Shoyu is een milde Japanse sojasaus, die gemaakt wordt van sojabonen, tarwe en koji (een unieke Japanse schimmel). Sojasaus is veruit het belangrijkste ingrediënt in de Japanse keuken. Heb je deze smaakmaker eenmaal geprobeerd, dan ben je verkocht.
Met lichte sojasaus wordt de kleur van de sojasaus aangeduid. Een lichte sojasaus heeft een lichtere bruine kleur en is meestal een klein beetje doorzichtig. Deze sojasaus wordt vooral gebruikt als smaakmaker in gerechten en heeft vooral een zoutige smaak.
Net zoals Kikkoman Sojasaus bevat Kikkoman Sojasaus met minder zout de additieven suiker en zout (zij het wat minder). Daarnaast bevat deze saus echter ethylalcohol, dat beter bekend staat als ethanol.
Sojasaus wordt ketjap doordat er palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Vandaar de zoete smaak en de stroperige structuur. Ketjap is absoluut niet vergelijkbaar met 'gewone' sojasaus en het is dus niet één op één te vervangen.
Teriyaki. Deze saus wordt vooral gebruikt wordt voor het grillen van bijvoorbeeld vlees, vis of groenten. Het is dus eigenlijk een marinade. De basis van teriyaki is sojasaus, mirin, sake en suiker.
Seasoning sauce van Maggi is gemaakte van sojasaus, azijn, suiker, zout, water en wat ingrediënten voornamelijk voor smaak, kleur, houdbaarheid. Het is een aangemaakte saus die veelvuldig wordt gebruikt in de Thaise -en Chinese keuken.
Hoisinsaus is gemaakt van een restant van de sojasaus fabricage.
Een belofte die Kikkoman zijn vele sojasaus-fans overal ter wereld al decennialang geeft. Want Kikkoman sojasaus bestaat uit slechts vier geselecteerde ingrediënten: water, sojabonen, tarwe en keukenzout. Hij bevat geen enkel kunstmatig additief - maar heeft wel volle smaak.
Shiro | Shiro betekent wit en staat in dit geval voor de allerlichtste variant sojasaus. Qua smaak en kleur gaat deze ook al een stuk verder weg van bijvoorbeeld koikuchi. En krijgt het meer een smaak die lijkt op sake of mirin.
De traditionele Kikkomansaus wordt gebruikt als smaakmaker bij het koken of als bijgerecht bij maaltijden tussen het zout en peper en azijn. Het is een veel gebruikt ingrediënt in de Japanse en Oosterse keuken. Het kan prima gebruikt worden in marinades of als dipsaus.
Alternatieven voor sojasaus zijn vissaus, tamari of ketjap of misopasta.
Want sojasaus bevat een grote hoeveelheid umami en umami ondersteunt de waarneming van de zoutsmaak van gerechten. De conclusie van de experts: het hangt af van de smaak van een gerecht, maar niet van het zoutgehalte. En met Kikkoman sojasaus krijgen recepten meer smaak, met minder zout.
Deze ketjap bevat enorm veel suiker, in allerlei vormen (suiker, melasse, gebrande suikerstroop). Ook bevat het veel zout en het conserveermiddel E202, waarover je reeds hebt kunnen lezen dat het irriterend werkt, het immuunsysteem kan verzwakken en mogelijk kankerverwekkend is.
Er bestaat een lichte en donkere variant. De lichte Chinese sojasaus is zeer vloeibaar en heeft een iets zoutachtige smaak. De donkere Chinese sojasaus daarentegen is stroperiger en heeft een moutachtige geur. De reden hiervoor: Voor de kleur en consistentie wordt er suiker of suikercouleur bijgemengd.
Zoete sojasaus van Kikkoman. Te gebruiken over gekookte rijst of voor het karameliseren van o.a. noten. Ingrediënten: Suiker (44%), sojasaus (water, sojabonen, tarwe, zout) (35%), glucosestroop, wijn [sulfiet], water, zout, gistextract.
Donkere sojasaus (laochou, 'oude soja') is een variant op de normale Chinese (lichte) sojasaus. Deze sojasaus wordt gemaakt volgens hetzelfde proces als gewone sojasaus, maar dan met de toevoeging van suikerstroop (en karamel). Donkere sojasaus is diepzwart van kleur, veel stroperiger en dikker dan zijn lichte variant.
Soja is voornamelijk geschikt in om in te dippen of dipsausjes mee op smaak te brengen. Het is zouter dan ketjap. Ketjap manis is wat dikker en stroperiger van structuur en is mede daarom niet zo geschikt om in te dippen, maar wordt vooral gebruikt om sauzen en gerechten mee op smaak te brengen. Tijdens het koken dus.
beide worden gebruikt. De lichte sojasaus is een zoute sojasaus wat met name wordt gebruikt voor de smaak. De donkere sojasaus wordt meer gebruikt om kleur aan het gerecht te geven maar geeft ook wel wat smaak af. De donkere sojasaus is onverhit niet erg lekker dus gebruik dit alleen in wokgerechten.
De ketjap Asin is de zoute variant van deze heerlijke smaakmakers die in veel Aziatische gerechten worden gebruikt. Waar kun je Ketjap voor gebruiken? De Indonesische zoute smaakmaker is heerlijk bij Nasi, Bami en Saté. Maar Ketjap zorgt ook voor een verrassende touch aan soepen, marinades en sauzen.
Sojasaus met palmsuiker is ketjap. Coconut Aminos is ingedikt kokosbloesemsap en lijkt qua smaak op ketjap alleen dan zonder de soja. Als je coconut aminos inkookt krijg je dezelfde substantie als ketjap. Je kunt het dus ingekookt gebruiken als alternatief voor ketjap.
Superlekker om je frietjes in te dopen! Meng 1 eetlepel mayonaise met 1 eetlepel ketchup, een paar druppels tabasco en een theelepel Kikkoman sojasaus… Even roeren.. En je hebt samoerai-saus!
Er zijn verschillende soorten ketjap verkrijgbaar. Welke soort je gebruikt in een gerecht, ligt deels aan het merk dat je koopt, maar vooral aan je eigen smaak. Sommige mensen vinden ketjap medja de allerlekkerste, terwijl anderen ketjap manis voor álles gebruiken.
Beschrijving. Teriyaki saus is een vaste waarde binnen de Japanse keuken. Samengesteld uit "Teri" wat glans betekent en "Yaki" wat grill betekent verwijst het naar een zoete en lichtjes zure saus die uw gerechten in een zachte smaak hult.
Tamari is een krachtige Japanse sojasaus, die gemaakt wordt van sojabonen en koji (een unieke Japanse schimmel). Sojasaus is veruit het belangrijkste ingrediënt in de Japanse keuken.
Er zit 0 gram vet in 1 sauslepel (25 gram) oestersaus, waarvan 0 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.