In stoofperen zit een bepaalde kleurstof die ervoor zorgt dat peren rood worden als de zuurgraad verandert. Door ze te koken (of stoven) gebeurt dit. De rode wijn of port maakt ze wel extra rood.
Wijn bij stoofperen en wild vlees:
Om optimaal van deze smaken te genieten, is het aan te raden om een goede wijn te kiezen die past bij wild vlees, zoals een rode wijn. Rode wijn heeft een krachtige en volle smaak die goed samen gaat met de rijke en complexe smaken van wild vlees.
Tegenwoordig voegen we bij stoofpeertjes meestal rode wijn, port of bessensap toe zodat de stoofperen sneller hun bekende rode kleur krijgen, maar in principe is dat niet eens nodig. Door ze lang te koken (3-4 uur), worden ze namelijk vanzelf mooi rood.
Kook de peertjes gaar in ca. 40 minuten en laat ze dan afkoelen in dit vocht. Zorg dat er tijdens het koken een stukje bakpapier op de peertjes ligt in de pan zodat ze onder het vocht blijven tijdens het koken.
Spoel de geschilde en gesneden peren af. Leg ze in een pan en voeg water toe, totdat ze net onder staan.Laat de peren zachtjes koken tot ze mooi rozerood van kleur zijn. Na een uurtje pruttelen zijn de meeste stoofperen al gaar, maar pas na drie uur zijn ze roze tot rood.
Gestoofde peertjes hoeven wat ons betreft niet rood te worden, maar de Gieser Wildeman doet dat wel. Kleurstoffen in de peertjes reageren namelijk sterk op zuur. Tijdens het koken van de peertjes veranderd de zuurgraad en de peertjes van kleur! Een scheut port of wijn helpt dit proces alleen maar.
Versnel de rijping met de papieren zak-methode
Neem een papieren zak plus daarbij een appel en/of banaan die van zichzelf al rijp is. Stop die samen met het onrijpe fruit dat je sneller wilt laten rijpen in de zak. Sluit deze af en na een dag of paar dagen is je fruit rijp en klaar voor consumptie.
Je kunt de stoofperen 1 tot 2 dagen van tevoren klaarmaken en voor het serveren alleen even uit de koelkast halen, dat scheelt weer stress tijdens het (kerst)diner!
Maar je kunt deze polyfenolen ook binnenkrijgen door regelmatig superfoods te eten, zoals gestoofde appels of peren. Peren bevatten veel antioxidanten, vitamine C, vitamine K en koper . Deze verbindingen gaan de effecten van vrije radicalen tegen en beschermen cellen tegen de schade die ze kunnen veroorzaken.
Gevaarlijk? Maar is het gebruik van bakpapier daarom schadelijk? Volgens De Europese Autoriteit van Voedselveiligheid (EFSA) zijn de hoeveelheden PFAS-stoffen in bakpapier extreem laag. Wanneer je bakpapier op de juiste manier gebruikt komen de stoffen maar erg beperkt je lichaam binnen.
Serveer ze dan samen met het kookvocht. Dit doe je door alle ingrediënten uit het vocht te halen (inclusief de peren) en het vuur hoog te draaien. Vervolgens laat je het kookvocht indampen tot het ongeveer de dikte heeft van jus. Als het indikken te lang duurt kun je altijd wat aardappelzetmeel of maizena toevoegen.
Pocheren is een zachtaardige manier van koken op het fornuis, en winterperen zijn ideale kandidaten omdat ze hun vorm behouden. Pocheren verbetert ook de smaak van saaie peren. Dat is vooral goed nieuws voor de doe-het-zelf-mensen onder ons; hoe langer de peren na het pocheren in de smaakvolle siroop staan, hoe lekkerder ze zullen smaken.
In een stoofpeertje zitten misschien 50 calorieën – ervan uitgaand dat je ze kookt zonder suiker (wat prima kan, ze zijn zoet genoeg van zichzelf). Ondertussen leveren ze wel micronutriënten als vitamine K, magnesium en foliumzuur.Maar vooral: vezels. En daarvan krijgen we in Nederland echt te weinig binnen.
Het zou zonde zijn om flauwe stoofperen te eten. Kies daarom de juiste specerijen om mee te koken. Denk aan kruidnagel, een kaneelstokje, steranijs, kardemom, piment, laurierblaadjes, citrusvruchten en suiker. Die laatste zorgt ervoor dat het geen bittere peren worden.
Het stoofvocht smaakt lekker, met wijn, suiker en kaneel. Lekker opdrinken dus. Heerlijk op ijs met eventueel wat slagroom erbij.
Je kunt de peertjes (en het kookvocht) ook invriezen: ze zijn dan tot 3 maanden houdbaar. Wil je de peren weer ontdooien, doe dat dan door ze uit de vriezer te halen en ze rustig op kamertemperatuur te laten komen. Je kunt de stoofperen vervolgens in het kookvocht in een pannetje of de magnetron opwarmen.
Over het algemeen bieden gestoofde appels een zachte en voedzame optie voor het ondersteunen van de gezondheid van de darmen, het bevorderen van regelmaat en het verzachten van spijsverteringsongemakken . Het opnemen ervan in uw dieet kan een heerlijke manier zijn om uw spijsverteringsstelsel en algehele welzijn te ondersteunen.
Door elke dag twee peren te eten, voldoet u aan uw fruitbehoeften zoals beschreven in de Dietary Guidelines for Americans . Wat kan zoeter zijn? Maar bevat fruit geen suiker?
Verse peren, peren op sap (uitgelekt) en gedroogde peren staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram per dag. Perensap, peren op siroop en perenjam en perencompote staan niet in de Schijf van Vijf.
Tip 1: Je kunt de stoofperen prima een dag van tevoren maken en voor serveren op laag vuur opnieuw opwarmen. Of serveer ze koud.
De beste rode wijn die je kunt gebruiken voor stoofperen is een soepele, fruitige rode wijn. Kies bijvoorbeeld een merlot of pinot noir. In stoofperen zit een bepaalde kleurstof die ervoor zorgt dat de peren rood kleuren wanneer de zuurgraad verandert (dit gebeurt er als je de stoofperen kookt).
Je kunt stoofperen het best schillen met een dunschiller. Als je grotere peren hebt, kun je ze in vieren snijden en het klokhuis eruit halen.
Of de peer nu hard of zacht is, van een peer geniet je het hele jaar door. Een sappige peer in de zomer is een uitstekende dorstlesser en in de winter ondersteunt dit harde fruit je immuunsysteem. Ook houdt de peer je rustig tijdens stresssituaties, sust hij eventjes de opkomende honger en smaakt hij zalig zoet.
Peren blijven in de vriezer zeker acht tot twaalf maanden.
De snelste manier is om bananen in de oven te verwarmen. Verwarm hierbij de oven voor op 150 graden en leg de bananen op de bakplaat. Zet de bakplaat voor circa 15 minuten in de oven. Het verwarmen van de bananen versnelt het rijpingsproces, waardoor de bananen een stuk zoeter zullen zijn.