De brede halsfles heeft een wat bredere speen, waardoor de baby zijn mondje wat wijder openhoudt tijdens het drinken. Veel moeders die naast borstvoeding ook flesvoeding geven, geven de voorkeur aan de brede halsfles; het maakt de kans op eventuele tepel-speenverwarring bij de baby zeer klein.
De flessen van Dr. Brown's helpen darmkrampjes, reflux, overgeven, boertjes en winderigheid te verminderen. Uit ervaring blijkt dat veel ouders de voorkeur geven aan deze flessen omdat ze voedproblemen helpen verlichten. Op deze manier wordt voeden een plezierige ervaring, zowel voor ouders als voor hun baby.
Anti-reflux flessen
volgens de voorstanders voorkomt het gebogen model (S-vorm) dat de baby te veel lucht binnenkrijgt en is het bovendien handig voor de ouders bij het vasthouden van de fles. Deze anti-reflux flessen kun je in principe gebruiken vanaf de geboorte totdat je kindje ongeveer een jaar is.
De spenen van Dr. Brown's zijn gemaakt van zeer zachte, klinisch geteste siliconen. Door de zeer zachte textuur en speciale vorm liggen ze perfect in je baby's mond. Vervang spenen elke zes weken, of eerder als ze tekenen van slijtage vertonen.
De Dr. Brown's fles werkt anders dan andere flessen. Er zit een uniek ventielsysteem in, waardoor je kindje minder lucht binnenkrijgt en dus minder last heeft van darmkrampjes, boertjes, windjes en reflux. Het ventielsysteem ziet eruit als een soort buisje.
Te snel drinken kan leiden tot krampjes. Bovendien leert je baby niet meer om goed naar zijn/haar eigen verzadigingssignalen te luisteren en kan je baby wellicht minder goed aanvoelen wanneer hij/zij vol zit. Ook kan het zijn dat de zuigbehoefte na zo'n korte voeding nog niet bevredigd is.
Kook gedurende de eerste 6 maanden de flessen dagelijks ongeveer 5 tot 10 minuten uit om te voorkomen dat je baby ziek wordt van bacteriegroei in de fles. Als je baby 6 maanden oud is, kun je de flessen voortaan gewoon afwassen en 1x per week steriliseren. Steriliseer altijd de hele fles, van speen tot dop. TIP!
Duurzaamheid. Gebruik een speentje nooit langer dan 4 à 6 weken. Na verloop van tijd vervormt de fopspeen door de zuigkracht van je baby waardoor die iets groter wordt. Ook naar hygiëne toe, en de erosie van het natuurlijke rubber, is het aangeraden om de speentjes tijdig te vervangen.
Maat 1 is voor baby's van 0-6 maanden. Deze speen is wat dikker en kleiner dan maat 2. Maat 2 is voor baby's vanaf 6 -18 maanden.
Symptomen van reflux
Spugen. Overstrekken. Veel slikken. Zuur ruiken uit hun mond.
Reflux is heel gewoon bij baby's. Ze hebben er meestal geen last van en het hoeft niet zuur te zijn. In de loop van het eerste jaar ontwikkelt de sluitspier zich verder. Daardoor verdwijnt de reflux vanzelf als ze twaalf tot veertien maanden oud zijn.
De BornFree babyfles is speciaal ontworpen om darmkrampjes en spugen te verminderen. De babyfles is voorzien van een ventielsysteem dat alleen melk doorlaat wanneer de baby zuigt, zodat de baby rustiger drinkt en naar behoefte kan drinken. Net als bij borstvoeding.
Een voeding zou rond de 20-30 minuten moeten duren. Als je baby de fles sneller leeg heeft, kijk dan eerst nog eens kritisch naar je voedhouding. Is de houding goed, kies dan voor een speen met een kleiner gaatje. Of las om de 20 slokken een kleine pauze in.
Maat S: gelijk vanaf de geboorte te gebruiken (0 maanden). Geschikt voor dunne voeding, zoals borstvoeding of flesvoeding. De Difrax babyflessen hebben standaard een maat S flessenspeen.
Gevaren van een ronde (Bibs) speen
„Door de grote kop die op de speen zit kan de kaak versmald worden en kan er na verloop van tijd een open beet ontstaan. Dit is te herkennen aan een gebit dat 'rond' gaat staan, hierbij ontstaat er een opening als de kaken op elkaar geklemd worden.
De natuurrubberen BIBS fopspenen zijn gevoelig voor hoge temperaturen. Wat je dus NIET moet doen is de fopspenen in kokend water op het vuur laten. Door de extreem aanhoudende temperatuur verkleuren namelijk de schildjes en wordt het rubber aangetast. Ook de vaatwasser of magnetron sterilisator vermijd je best.
De functie van een speendoekje is tweeledig; het speentje raakt minder snel kwijt en het doekje wordt vaak als. Door het knuffelen komt er een herkenbare geur aan het doekje, wat je baby een rustig en vertrouwd gevoel geeft.
Babyfles schoonmaken
Ideaal: babyflessen mogen gewoon in de vaatwasser. Maar omdat flessen (meestal) van plastic zijn, komen ze niet altijd droog uit de vaatwasser. Een andere ergernis die vaak voorkomt, is dat de speentjes vol water staan na een rondje vaatwasser. Heel schoon is dat restwater natuurlijk niet.
Haal de fles na het voeden uit elkaar en spoel fles en onderdelen af met koud water. Was ze daarna in handwarm water met afwasmiddel of in het bovenste rek van de vaatwasser op maximaal 60 °C. Maak het ventielsysteem schoon met het bijgeleverde reinigingsborsteltje. Spoel alle onderdelen goed af met warm water.
De FRIGG speentjes zijn er in twee maten (maat 1; 0-6 maanden en maat 2; 6-18 maanden) waar de BIBS speentjes er ook nog in maat 3 zijn; 18+ maanden. De BIBS speentjes kennen we in vele kleuren en glow-in-the-dark varianten maar de FRIGG speentjes hebben weer andere vormen en kleurencombinaties.
Waarom en wanneer steriliseren? Vóór het eerste gebruik kan je best alle flessen en toebehoren steriliseren, om zo alle bacteriën te doden. Nadien volstaat het om ze na elk gebruik grondig te reinigen. Sterilisatie is wel nog steeds aanbevolen bij kinderen met een verlaagde weerstand, en bij kinderen die ziek zijn.
Dan komen spenen nog met verschillende gaatjes: er zijn spenen met één klein gaatje, één groter gaatje of meerdere gaatjes. Voor een gulzige drinker is een speen met een klein gaatje geschikt en voor de langzame drinker een speen met een groter gat of meerdere gaatjes. Er zelf gaatjes bijmaken is niet verstandig.
Spenen in verschillende maten
Deze speen heeft één klein gaatje waar de melk niet te snel door stroomt. De baby zal zich minder snel verslikken. Als de baby groter wordt en meer gaat drinken, kun je overgaan op een grotere maat. Meestal is dat rond een maand of drie.