het van consistentie verandert. Door oorzaken als een verkoudheid, allergie of contact met een irriterende stof, kan het slijm dikker worden en uit de neus gaan lopen.
Gezond snot is dun en doorzichtig
Dat is een goed teken. Waarschijnlijk heb je geen virus te pakken. Maar soms is snot geel of groen. Dat wordt veroorzaakt door bloedlichaampjes met een groenachtig enzym erin, die het immuunsysteem bij een verkoudheid naar de luchtwegen stuurt.
paracetamol. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Hij kon Gerard vertellen dat de groene kleur komt doordat je witte bloedcellen hard aan het vechten zijn tegen het virus in je lichaam. Dit is dus geen bacteriële infectie! De dode witte bloedcellen en virussen krijgen een beetje een groene kleur. Die cellen in je snot zorgen voor dat lekkere verkoudheids-snot.