Bewaar zaden op een koele, donkere en droge plek. Ze zijn gevoelig voor schimmels. Bewaar ze in een goed afgesloten bakje. Ze kunnen namelijk gemakkelijk geuren opnemen van ander sterk geurend voedsel.
Een hoeveelheid van 15 gram gebroken lijnzaad wordt als veilig beschouwd, als je dit niet gedurende lange tijd doet. Dit komt ongeveer overeen met 1 tot 2 eetlepels. Gebruik je tot maximaal 45 gram, dan is het beter om dit over de dag over 3 porties te verdelen, in plaats van in één keer.
Strooi het eens over je yoghurt of verwerk het in een smoothie. Lijnzaad is ook heerlijk in muffins, crackers en koekjes. Door de neutrale smaak kun je lijnzaad eigenlijk overal doorheen gooien. Lijnzaadolie kun je ook door je yoghurt gebruiken, maar het werkt ook goed in bijvoorbeeld een salade-dressing.
Heb je last van verstopping? Gebruik dan twee tot drie keer per dag een eetlepel lijnzaad. Nuttig daarbij minstens 150 ml vloeistof (liefst water) om een goede werking te garanderen.
Gebroken lijnzaad wordt beter opgenomen in het lichaam, maar een nadeel is dat het veel werkzame stoffen heeft verloren. Ongebroken lijnzaad wordt weer nauwelijks verteerd vanwege de harde schilletjes.
Gebroken lijnzaad gezonder
Gebroken lijnzaad is het beste om te eten. Reden: de voedingsstoffen worden beter opgenomen. Eet je hele zaden? Dan worden deze niet helemaal goed verteerd.
Zoals gezegd kunt u lijnzaad niet onbeperkt eten. Het bevat namelijk cyanogenen. Bij een te hoge dosis kan ons lichaam dit omzetten in het giftige cyanide. Dat kan vervolgens ademhalingsproblemen veroorzaken of zelfs een hartstilstand.
Tips voor het toevoegen van lijnzaad(olie) aan je voeding
Een eetlepel lijnzaad voeg je eenvoudig toe: In yoghurt of kwark.
Zelf gebroken lijnzaad zijn een darmgeschenk. De zaadjes zijn zeer rijk aan vezels en zuigen zich in de darm vol met vocht. De darmpassage wordt hierdoor gestimuleerd, waardoor de stoelgang wordt verbeterd.
Mensen met een sterk verminderde nierfunctie die extra vezels willen gaan eten, doen er goed aan op het kaliumgehalte te letten. Peulvruchten bevatten bijvoorbeeld relatief veel vezels, maar ook veel kalium. Granen (muesli zonder rozijnen) of lijnzaad zijn in dat geval een betere keus.
In de kwark of yoghurt, door een salade of in een smoothie: lijnzaad geeft er een extra bite aan. Toch kun je er beter niet te veel van eten. Lijnzaad bevat van nature namelijk cyanogenen. Deze kan het menselijk lichaam omzetten in de giftige stof cyanide, oftewel blauwzuur.
Lijnzaad heeft een indrukwekkende voedingswaarde en heeft een gunstige verhouding tussen omega 3 en omega 6. Ook is het rijk aan vezels, gezonde vetten en vitamines en mineralen zoals B1, B11, calcium, zink, mangaan, magnesium en selenium. Lijnzaad is rijk aan antioxidanten die het verouderingsproces kunnen afremmen.
- Overgiet de zaadjes met ruim water en laat het ongeveer 8 uur weken voordat je het inneemt.
Gebruik daarom nooit meer dan 45 gram lijnzaad (5-6 eetlepels) per dag. Beter is het om de portie lijnzaad te beperken tot 1-2 eetlepels per dag, zodat je aan maximaal 15 gram lijnzaad zit. Dat wordt over het algemeen als veilig beschouwd door het Voedingscentrum.
Er zitten 33 kilocalorieën in 1 eetlepel (7 gram) lijnzaad.
1 eetlepel gemalen lijnzaad weegt minder en komt uit op ongeveer 10 gram.
(Gebroken) lijnzaad gezond
Eén van de simpelste voordelen is gewoon de grote dichtheid van vitamines en mineralen. Zo is dit zaadje rijk aan vitamine B1 en B2, die onder andere nodig zijn om je zenuwstelsel en energievoorziening in stand te houden.
Zemelen helpt bij een slechte stoelgang. Je kunt de klachten van obstipatie hierdoor verbeteren. Een nadeel is wel dat zemelen veel vocht opnemen. Hierdoor kun je wanneer je te weinig vocht drinkt op een dag, juist meer last van verstopping krijgen!
Zelf lijnzaad breken, is helemaal niet moeilijk. Met een koffiemolen of met een klein hakmolentje als attribuut bij de staafmixer (dat je ook gebruikt om bijvoorbeeld ui te snipperen), kan je je wekelijkse portie fijnmalen.
Ze zijn een goede bron van vezels, omega 3, eiwitten en magnesium. Lijnzaad draagt onder andere bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, een gezond hart en vaatstelsel en gezonde darmen. Ook kan lijnzaad je helpen bij het afslanken en verlaagt het mogelijk je risico op kanker.
70 gram havermout
Uit onderzoek is gebleken dat 70 gram hierbij het magische getal is. Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
Het eten van lijnzaad heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel, waardoor het risico op diabetes type II afneemt. Ook bij mensen die al leiden aan diabetes kan het ziekteverloop afgeremd worden door het eten van lijnzaad.
Lijnzaad bevat cyanogenen. Bij een te hoge dosis van deze stof kan dit schadelijk zijn voor het lichaam. Het Voedingscentrum heeft daarom als richtlijn dat je niet meer dan 45 gram per dag moet eten. Boven deze dosering kan lijnzaad gevaarlijk zijn voor je lichaam.
Lijnzaadolie kun je niet gebruiken om te bakken, wokken, braden en frituren. Dit komt doordat lijnzaadolie een rookpunt onder de 180°C heeft. Wanneer je de olie sterk verhit, gaat de olie verbranden. Bepaalde stoffen in de olie breken af waardoor je de olie niet meer kunt eten.