Verschijnselen van een chocoladevergiftiging treden meestal 4 tot 12 uur na het eten op.Vanwege de zeer langzame afbraak van theobromine kunnen de verschijnselen een aantal dagen blijven bestaan.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt.Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Theobromine kan een aantal uren na opname (piekconcentratie na 2-10 uur) verschillende symptomen veroorzaken zoals: Maag-darmklachten: braken, diarree, buikpijn. Urineverlies. Veel drinken.
De eerste verschijnselen zoals braken en diarree kunnen al na 2 tot 4 uur te zien zijn. De ernstige symptomen zoals flauwtes, coma en hartproblemen komen na 12 tot 36 uur. Voordat chocolade levensbedreigend is moet er wel echt veel van gegeten worden.Dit komt bij katten eigenlijk niet voor.
De verschijnselen kunnen optreden vanaf 1 uur tot 4 uur na inname van chocolade, maar soms zijn de verschijnselen pas na 6 uur tot 12 uur waarneembaar. Bij milde vergiftigingsverschijnselen zal een hond gaan braken en diarree krijgen.
Als de giftige stoffen in het lijf van de hond blijven kan dit uiteindelijk leiden tot een hartstilstand of ademhalingsstilstand. Bij een hond van ongeveer tien kilo kan tussen de 50 en 100 gram pure chocolade inname al levensbedreigend zijn.
Chocolade en honden
Het is een plantaardige gifstof dat werkt op het centrale zenuwstelsel, de hartspier en de longen. Hierdoor is een overdosis zeer ernstig. Wat moet je doen als je hond chocolade heeft gegeten? Bel direct een dierenarts en vraag advies.
De yoghurt bestaat uit door melkzuurbacteriën verdikte melk. Deze lekkernij kun je heel goed als tussenmaaltijd geven aan je kat. Je kat mag ongeveer 2 tot 3 theelepels yoghurt per dag. De yoghurt kan daarnaast een positieve bijdrage leveren aan een gezonde darmflora.
Mogen katten kaas eten? We weten dat sommige kattenbaasjes graag een stukje kaas geven aan hun kat, maar dit wordt niet aanbevolen omdat katten lactose intolerant zijn. Hun spijsverteringsstelsel kan geen zuivelproducten verteren. Als ze toch zuivel eten kan dit leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.
Soms treden verschijnselen vrij snel na de opname al op, maar soms ook pas na enkele dagen. Veel voorkomende verschijnselen zijn: Overgeven en diarree. Bloedingen.
Wanneer u voedsel consumeert dat veel histamine bevat, of wanneer u rode wijn en chocolade consumeert, neemt het histamine gehalte in de darm sterk toe. Bij mensen met een tekort van het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van histamine-intolerantie.
Net zoals andere vetrijke voeding, zoals kaas, doet chocolade de slokdarmspier ontspannen, waardoor maagzuur kan ontsnappen naar de slokdarm en er zo brandend maagzuur ontstaat. Dat komt onder andere door de stimulerende werking van cacao op de productie van het gelukshormoon serotonine.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Magnesium tekort
Veel mensen hebben al snel een tekort aan magnesium. En deze oh zo belangrijke voedingsstof is te vinden in – je raadt het al – chocolade. Je lijf geeft dus letterlijk aan waar het behoefte aan heeft. Neem in dat geval zeker een stukje pure chocolade, maar ga dus niet voor alles wat onder de 70% zit.
"Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Komkommers kunnen vooral verontrustend zijn voor katten, omdat ze stil en onbeweeglijk zijn, maar er toch uitzien als een potentieel gevaarlijk object. Het feit dat komkommers vaak geplaatst worden terwijl de kat afgeleid is, zorgt voor het verrassingseffect dat de angstreactie veroorzaakt.
De volgende vruchten zijn veilig voor katten en moeten op dezelfde wijze worden bereid als die voor honden: Appels (geschilde appels zijn mogelijk makkelijker te verteren) Bananen.
Ja, jouw kat mag gerust af en toe een ei eten. Ook dit zijn dierlijke eiwitten en dus goed voor jouw harige vriend. Af en toe wat ei als snack kan dus prima, zeker in combinatie met je normale kattenvoer.
Het is dan ook niet de zoete verleiding van een toefje slagroom die de kat lokt, maar het vetgehalte. Vetten zijn namelijk zeer effectieve aromadragers en verhogen bij veel katten de acceptatie van het voer.
Alcohol: het is logisch dat katten geen alcohol mogen drinken. Alcohol kan bij katten leiden tot zware lever- en hersenschade. Een voor mensen al kleine hoeveelheid, namelijk een eetlepel, is voor katten al genoeg om een coma te veroorzaken. Een klein beetje alcohol kan voor katten zelfs dodelijk zijn.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Er zitten 37 kilocalorieën in 1 blokje (7 gram) pure chocolade. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pure chocolade'?
Twee tot vier uur na de inname beginnen de symptomen: de hond is rusteloos, moet braken, veelvuldig urineren en heeft diaree. De toestand gaat achteruit wanneer de ademhaling sneller gaat, de hartslag stijgt en er koorts uitbreekt. Enkele uren later kunnen er epileptische aanvallen en hartritmestoornissen optreden.
Hond laten braken: met peroxide (3%)
In Amerika wordt waterstofperoxide (3%) gebruikt om een hond te laten overgeven. De hond krijgt waterstofperoxide via de mond (2ml per kg lichaamsgewicht, maximaal 45ml).